Hjelp ved problemer med paring av hund: Kunstig befruktning og inseminering, og sjekk av fertilitet

Opplever du problemer med paring av hunder? A-Vet tilbyr kompetent rådgivning og hjelp til paring av hund. Vår rådgivning er omfattende og inkluderer blant annet diagnostikk for å finne optimal paringsdag for hundene. Våre behandlinger baserer seg på ekspertise og lang erfaring med å hjelpe hunder av forskjellige raser med paring. Vi tilbyr blant annet vaginalutsrtyk og progesteronmålinger, og utfører kunstig befruktning med inseminering og sædbedømming. 

Vårt dedikerte team av veterinærer og fagfolk veileder deg gjennom hele prosessen. Kontakt oss for en konsultasjon og la oss hjelpe deg med å oppnå vellykket avl og sunne valper.

Innholdsfortegnelse

Skrevet av vår veterinær

Hva innebærer våre tjenester innen reproduksjon

Når vi hjelper med paring av hunder, gjør vi dette gjennom flere tjenester innen reproduksjon og gynekologi. Disse omfatter blant annet utredning av fertilitetsproblemer, sædbedømming og drektighetskontroll. Vi rådgir også om optimering av paringsdag, samt utfører kunstig befruktning på tisper. 

Våre tjenester innen reproduksjon 

  • Kunstig befruktning 
  • Inseminering
  • Fertilitetsutredning og kontroll av drektighet 
  • Spermtest
  • Progesteronprøve
  • Vaginalutstryk
  • Abortsprøyte ved feilparing
Hund på undersøkelsesbordet til veterinæren.
Tispe på undersøkelsesbordet til veterinæren.

Kunstig befruktning 

Kunstig befruktning av hunder gjennomføres på våkne hunder, mens de står på behandlingsbordet. I noen tilfeller bruker man en lav dose beroligende, for at tispa slapper av i bukmuskulaturen. Noen tisper synes nemlig at å bli klemt på magen er ubehagelig. Kunstig befruktning gjennom inseminering tar kun noen få minutter. 

Kunstig inseminering hos hund 

Kunstig inseminering innebærer at veterinæren på kunstig vis overfører sperma til tispas kjønnsorgan. Man bruker kateter eller kamera (endoskop) for å plassere sæden i livmoren gjennom livmorhalsen. Det finnes tre ulike metoder for å inseminere en tispe. Man gjør det med fersk, avkjølt eller nedfrosset sperma. 

Kunstig befruktning pris 

Prisen på kunstig befruktning varierer. Kun veterinærer med spesiell kompetanse innen reproduksjon kan utføre inseminasjon på hund. Hos A-Vet utfører vi dette på kompetent vis, med 100% fokus på hundens helse.

Fertilitetsutredning av tispe 

Vi utfører en fertilitetsutredning, dersom tispa har vanskelig for å pare seg med hannhunder, eller bli drektig. Våre veterinærer gjør en klinisk undersøkelse av huden for å avdekke anatomiske problemer, for eksempel misdannelser. Man mistenker at slike problemer gjør paringen mer komplisert. Når man utfører en slik undersøkelse, tar man ofte et vaginalutstryk og/eller progesteronprøve. I noen tilfeller bruker man ultralyd for å undersøke indre kjønnsorganer ytterligere. 

Vaginalutstryk 

Et vaginalsutstruyk er en undersøkelse av cellene i tispas vaginalslimhinne. Man bruker en vattpinne og ruller den mot vaginal slimhinnen for å samle opp celler. Det beste tidspunktet for vaginalutstryk er når tispa nærmer seg eggløsning. Vaginalutsryket kan brukes til å bestemme hvor i løpetissyklusen tispa er, eller til videre diagnose om man mistenker sykdommer i vagina. 

Progesteronprøve hos tispe 

Når man tar en progesteronprøve, undersøker man blodet til tispa. Progesteronnivået i blodet tilsier det mest gunstige tidspunktet for paring, som ofte er flere dager etter hverandre. Feilaktig tidspunkt for paring er den vanligste årsaken til at tispa ikke blir drektig. 

Måling av progesteron verdier

Progesteronet vil gradvis øke fra lave verdier i proøstrus til noe høyere i tidlig østrus. Denne økningen vil resultere i en plutselig stigning av et hormon som heter LH som igjen resulterer i eggløsning. Ved å bruke progesteronmålinger kan vi med større sikkerhet forutsi best tidspunkt for paring.

Fertilitetsutredning av hannhund ved hjelp av en spermprøve 

Ved fertilitetsutredning av hannhund tas en spermprøve (sædprøve) for å kontrollere kvaliteten. Man bedømmer flere kvaliteter i et mikroskop. Dette omfatter utseende, bevegelse og eventuelle defekter. Det er en fordel om det er en tispe med løpetid til stede når prøven tas, men de fleste hannhunder klarer også å levere en sædprøve uten. 

Les også: Kastrering av hund

Paring av hund 

Det kan være utfordrende å fastslå det beste tidspunktet for paring, men det er avgjørende for å planlegge et kull til hund. Når man gjennomfører en kontroll av mulighetene for paring, tar man en celleprøve fra tispas skjede. Denne skal forutsi tidspunktet for eggløsning, men det varierer fra hund til hund. Derfor er det vanskelig å være nøyaktig. Mens eggløsning vanligvis skjer fra midten til slutten av løpetiden, kan det likevel være store variasjoner. 

På A-Vets smådyrsklinikk hjelper og rådgir vi om den optimale tiden for paring. Vi fastslår tispas syklus og gjør alt vi kan for å sikre et sunt valpekull. 

Tre nyfødte valper får mat av moren.
Tre valper får mat av moren sin.

Kontroll av drektighet på hunden din 

Har man endelig lykkes med paringen, kan man glede seg til at valpen kommer. I likhet som hos mennesker, kan man ta hunden sin med til veterinæren for en ultralydundersøkelse. Fosterdiagnostikk på hund foregår på sikkert grunnlag med solide verktøy. Ved hjelp av ultralyd kan nemlig drektighet fastslås med sikkerhet. En slik test har høy pålitelighet. Man kan tidligst foreta en ultralydundersøkelse 28 dager etter paring. 

Les også: Røntgen og ultralyd hos hund 

Abortsprøyte: Vi bistår hvis det har skjedd en feilparing 

Hvis tispa har blitt feilparet er det mulighet til å fremkalle en abort med medisinsk behandling. Et hormonpreparat gis i injeksjonsform to ganger med 24 timers mellomrom og følges opp med en ultralydundersøkelse av livmoren for å kontrollere at behandlingen har hatt ønsket effekt.

Hva er prisen for en abortsprøyte på hund?

Prisen for en abortsprøyte varierer. Dersom dette blir aktuelt, kan du kontakte oss direkte. 

Høy kompetanse og lang erfaring med å hjelpe hunder hos A-Vet

Din firbeinte venn fortjener kun det beste når det kommer til omsorg. Behandlinger av hund foregår alltid med fokus på kvalitet, og hos oss i A-Vet prioriterer vi alltid hundens helse og velvære. Vi forstår hvor viktig hunden din er og hjelper med alt fra rutinemessige helseundersøkelser til komplekse behandlingsforløp. Ta kontakt med oss hvis du har bruk for hjelp og rådgiving.