Trygg tannbehandling

På vår smådyrklinikk har vi stort fokus på god tannhygiene og tannhelse. Vi utfører det meste innen tannbehandling for hund og katt. Alle våre veterinærer har videreutdanning innenfor tannsykdommer – og behandling.

Grundig helseundersøkelse

Dyret leveres fastet fra kvelden før på klinikken om morgenen mellom kl 08.00 0g 09.00. Før dyret legges i anestesi utfører veterinær en grundig helseundersøkelse og tannkontroll. Videre gis en sprøyte med smertestillende og beroligende middel, slik at dyret sovner. Videre gis narkosemiddel intravenøst. Vi benytter en infusjonspumpe som gir dyret narkosemiddel kontinuerlig. Dette sikrer at dyret får tilstrekkelig og riktig dosering under hele inngrepet.

Sikre frie luftveier

Alle dyr som ligger i narkose hos oss blir intubert, dette for å sikre frie luftveier og for å hindre vann fra tanninstrumentene i å renne ned i svelget. Etter intubering får dyrene tilførsel av oksygen helt til oppvåkning. Alle dyr er også utstyrt med venoflon, slik at vi til enhver tid kan gi væske, smertestillende og andre medisiner raskt og effektivt. Under hele inngrepet monitoreres oksygenmetning i blod, blodtrykk, hjertefrekvens, respirasjon, temperatur og slimhinner.

Tannstein

Fjerning av tannstein utføres med en ultralydscaler som raskt og effektivt renser tennene uten å skade emaljen. Deretter poleres tennene for å beskytte emaljen. Vi sonderer alltid etter eventuelle karies og hull, samt leter etter lommedannelser i tannkjøttet rundt tennene.

Utelukke sykdom

Videre tar vi røntgenbilder av tennene for å utelukke sykdom i tannrøttene. I mange tilfeller kan man ikke evaluere tennenes helse uten tannrøntgen. Hvis vi finner tenner som er skadet og må trekkes, ringer vi alltid eier før tanntrekk for godkjenning og opplysning om pris. Hvis dyret har ligget lenge i narkose eller hvis vi ikke har mulighet til å utføre tanntrekk samme dag av en annen årsak, setter vi opp ny time for tanntrekk.

Trygg oppvåkning

Etter at vi er ferdig med behandlingen ligger dyret på oppvåkning, hvor vi overvåker kroppstemperatur, puls og respirasjon. Dyret får en sprøyte med oppvåkningsmiddel, slik at dyret er helt våkent når eier er tilbake for henting.

Vår tannbehandling inkluderer:

Fjerning av tannstein – Tannstein er meget vanlig hos både hunder og katter, spesielt hos små hunderaser og eldre dyr. Tannstein vil over tid kunne gi tannkjøttbetennelse og infeksjon i kjeveben. Dette medfører lommedannelser mellom tannkjøttet og tennene, samt løse tenner.
Digitalt røntgen – et meget viktig hjelpemiddel for å kunne gi riktig tannbehandling

tannbehandling
A-Vet smådyrklinikk, Larvik. Photo av Preben Holm