Tannbehandling hos katt

Tannbehandling er viktig uansett alder. Det viser seg at ca. 75% av alle katter over 2 år har en form for tannsykdom, og man antar at alle katter over 5 år har ett tannproblem. Noen symptomer på at noe er galt med tennene kan være dårlig ånde hos katten, sikling, endring i atferd og spisemønster (f.eks. smuling ved spising, risting på hodet, drikker mye vann, slutter å stelle pelsen sin mm.), men de fleste katter viser aldri tegn til at noe er galt med tennene eller munnen.

Innholdsfortegnelse

Plakk

På samme måte som hos mennesker, så dannes det også ett belegg med plakk på tennene til katter. Over tid så vil plakket reagere med enzymene i spyttet som mineraliserer det og danner såkalt tannstein. Tannstein inneholder svært mye bakterier og gir i sin tur ofte opphav til tannkjøttbetennelse.

De fleste kan fint forebygge dannelse av plakk hjemme ved å pusse tenner og gi hovedsakelig tørrfôr (det finnes også egne «tannfôr») framfor våtmat. Tannpuss er en svært viktig del av det daglige stellet av katten din. De fleste katter kan lære å få tennene sine pusset, så lenge man er forsiktig, bruker godt med tid og mye godbiter. Å bruke tannkrem for katter er også lurt, da denne ofte smaker veldig godt. Man må ikke bruke vanlig tannkrem for mennesker, da denne inneholder fluor, som er giftig for katter.

Tannstein

Har det først blitt tannstein, så må denne fjernes profesjonelt med en ultralydscaler. Hos oss på A-Vet utfører vi en full munnhuleundersøkelse (tannutredning), når dere bestiller en time for tannrens.
For å få til en fullverdig undersøkelse, kommer man ikke utenom narkose. Dette er fordi man ikke får gjort de undersøkelser som er nødvendige på våken katt, dyret føler ikke ubehag med prosedyren og det ligger helt stille. Hos oss blir alle pasienter som ligger i narkose nøye overvåket av dyrepleier eller veterinær, og viktige parametere som blodtrykk, hjerterytme, temperatur og pusting blir konstant fulgt med på.

 

Hva skjer når du leverer katten din hos oss for en tannutredning?

 

Når du kommer med katten din på morgenen, vil dere bli tatt imot av en veterinær eller dyrepleier med ett innleggelsesskjema, hvor vi går gjennom viktig informasjon (kjente sykdommer, faste medikamenter, allergier osv.) og avtaler hva som skal gjøres og ett tidspunkt for henting. Deretter vil det bli utført en generell helsesjekk hvor vi sjekker bl.a. slimhinner, hjerte og puls på katten. Om alt er bra, vil pus bli tatt med videre til behandling.
Ved tannkontroll med narkose vil hele munnen bli undersøkt, lommer i tannkjøttet rundt hver enkelt tann blir målt, slimhinner, tannkroner og tannkjøtt blir nøye undersøkt for avvik og det blir alltid tatt røntgenbilder av alle tenner. Tannrøntgen er svært viktig for å avdekke sykdom eller skader inni tennene eller under tannkjøtt og kjevebein. Tennene blir så renset vha. en ultralydscaler og håndinstrumenter og til slutt polert med en spesiell poleringspasta slik at tannoverflaten etterlates glatt og uten riper.

Alle funn vil bli ført inn i en spesiell tannjournal og røntgenbildene lagret i journalen. Ved funn som krever videre behandling, vil disse bli gått gjennom og forklart for eier, hvor vi legger en plan for hva som må gjøres, hvor raskt, og dere vil alltid få ett prisoverslag på hva behandlingen som kreves vil koste hos oss.

Typiske tannsykdommer

Tannkjøttbetennelse/gingivitt

Ved mye tannstein vil det raskt bli en irritasjon av det nærliggende tannkjøttet og det kan bli betent. Da er det ofte rødt, hovent og blør lett. Vond lukt fra munnen kan også være pga. betennelse i tannkjøttet, da en slik betennelse ofte innebærer mye bakterier. Disse bakteriene kan lett spre seg fra munnhulen og videre til indre organer (hjerte, nyrer, lever) og ledd. Derfor er det viktig at pasienten får riktig behandling og oppfølging ved en tannkjøttbetennelse.

Periodontitt/pyrea

Periodontitt er en betennelsesreaksjon i vevet rundt tanna. Periodontium er de strukturene som holder tennene på plass, altså tannkjøttet, ligamentet som fester tannen til kjevebeinet og selve kjevebeinet som tanna sitter i. Periodontitt angriper disse strukturene som holder tannen på plass og ved framtreden sykdom vil tannen til slutt løsne. Risikofaktorer for å utvikle periodontitt er mye tannstein, trang og smal kjeve (spesielt små hunderaser er utsatt), bittfeil, traume osv. Sykdommen deles inn i ulike stadier, og hvert stadie vil kreve ulik behandling. Det er ikke mulig å stoppe sykdommen, men man kan bremse utviklingen ved hjelp av regelmessige tannrenser og forebyggende tannpuss hjemme. I tidlige stadier av sykdommen er dette ofte tilstrekkelig, mens i mer framtreden sykdom hvor mye av kjevebeinet er vekk, må tannen opereres ut/trekkes.
Periodontitt kan være ubehagelig og smertefullt uten at hunden viser noen tegn til at noe er galt. Tennene vil også være ekstra utsatt for å knekke, få tannbyller eller danne fistler opp i nesehulen.

Tannresorpsjon

Tidligere kalt «FORL», forkortes TR. Dette er en vanlig tannsykdom hos katt der tennene resorberes (smuldrer opp). Vi kjenner ikke årsaken, men vet at sykdommen er smertefull for katten. Ca 30-60% av norske katter diagnostiseres med denne lidelsen.
Forandringene starter i roten langt under tannkjøttet. Tidlig diagnose stilles på grunnlag av tannrøntgen. I senere stadier av sykdommen vil vi også kunne se forandringene på den delen av tannen som ligger over tannkjøttet.
Behandling av TR er trekk av de affiserte tennene, dette vil ta bort smerten forbundet med sykdommen. Om tannrota er forbenet velger man iblant å amputere kronen (delen av tannen som er over tannkjøttet) i stedet. En katt med TR-diagnose bør følges opp med god tannpuss og hyppig tannkontroll med røntgen for å forebygge eller oppdage nye tilfeller.

Våre priser på generell behandling av tenner finner du her.