Hvorfor er tannbehandling viktig for hunden din?

Tannbehandling er viktig uansett alderen til hunden din. Studier viser at hele 4 av 5 hunder som har fylt 3 år, lider av tann- og tannkjøttsykdommer som krever behandling. Det anslås også at alle hunder over 5 år har minst ett tannproblem. Identifisering av tannproblemer er ikke alltid åpenbart, og selv om noen hunder viser symptomer som dårlig ånde, sikling, endringer i atferd og spisemønster, samt rødme og blødning fra tannkjøttet, er de fleste hunder eksperter på å skjule smerte og ubehag. Derfor er regelmessig tannsjekk og behandling avgjørende for å sikre din firbente venns totale velvære.

Innholdsfortegnelse

Kjappe fakta om hundens tenner

Hundens tenner er ikke bare et verktøy for å tygge mat, de spiller en avgjørende rolle i hundens generelle helse og trivsel. En gjennomsnittlig voksen hund har 42 tenner, og bruker de til å gripe, tygge og bryte ned maten. Det er også verdt å merke seg at valper har babytenner som senere erstattes av permanente tenner når de vokser. 

Hundens naturlige trang til å tygge er ikke bare en atferdsmessig vane, men det er også avgjørende for oral helse. Tyggeaktiviteten bidrar til å rense tennene fra plakk og tannstein, samtidig som det styrker kjevemusklene. Du kan støtte denne sunne atferden ved å tilby egnede tyggeleker og godbiter.

Tannhelsen til hunden din er dermed et vitkig tema knyttet til hundens generelle velvære. Neglisjerte tenner kan føre til tannkjøttsykdommer, tannstein, tanntrekking, dårlig ånde og til og med påvirke organene som hjerte, lever og nyrer. 

Tannstein hos hund

Tannstein hos hund er et vanlig problem blandt hunder i alle aldre. Tannstein er en hard, gulebrun substans som dannes når plakk, en klebrig blanding av bakterier, matrester og spytt, ikke fjernes regelmessig fra tennene. Over tid herder plakken og blir til tannstein. Mindre aktive hunder, eldre hunder og de som får fôr med mye karbohydrater er spesielt utsatt for tannstein. Denne tilstanden kan føre til ubehag, dårlig ånde og i alvorlige tilfeller tannkjøttbetennelse.

Hvordan fjernes tannstein?

Når tannstein først har dannet seg hos hunden, er det nødvendig å fjerne den profesjonelt ved hjelp av en ultralydscaler. Hos A-Vet utfører vi grundige munnhuleundersøkelser, også kjent som tannutredninger, når du bestiller time for tannrens. For å sikre en omfattende undersøkelse, er man nødt til å bruke narkose. Dette skyldes at det ikke er mulig å utføre nødvendige undersøkelser på en våken hund. Dyret opplever ingen ubehag under prosedyren og forblir helt rolig.

Ved A-Vet blir alle pasienter som er i narkose nøye overvåket av våre dyrepleiere eller veterinærer. Viktige parametere som blodtrykk, hjerterytme, temperatur og pust blir konstant overvåket for å sikre trygg gjennomføring av prosedyren.

Tannpuss hos hund hjelper mot tannstein

Å opprettholde god munnhygiene er nøkkelen til å forebygge tannstein. Regelmessig tannpuss hos hunden din er den mest effektive metoden. Tannpuss er en svært viktig del av det daglige stellet av hunden din, og på samme måte som vi anbefaler å starte tidlig med å øve på kloklipp, å være hjemme alene og å gå pent i bånd, så anbefaler vi å starte med tannpuss så tidlig som mulig. De fleste hunder godtar å få tennene sine pusset, så lenge man er forsiktig, bruker godt med tid og mye godbiter. Bruk også en myk tannbørste og spesiell tannkrem for hunder. Det finnes også tannpleieprodukter som tyggeleker og spesielle tyggebein designet for å redusere tannstein. 

Tannkjøttbetennelse hos hund 

Tannkjøttbetennelse hos hund kan komme fra ubehandlet tannstein. Det oppstår når bakterier dannes langs tannkjøttet og forårsaker irritasjon og betennelse. Dårlig munnhygiene er altså en av de viktigste bidragsyterne. Hvis hunden ikke får regelmessig tannpleie, som børsting eller besøk til veterinæren, kan plakk og tannstein bygge seg opp, noe som fører til betennelse.

Vanlige symptomer på tannkjøttbetennelse inkluderer rødhet og hevelse i tannkjøttet, dårlig ånde, endringer i tyggevaner, blodig spytt og til og med tap av tenner. Hvis du observerer noen av disse symptomene hos hunden din, er det viktig å oppsøke veterunør for en grundig vurdering. Befinner du deg i Larvik kan du ta kontakt med oss i A-Vet.

Tannkjøttbetennelse hos hund behandling

Behandlingen av tannkjøttbetennelse hos hunder begynner med forebygging. Regelmessig tannpuss er en av de mest effektive måtene å forhindre og behandle tannkjøttbetennelse på. Bruk en myk tannbørste spesielt laget for hunder, sammen med tannkrem som er trygg for kjæledyr. Introduser tannpussen gradvis for å gjøre det til en positiv opplevelse for hunden din.

Ved alvorlige tilfeller av tannkjøttbetennelse kan veterinæren anbefale profesjonell tannrensing under narkose. Dette gir mulighet til å fjerne plakk og tannstein grundig. Etter rensingen kan veterinæren også foreskrive antibiotika eller andre medisiner for å behandle eventuelle infeksjoner.

Tanntrekking hos hund

En av de vanligste årsakene til tanntrekking hos hunder er store mengder av tannstein og plakk. Dette kan føre til betennelse i tannkjøttet, tannløsning og i noen tilfeller infeksjoner. Veterinæren kan anbefale tanntrekking for å eliminere smerte og forhindre ytterligere komplikasjoner. Prosessen med tanntrekking utføres vanligvis under generell anestesi for å sikre at hunden ikke opplever smerte og for å tillate grundig undersøkelse av munnhulen. Etter at tennene er fjernet, gir vi ofte eierne råd om ettervern og dentalhygiene for å hindre lignende problemer i fremtiden.

Hva skjer når du leverer hunden for en tannutredning?

Når du kommer med hunden din om morgenen, vil dere bli møtt av en erfaren veterinær eller dyrepleier. Ved ankomst vil dere fylle ut et innleggelsesskjema, hvor vi går grundig gjennom viktig informasjon, som kjente sykdommer, faste medikamenter, og eventuelle allergier. Vi vil også avtale hva som skal gjøres under besøket og sette et tidspunkt for hentingen.

Deretter vil vi gjennomføre en omfattende helsesjekk på hunden din, hvor vi vurderer faktorer som slimhinner, hjerte, og puls. Hvis alt er i orden, vil hunden bli videreført til behandling.

Ved tannkontroll med narkose gjennomfører vi en grundig undersøkelse av hele munnen. Vi måler lommene i tannkjøttet rundt hver enkelt tann, undersøker slimhinner og tannkjøtt for eventuelle avvik, og tar alltid røntgenbilder av alle tenner. Tannrøntgen er avgjørende for å oppdage sykdommer eller skader inne i tennene, under tannkjøttet, og i kjevebeinet.

Tennene blir deretter rengjort ved hjelp av en ultralydscaler og håndinstrumenter. Til slutt polerer vi dem med en spesiell poleringspasta, slik at tannoverflaten etterlates glatt og uten riper. Dette sikrer grundig tannpleie for hunden din.

Journal hos A-Vet Smådyrklinikk

Enhver observasjon vil bli dokumentert i en dedikert tannjournal, mens røntgenbildene blir arkivert i denne journalen. Dersom det avdekkes forhold som krever ytterligere behandling, vil disse grundig gjennomgås og forklares for dyreeieren. Vi utarbeider en plan som angir nødvendige tiltak, tidsperspektivet for behandlingen, og gir alltid en transparent prisoversikt for tjenestene hos oss. 

Tannbehandling hund pris 

Kontakt oss dersom du har spørsmål i forbindelse med tannbehandling for hunden din. Du finner en oversikt over generelle priser her!