Våre moderne veterinærtjenester inkluderer avansert bildediagnostikk, som røntgen og ultralyd hos hund, for å sikre en omfattende og nøyaktig undersøkelse av dine firbente venner. Disse undersøkelsene utfyller hverandre ofte og gir veterinærene våre muligheten til å stille presise diagnoser og tilby optimal behandling med toppmoderne utstyr av høyeste kvalitet.

Innholdsfortegnelse

Røntgen hos hund

Røntgen hos hund er et verdifullt verktøy for å diagnostisere og behandle ulike helseproblemer hos våre firbente venner. Røntgenbilder gir et detaljert bilde av indre strukturer som ben, organer og ledd, og gir dermed innsikt som ellers ville vært utilgjengelig. Hos A-Vet bruker vi røntgen for å undersøke både skjelett og indre organer i bryst- og bukhulen til hunden. Vi tilbyr avansert digitalt direkte røntgen, som gir øyeblikkelige bilder og hjelper til med å påvise tilstander som beinbrudd og tilstedeværelse av fremmedlegemer i buken. Våre veterinærer er dedikert til å bruke denne teknologien for å sikre grundige undersøkelser.

Hvordan fungerer røngten?

Røntgen er en bildeteknologi som bruker røntgenstråler, en type elektromagnetisk stråling, til å passere gjennom den delen av hundens kropp som skal undersøkes. Ben og tette strukturer absorberer flere røntgenstråler og vises derfor hvitere på bildene, mens mykere vev som organer og muskler slipper gjennom flere stråler og vises mørkere. Dette skaper et kontrastrikt bilde som gir oss detaljert informasjon om hundens indre anatomi.

Forberedelser til røntgenundersøkelse av hund 

Før en røntgenundersøkelse begynner, må hunden gjennomgå en grundig forberedelse for å sikre nøyaktige og pålitelige resultater. Veterinæren vil ofte be eierne om å faste hunden i en viss periode før undersøkelsen, spesielt hvis mage- eller tarmområdet skal undersøkes. Dette reduserer mengden luft og mat i magen, noe som forbedrer kvaliteten på røntgenbildene. 

Avhengig av hundens temperament, størrelse og det spesifikke området som skal undersøkes, kan det være nødvendig å administrere anestesi eller beroligende midler. Dette sikrer at hunden forblir rolig og i en stabil stilling under hele prosedyren. En beroliget tilstand er avgjørende for å unngå uskarpe bilder.

Hvordan blir røntgenundersøkelsen gjennomført?

Når hunden er klar, vil den bli plassert på røntgenbordet, og veterinæren vil justere posisjonen for å få de mest informative bildene. Ofte krever det flere vinkler og bilder for å få et komplett bilde av det ønskede området. I tillegg sørger vi for minimal eksponering for å begrense strålingsrisiko.

Etter at bildene er tatt, vil veterinæren nøye analysere dem for å identifisere eventuelle unormale funn. Resultatene gir verdifull informasjon som kan brukes til å stille nøyaktige diagnoser og utvikle en passende behandlingsplan.

HD-røntgen av hund

Hos A-Vet tilbyr vi HD-røntgen av hunder. Hofteleddsdysplasi (HD) er en arvelig utviklingsforstyrrelse som oppstår hos hunder av mange raser, hvor hofteskålen og lårhodet er misdannet og ikke passer sammen. Denne feilutviklingen er sjeldent smertefull i seg selv, men den kan føre til potensielt smertefulle følgesykdommer.

Selv om alle hunder kan utvikle HD, er det vanligst hos mellomstore og store hunderaser. For å få oversikt over, og redusere forekomsten av sykdommen, gjøres et stort internasjonalt arbeid med å screene for HD blant hunder. Dette innebærer at det tas røntgenbilde av et stort antall hunder når de er over ett år. Bildene sendes så til et avlesningspanel som leser av bildene og vurderer graden av HD ut ifra internasjonale kriterier. HD-røntgen må tas hos veterinær som er godkjent og har avtale for dette gjennom NKK. Denne godkjennelsen innebærer at veterinæren har gjennomgått et eget HD- og AD-kurs i regi av Norsk Kennel Klub og Veterinærforeningen. Alle våre veterinærer ved A-Vet Smådyrklinikk er godkjente og har avtale med NKK.

Ultralyd hos hund

Ultralyd hos hund er en effektiv metode for å diagnostisere og overvåke våre firbente venners helse. Denne avanserte metoden gir veterinærene våre muligheten ti å undersøke indre organer uten behov for kompliserte prosedyrer, og det viser seg å være en forsiktig og pålitelig metode for å avdekke ulike helseproblemer hos hunder. Hos A-Vet bruker vi ofte ultralyd hos hund til å undersøke drektighet, men det kan også bli brukt for å diagnostisere hjerte- og bukorganlidelser. 

Hvordan fungerer ultralyd?

Ultralyd, eller høye frekvenslydbølger, er fundamentet for denne teknologien. Når apparatet plasseres på hundens hud, sender den lydbølger inn i kroppen. Disse bølgene reflekteres av vevet i kroppen og returnerer som ekkoer til apparatet. En datamaskin tolker deretter disse ekkoene og skaper detaljerte bilder av organer, vev og strukturer i sanntid.

Forberedelser til ultralydundersøkelse av hunden 

Før ultralydundersøkelsen begynner, er det vanlig at hunden faster i et par timer før. Dette sikrer at magen er tom, og gir ultralydteknikeren en klar visuell tilgang til de indre organene. Dersom det gjøres ultralydundersøkelse av urinblæren er det best at den er full.

I noen tilfeller kan det være nødvendig å bedøve hunden for å sikre ro og stabilitet under undersøkelsen. Dette er spesielt vanlig hvis hunden din er urolig eller har vanskeligheter med å holde seg i en bestemt posisjon. Veterinæren vil vurdere hundens tilstand og bestemme om anestesi eller beroligende midler er nødvendig.

Hvordan blir ultralydundersøkelsen gjennomført?

Ultralydundersøkelsen utføres av en våre erfarne veterinærer, som plasserer hunden på et undersøkelsesbord når alt er klart, og påfører forsiktig en spesiell gelé på området som skal undersøkes. Gelen bidrar til å eliminere luftlommer mellom huden og apparatet, noe som sikrer klare og nøyaktige bilder. Apparatet blir deretter forsiktig ført over området mens bilder vises på en skjerm i sanntid.

Organene som vanligvis undersøkes inkluderer lever, nyrer, milt, blære, og reproduktive organer. Bildene som genereres av ultralydmaskinen, gir informasjon om organenes størrelse, struktur og eventuelle sykdommer. Dette gjør det mulig for veterinæren å oppdage potensielle problemer som cyster, svulster, eller betennelser.

En av fordelene med ultralydundersøkelser er at de er smertefri og forsiktig. Hunden krever vanligvis ingen sedasjon for denne prosedyren, med mindre den er urolig eller engstelig. Noen eiere velger likevel å være til stede under undersøkelsen for å berolige dyret.

Fosterdiagnostikk av hund 

Drektighetsundersøkelse er den vanligste årsaken til ultralydundersøkelse. Her kan drektigheten stilles med sikkerhet tidligst 23 dager etter parring, og i enkelte tilfeller kan man bestemme drektigheten tidligere. Det kan likevel være vanskelig å telle antall foster med sikkerhet kun ved hjelp av ultralyd, spesielt i store kull. For å vite nøyaktig antall kattunger kan man utføre en røntgenundersøkelse nærmere fødsel.

Diagnoser ved hjelp av ultralyd

Ultralyd er også hjelpsomt for undersøkelser av buk, og veterinæren vil kunne se bukorganer, kar og lymfeknuter og kartlegge forandringer i blant annet lever, nyrer og livmor. Ved ultralydundersøkelse av buken må hunden som regel barberes på magen. Det er også vanlig å benytte ultralyd til ekkokardiografi, som er en undersøkelse av hjertet.

Ekspertvurdering med teleradiologi 

Hos A-vet har vi dyktige ansatte med gode fagkunnskaper innen bildediagnostikk. I tillegg har vi et samarbeid med ultralydspesialister i Oslobaserte Telebuddies som utfører telemedisin. Deres veterinærer hjelper til med vanskelige kasus både innen røntgen- og ultralyd når det er behov for det.

Røntgen og ultralyd for hund pris

Ta gjerne kontakt med oss hvis du har spørsmål om røntgen- og ultralydundersøkelse for din hund. Informasjon om priser finner du her. Vi er her for å sikre at dine kjæledyr får den beste omsorgen og behandlingen de fortjener.