To viktige verktøy som ofte brukes for å diagnostisere og behandle sykdommer hos katter er røntgen og ultralyd. Disse verktøyene spiller en avgjørende rolle i omfattende og fysiske undersøkelser av katter, og metodene komplementerer ofte hverandre. Ved bruk av førsteklasses utstyr og hjelpemidler er våre veterinærer i stand til å stille presise diagnoser og sikre optimal behandling. La oss ta en nærmere titt på røntgen og ultralyd hos katt.

Innholdsfortegnelse

Når er disse undersøkelsene nødvendige?

Vi anbefaler røntgen eller ultralyd basert på kattens symptomer eller etter en rutinemessig helsesjekk. For eksempel, hvis katten viser tegn på smerte, har problemer med å puste eller opplever uforklarlig vekttap, kan disse diagnostiske verktøyene hjelpe oss med å finne årsaken til problemet.

Det er også vanlig å bruke røntgen og ultralyd før kirurgiske inngrep for å få et grundig bilde av hva som kan forventes under operasjonen.

Røntgen hos katt

Røntgen hos katt er et viktige verktøy for bildebasert diagnostikk, som gir innsikt i både skjelettet og indre organer i bryst- og bukhulen. Disse bildene gir veterinæren et unikt innblikk i kattens indre strukturer, inkludert skjelett, organer og lunger. Røntgen kan være spesielt nyttig for å identifisere beinbrudd, halthet, leddproblemer eller til og med fremmedlegemer som katten kan ha svelget. Hos A-Vet utfører vi direkte røntgen, som er en avansert høyfrekvent metode som gir umiddelbare bilder.

Hvordan fungerer røntgen hos katt? 

En røntgenundersøkelse er vanligvis en rask og smertefri prosess for katten. Veterinæren plasserer katten på en spesiell plattform og tar bilder fra ulike vinkler. Deretter produserer apparatet røntgenstråler som passerer gjennom kattens kropp. Muskel- og bløtvev slipper lettere strålene gjennom enn bein, noe som gjør det mulig å oppdage skader som ikke nødvendigvis er synlig bare ved å se på katten. Dette gir et komplett bilde av kattens indre helse, og det hjelper veterinæren med å utvikle riktig behandlingsplan.

Forberedelser til røntgenundersøkelse av katten 

Å skulle ta katten din med til veterinæren for en røntgenundersøkelse kan virke som en litt skremmende opplevelse, både for deg og pusen. Men med riktig forberedelse kan du gjøre hele prosessen mye enklere og mindre stressende for begge parter. For å sikre nøyaktige resultater er det viktig at katten er rolig. Prøv å skape en beroligende atmosfære hjemme og gjør katten kjent med transportburet hvis det er helt nytt. Du kan gjerne legge et mykt teppe og noen av kattens favorittleker i burdet for å gjøre det mer behagelig. Dette hjelper med å redusere stress under reisen i tillegg.

Ofte krever røntgen av skjelettet bruk av beroligende midler for å holde katten rolig. Ved undersøkelse av bukhulen er det en fordel om katten er fastende, da store matmengder kan skjule organer og vanskeliggjøre tolkningen av bildene. Noen tilfeller krever tømming av tarmene med klyster. Ofte er det også nødvendig å posisjonere kroppen i en bestemt stilling under røntgenfotograferingen, som mange katter vil forsøke å vri seg ut av. Ved å gi katten et beroligende middel er det større sannsynlighet for å slippe å ta alle bildene på nytt, og dermed reduseres stråledosene samtidig som det blir en generelt hyggeligere opplevelse for katten.

Etter røntgenundersøkelsen, sørg for å gi katten din ekstra oppmerksomhet, kjærlighet og noen godbiter som belønning for god oppførsel. Dette hjelper med å skape en positiv assosiasjon med veterinærbesøket.

En katt ligger på en sofaarmlene. Kattepest

Ultralyd hos katt

Ultralyd hos katt vil kunne hjelpe til med å diagnostisere en rekke lidelser, spesielt forbundet med hjerte, bryst- og bukorganer. Ultralyd er også et nyttig hjelpemiddel i undersøkelser av drektighet hos katt. Ultralyd hos katt er altså en skånsom og effektiv metode for å avdekke indre problemer hos katter. 

Hvordan fungerer ultralyd hos katter?

Når veterinæren utfører en ultralydundersøkelse på en katt, bruker vi en liten enhet kalt en transducer. Maskinen sender og mottar høyfrekvent lyd, og resultatene vises på en monitor. Disse refleksjonene blir deretter oversatt til detaljerte bilder på en skjerm, som veterinæren kan analysere for å evaluere organenes tilstand. Den er spesielt nyttig for å fastslå drektighet, vanligvis tidligst 23 dager etter parring. Ultralyd er også effektiv for å undersøke bukorganer, blodkar, lymfeknuter og for å kartlegge endringer i organer som lever, nyrer og livmor.

Ultralyd hos katt er også hjelpsomt for undersøkelser av buk, og veterinæren vil kunne se bukorganer, kar og lymfeknuter og kartlegge forandringer i blant annet lever, nyrer og livmor. Ved ultralydundersøkelse av buken må katten som regel barberes på magen. Det er også vanlig å benytte ultralyd til ekkokardiografi, som er en undersøkelse av hjertet.

Forberedelser til ultralydundersøkelse av katten

Før du bestemmer deg for å gjennomføre en ultralydundersøkelse, er det alltid lurt å rådføre deg med veterinæren din. Diskuter hvorfor det kan være nødvendig, og få innsikt i hva du kan forvente av prosedyren. Veterinæren vil også gi deg spesifikke instruksjoner basert på kattens helsehistorie.

Selv om undersøkelsen er smertefri, kan bruk av beroligende middel være nødvendig for å holde katten rolig. Katter er kjent for å være sensitive skapninger, og et beroligende miljø vil bidra til å redusere stresset før og under ultralydundersøkelsen. Legg til rette for en rolig atmosfære hjemme, bruk favorittleker eller et mykt teppe i transportburet, og prøv å begrense unødvendig støy. Det kan også være nødvendig å faste katten i noen timer før undersøkelsen. Veterinæren din vil gi deg klare retningslinjer angående hvor lenge katten bør faste før avtalen. Dette bidrar til å sikre at magesekken er tom, og at ultralydbildene blir så klare som mulig.

Ekspertvurdering med telemedisin

A-Vet har dyktige fagfolk innen bildediagnostikk, med en spesialist innen hjerte- og bildeanalyse. I samarbeid med Telebuddies, spesialutdannede røntgenologer i Oslo, kan vi diskutere kasus og bilder for ekspertvurdering ved behov.

Røntgen og ultralyd for katt pris

Kontakt oss dersom du har spørsmål i forbindelse med røntgen- eller ultralydundersøkelse av katten din. Du finner en oversikt over våre priser her!