Tenner til besvær

Tannbehandling er viktig uansett alderen til hunden din. Studier viser at 4 av 5 hunder som har fylt 3 år har sykdom i tenner og tannkjøtt som krever behandling og man regner med at alle hunder over 5 år har ett tannproblem. Noen symptomer på at noe er galt med tennene hos hunden din kan være dårlig ånde, sikling, endring i atferd og spisemønster, rødme og blødning fra tannkjøttet, men hos de fleste hunder vil man ikke kunne merke noe som helst, da hunder er svært gode på å skjule smerte og ubehag.

Innholdsfortegnelse

Plakk og tannstein

På samme måte som hos mennesker, så dannes det også ett belegg med plakk på tennene til hunder. Over tid så vil plakket reagere med enzymene i spyttet som mineraliserer det og danner såkalt tannstein. Tannstein inneholder svært mye bakterier og gir i sin tur ofte opphav til tannkjøttbetennelse.

De fleste kan fint forebygge dannelse av plakk hjemme ved å pusse tenner, gi hovedsakelig tørrfôr (det finnes også egne «tannfôr») framfor våtmat, bruk av tyggebein osv. Tannpuss er en svært viktig del av det daglige stellet av hunden din, og på samme måte som vi anbefaler å starte tidlig med å øve på kloklipp, å være hjemme alene og å gå pent i bånd, så anbefaler vi å starte med tannpuss så tidlig som mulig. De fleste hunder godtar å få tennene sine pusset, så lenge man er forsiktig, bruker godt med tid og mye godbiter. Å bruke tannkrem for hunder er også lurt, da denne ofte smaker veldig godt. Man må ikke bruke vanlig tannkrem for mennesker, da denne inneholder fluor, som er giftig for hunder.

Hvordan fjernes tannstein?

Har det først blitt tannstein hos hunden, så må denne fjernes profesjonelt med en ultralydscaler. Hos oss på A-Vet utfører vi en full munnhuleundersøkelse (tannutredning), når dere bestiller en time for tannrens.
For å få til en fullverdig undersøkelse, kommer man ikke utenom narkose. Dette er fordi man ikke får gjort de undersøkelser som er nødvendige på våken hund, dyret føler ikke ubehag med prosedyren og det ligger helt stille. Hos oss blir alle pasienter som ligger i narkose nøye overvåket av dyrepleier eller veterinær, og viktige parametere som blodtrykk, hjerterytme, temperatur og pusting blir konstant fulgt med på.

 

Hva skjer når jeg leverer hunden for en tannutredning?

 

Når du kommer med hunden din på morgenen, vil dere bli tatt imot av en veterinær eller dyrepleier med ett innleggelsesskjema, hvor vi går gjennom viktig informasjon (kjente sykdommer, faste medikamenter, allergier osv.) og avtaler hva som skal gjøres og ett tidspunkt for henting. Deretter vil det bli utført en generell helsesjekk hvor vi sjekker bl.a. slimhinner, hjerte og puls på hunden din. Om alt er bra, vil hunden bli tatt med videre til behandling.
Ved tannkontroll med narkose vil hele munnen bli undersøkt, lommer i tannkjøttet rundt hver enkelt tann blir målt, slimhinner og tannkjøtt blir nøye undersøkt for avvik og det blir alltid tatt røntgenbilder av alle tenner. Tannrøntgen er svært viktig for å avdekke sykdom eller skader inni tennene eller under tannkjøtt og kjevebein. Tennene blir så renset vha. en ultralydscaler og håndinstrumenter og til slutt polert med en spesiell poleringspasta slik at tannoverflaten etterlates glatt og uten riper.

Journal og tannrøntgen

Alle funn vil bli ført inn i en spesiell tannjournal og røntgenbildene lagret i journalen. Ved funn som krever videre behandling, vil disse bli gått gjennom og forklart for eier, hvor vil legger en plan for hva som må gjøres, hvor raskt, og dere vil alltid få ett prisoverslag på hva behandlingen som kreves vil koste hos oss.

Generelle priser kan du se her.