Øyesykdom hos kanin

Kaniner kan være utsatt for ulike øyesykdommer som påvirker deres helse og trivsel. Å lære og forstå de vanligste øyesykdommene, deres symptomer og hvordan man skal håndtere dem er viktig for å sikre god omsorg for kjæledyret ditt.

Innholdsfortegnelse

De vanligste øyesykdommer hos Kaniner

Det er flere ulike øyesykdommer hos kanin, og det er viktig å være oppmerksom på symptomene for å kunne oppdage dem tidlig. Noen av de vanligste øyesykdommene inkluderer:

Konjunktivitt

Konjunktivitt, eller betennelse i øyeslimhinnene, kan være forårsaket av bakterielle infeksjoner som pasteurella eller stafylokker. Dette er spesielt vanlig hos kaniner som lever i ugunstige miljøer. Symptomer inkluderer tåreflod og røde øyne.

Tette Tårekanaler

Litt eldre kaniner kan få tette tårekanaler, indikert ved rennende øyne med hvitaktig tårevæske. Underliggende årsaker kan være tannproblemer. Be veterinæren din ta en tannsjekk dersom kaninen har tette tårekanaler.

Uveitt

Uveitt er betennelse i øyeeplet og kan føre til symptomer som øyekniping og rødt øye.

Uveitt sees også  ved en spesiell type parasittinfeksjon som vi skal snakke mer om på slutten av denne artikkelen nemlig Encefalttozoon Caniculi.

Abscesser

Abscesser bak øyeeplet, vanligvis forårsaket av betente tenner i overmunnen, kan også påvirke kaniners øyehelse.

Hornhinneskader

Hornhinnen er utsatt for sår og skader, for eksempel fra slåsskamper eller høy som legger seg på øyet. Rask veterinærbehandling er avgjørende for å unngå komplikasjoner.

Grå Stær og Grønn Stær

Grå stær innebærer fortetninger i linsen, mens grønn stær involverer forhøyet øyetrykk og krever kirurgisk inngrep. Det er viktig å komme tidlig inn når kaninen har fått grønn stær for å redde synet.

Infeksjoner

Infeksjoner forårsaket av sykdommer som Myxomatose, Pasteurellose, eller Encephalitozoon cuniculi (E. cuniculi) kan også påvirke øynene.

Encephalitozoon Cuniculi (E. Cuniculi)

cuniculi er et patogen som spres via urin og påvirker nervesystemet og nyrer. Det er vanlig blant kaniner, og tegn på infeksjon inkluderer svakhet, lammelse, hodetilt, tap av balanse, skjelvinger, nyresvikt, og blæresvakhet.

Diagnose av E. Cuniculi

Blod- og urinprøver kan brukes for å diagnostisere E. cuniculi-infeksjoner. Disse testene må gjentas for å bekrefte aktiv infeksjon.

Behandling av E. Cuniculi

Det er ingen spesifikk behandling for å reversere skaden forårsaket av E. cuniculi, men medisinering som fenbendazol kan bremse multiplikasjonen av patogenet. Støttende pleie og medisiner kan lindre symptomer.

Forebygging av E. Cuniculi

Fenbendazol kan administreres som en forebyggende kur for nylig anskaffede kaniner. God hygiene er også viktig for å hindre smitte.

Konklusjon

Å være oppmerksom på kaninens øyehelse, kjenne til symptomer og søke profesjonell hjelp ved de første tegnene på sykdom er avgjørende for å sikre et langt og sunt liv for kjæledyret ditt.