1 hundeår = 7 menneskeår?

Som med oss mennesker er forventet levetid hos kjæledyrene våre blitt lenger de siste ti-årene. Det er mange grunner til det. Katten er ikke lenger bare «musefangeren» og hunder flest ikke først og fremst til jakt og bruks. De er blitt fullverdige familiemedlemmer, får godt med stell samt hyppig og god oppfølging hos veterinær med alt det innebærer. Seniorsjekken gjelder når hunden er blitt ca. 7 år gammel.

Innholdsfortegnelse

EU-kontroll

Den årlige helseundersøkelsen I forbindelse med vaksinasjon kan ses på som en EU-kontroll. Veterinæren gjør da en vurdering av tenner og tannkjøtt, øyne, ører, lymfeknuter, hjerte, lunger, kjønnsorganer, pels, hud, poter, klør og dyrets allmenntilstand. Når man kjenner over dyret oppdager man også av og til kuler og utvekster som må undersøkes nærmere. Seniorsjekken er en utvidet helsesjekk hvor man har litt ekstra oppmerksomhet på typisk aldersrelaterte plager og tar noen blodprøver å avdekke sykdom på et tidligere stadium.

Hvor fort eldes dyr egentlig?

Dyr eldes fortere enn oss og mange har hørt ett hundeår tilsvarer syv menneskeår. Denne regelen stemmer ikke helt da både hunder og katter utvikler seg aller raskest de første leveårene, men gir allikevel en pekepinn på at den reelle alderen sammenlignet med menneskeår er mye høyere. Så om man sier at hunden eller katten er blitt ca. 7 år eldre på ett kalenderår kan man forstå at det har skjedd mye i en liten kropp på kort tid.

Når regner man hunden og katten sin for senior?

Det varierer litt ut ifra størrelse da f.eks. en stor hund eldes fortere enn en liten hund, men grovt sett kan man si at store hunder er senior fra 6-8 år alder og små hunder fra rundt 10 år. Katter går også over i seniorenes rekker ved rundt 10 års alder.

Hvilke symptomer skal du se etter?

Med årene kommer alderdomsrelaterte plager. Noen kan ses som stiv og stølhet, men andre plager kan komme mer snikende og er vanskelig å oppdage. Som eksempel er nyresvikt og høyt stoffskifte typisk for katt. Når nyresvikten gir seg utslag i synlig sykdom kan ofte så mye som 70-80 % av nyren være skadet. En blodprøve kan avdekke sykdomsutviklingen mye tidligere og man kan iverksette tiltak som spesialtilpasset kost mm. En blodprøve kan i mange tilfeller avdekke sykdom på et tidligere stadium. Det gir også en referanse slik at man kan følge utviklingen.

Vår anbefaling, Seniorsjekken

Til seniorer anbefaler vi ene utvidet helsesjekk med blod og urinprøve. Gjerne årlig i forbindelse med vaksinen, men man kan også sette opp en time utenom dette. Utover en full helsesjekk som beskrevet over vil vi anbefale at en seniorsjekk innbefatter;

  1. Blodstatus og en biokjemisk blodprofil for lever, nyrer (SDMA) og stoffskiftet.
  2. Urinprøve
  3. Blodtrykk

Hos A-Vet har vi også spesialistkompetanse på øyne og vi vil alltid gi øynene litt ekstra oppmerksomhet og blant annet sjekke trykket.

En stor hund ligger på et gulv med hodet nede. Seniorsjekken

Under følger litt mer informasjon om de overnevnte undersøkelsene.

Blodstatus 

På engelsk heter dette “Complete blood count» (CBC), oversatt; blodtelling. Dette gir oss informasjon om de forskjellige type cellene i blodet. Røde som frakter oksygen, hvite som bekjemper infeksjon og blodplater som stopper blødning. Vi har en maskin som teller cellene og gir oss informasjon om størrelse og fasong, i tillegg ser vi på prøven i mikroskop.

Biokjemisk profil 

Dette gir oss informasjon om organene og kan hjelpe oss med å fange opp blant annet nyre og leversykdom, diabetes m.m. SDMA en en spesifikk test som fanger opp nyresykdom i tidlig stadium. Stoffskiftesykdom er ikke uvanlig på dyr. Katter får som regel høyt stoffskifte og hunder lavt. Sykdommen gir seg utslag på mange prosesser i kroppen og forandringene kommer ofte snikende.

Blodtrykk

Alle hunder og katter over 10 år bør måle blodtrykket regelmessig som hos oss mennesker. På klinikken har vi en liten og hendig blodtrykksmåler som på en enkel måte kan måle blodtrykket på både hund og katt. Det kan utføres ved den årlige helsesjekken.

Urinanalyse

En urinprøve er nyttig til langt mer enn å avdekke en urinveisinfeksjon. Vi sjekker konsentrasjonen og sammensetningen og prøven kan hjelpe oss å oppdage blant annet nyresykdom og sukkersyke (diabetes).

Seniorsjekken varierer etter behov

Til sist skal det sies at det er eieren som kjenner dyret sitt best og vi vil tilpasse seniorersjekken etter behov! Har du registrert at Pluto eller Pus er roligere enn før, spiser eller drikker mer eller mindre, forandringer i pels og hud eller annet så er det som regel en underliggende årsak. Vi vil gjøre vårt ytterste for å hjelpe med å definere hva som er «normal og forventet» aldring og hva som er sykdom. Nøl ikke med å ta kontakt dersom du lurer på om ditt dyr kvalifiserer til en seniorsjekk. Sjekk også ut hva det vil si å være Vetplan-kunde hos oss!