Kjøpe valp?
Å kjøpe en valp er en stor beslutning, og å være hundeeier krever mye tid, engasjement og ikke minst penger. Derfor er det viktig å tenke seg godt om før man bestemmer seg for å gå til anskaffelse av et firbeint familiemedlem. I denne artikkelen gir vi råd til deg som skal kjøpe valp, slik at du kan få et godt inntrykk av hva du kan forvente.
Innholdsfortegnelse
Først og fremst: har du tid til en valp?
Før du begynner å kikke på valpeannonser, bør du være helt sikker på at du, og eventuelt resten av familien, faktisk har tid til å ta godt vare på et nytt familiemedlem. En hund vil bli en lojal og elsket del av familien i mange år fremover, så det er viktig å tenke nøye gjennom dette valget.
Tenk på hvordan hverdagen ser ut akkurat nå, men også hvordan den kan komme til å se ut i fremtiden. Har du tid og kapasitet til å gi hunden den fysiske og mentale stimuleringen den trenger gjennom daglige turer og lek? Har du den nødvendige tålmodigheten og gjennomføringsevnen til å oppdra en hund på riktig måte?
Det er også viktig å tenke på hvordan hverdagen vil se ut dersom jobb eller skole ikke gjør det mulig å ha med seg hunden. Hvordan skal hunden få tilstrekkelig oppmerksomhet og omsorg i løpet av dagen når du ikke er hjemme? Her er det viktig å være realistisk og ærlig med seg selv, uansett hvor fristende tanken på en valp er.
Hvis svaret er ja, har vi følgende råd
Finn ut hvilken rase som passer deg best
Før man velger å kjøpe en valp, bør du undersøke forskjellige hunderaser for å finne en som passer til din livsstil og personlighet. Noen raser krever mer trening og mosjon enn andre, mens andre er mer egnet for å være innendørs og ha en roligere livsstil. I vår nettbutikk kan du utforske vårt hunderasebibliotek, og lese om de mest populære hunderasene i Norge.
Velg en ansvarlig oppdretter
Når du har bestemt deg for hvilken rase du ønsker, må du finne en ansvarlig oppdretter. Sjekk at oppdretteren har begynt å sosialisere valpene sine tidlig, og at valpene har blitt utsatt for forskjellige stimuli, lyder og mennesker. Oppdretteren bør også kunne fremlegge tispa og hannhundens sykehistorie. Før du gjennomfører kjøpet, må du sørge for at valpen er frisk og har fått alle nødvendige vaksiner og ormekurer. Be om å se helseattesten fra veterinær og pass på at valpen har fått den nødvendige omsorgen og oppmerksomheten den trenger.
Ved henting hos oppdretter er det også viktig at du får med:
- Registreringsbevis og eierbevis
- Kjøpekontrakt
- Veterinærattest som ikke er eldre enn syv dager, gjeldende din valp
- Vaksinasjonsattest, dersom valpen er vaksinert
- Eierskifteskjema som inneholder informasjon om hunden, samt bevis på ID-merking med chip eller tatovering. Dette sendes noen ganger inn av selger/oppdretter
- Sett opp et økonomisk regnestykke
Å ha en hund koster penger, og det er viktig å være klar over alle kostnadene før du kjøper en valp. I tillegg til selve kjøpet av valpen, må du tenke på utstyr, mat, veterinærregninger og andre ting som utgjør månedlige utgifter. For eksempel må du påregne at hunden for eksempel vil trenge regelmessige vaksiner, ormekurer og tannsjekker. I tillegg er det er lurt å tegne forsikring, og jo yngre valpen er, jo rimeligere blir avtalen.
Hos A-Vet tilbyr vi imidlertid et kostnadseffektivt alternativ, med vårt månedlige abonnement på forebyggende pleie. Dette gjør utgiftene mer forutsigbare og det er lettere å unngå store og kostbare veterinærbesøk. Les mer om VetPlan her!
Råd for hverdagen med valpen
Trening og sosialisering
Valper trenger trening og sosialisering for å utvikle seg til sunne og lykkelige voksne hunder. Planlegg å ta med valpen din på valpekurs, og la den gjerne bli vant til sosiale sammenkomster og å forholde seg til forskjellige mennesker. Dette er godt for læring av sosiale ferdigheter, og for å få en generelt rolig og menneskevant hund.
Gi valpen nok oppmerksomhet
Valper trenger mye oppmerksomhet og omsorg. Planlegg hverdagen din slik at du kan gi valpen tilstrekkelig med trening, oppmerksomhet og kos. Husk hunder, i likhet med mennesker, kan bli ensomme og deprimerte hvis de blir overlatt for mye alene.
Vanlige spørsmål om valpens første tid
Når kan valpen være alene hjemme?
Valpens første uker er preget av å være omgitt av hundefamilien sin, og det lille nurket er avhengig av moren sin for å overleve. Derfor må tilvenningen til å være alene hjemme skje gradvis og i et rolig tempo. Trening er avgjørende for å lykkes med dette.
Generelt anbefaler vi at valper på 3 måneder er alene hjemme i maks 2-3 timer, selv om den har trent på å være alene. Ved 4 måneders alder kan den være alene i omtrent 3-4 timer, mens valper på 5 måneder og oppover kan være alene hjemme 4-5 timer. Dette er med forbehold om at den klarer alene hjemme-tilværelsen bra.Les mer om når hunder kan være alene hjemme.
Hva trenger man til en valp?
Når man skal få en ny valp i hus, er det en del utstyr som må være på plass. Et godt utgangspunkt er å tenke på de grunnleggende daglige behovene som mat, søvn, dopauser og hygiene. Med andre ord: de samme behovene som du selv kjenner på i hverdagen. Her har du en liste over de grunnleggende tingene du trenger:
- En trygg soveplass
- Valpefôr
- Utstyr til lufteturen
- Leker
- Hygieneprodukter
- Transportbur
- Godbiter
Hvor langt kan en valp gå?
Valper kan ikke gå like langt som ferdig utvokste hunder, og man må ta hensyn til at den lille kroppen er i utvikling. Hva slags underlag dere går på, påvirker hvor lang turen bør være. Ujevnt og mykt underlag som man finner i skogen, er for eksempel mindre belastende enn turer på asfalt. Turene bør likevel ikke være veldig lange, og en god huskeregel er at valpens alder i uker tilsvarer antall minutter turen bør vare.
Hvordan få valpen stueren?
Riktig tilnærming er alfa og omega for gode resultater med treningen på å bli stueren. Du må likevel være forberedt på at det kan ta litt tid før valpen blir helt renslig. Vær tålmodig og prøv å forstå når valpen gir signaler om at den trenger å tisse. Ha også utstyret klart slik at du raskt kan ta den med ut på luftetur. Som med all annen trening, er positiv forsterkning det mest effektive. Gi heller valpen ros og belønning når den gjør fra seg ute, i stedet for å straffe den for å ha gjort fra seg inne.