Overvekt hos katt er et dyrevelferdsproblem. De ekstra kiloene på pus øker nemlig risikoen for en rekke helseplager. Før fikk katten jobbe litt for maten ved å jage mus, mens i dag får de servert maten foran seg og kan sløve på sofaen så lenge de vil. Det kan også være vanskelig å stå imot de søte øynene til matelskeren når de kommer og ber så pent. Selv om det finnes flere årsaker til en tjukk katt, er hovedårsaken til overvekt hos katt den samme som hos oss mennesker. Nemlig for mye mat og for lite bevegelse. Vi forklarer andre årsaker til overvekt hos katten og hva du bør gjøre dersom katten lider av fedme.

Innholdsfortegnelse

Er katten min overvektig?

«Så stor og fin katt du har!» Du har kanskje hørt det før, at de legger et ekstra trykk på «stor»? Eller kjenner du noen som ikke legger noe imellom og sier det som det er: «Det var en feit katt – kanskje på tide med en slankekur?». Men hvordan kan du vite om katten din er så stor at den er overvektig? Kanskje det bare er den tykke vinterpelsen? Som eier kan du selv ta en rask sjekk ved å kjenne over kattens bryst. Her skal du enkelt kunne kjenne ribbeina, selv om katten er pelsrik. Må du trykke litt, eller kjenner at ribbeina er dekket av et overflødig fettlag, er katten overvektig. Ta en titt på skjemaet under, så får du et mer grunnleggende overblikk.

Hva er normalvekt for katt?

Hva idealvekten er for din katt, kommer helt an på størrelsen og kroppsbygningen. De små kattene kommer i ulike størrelser, men majoriteten av dem har en normalvekt mellom 3-4 kg. Har du en liten, kortvokst katt, kan idealvekten være lavere, mens idealvekten til en ellers langbeint og stor katt, kan være mer. Er du usikker på om katten bør gå ned i vekt er du mer enn velkommen i vår klinikk for å snakke med en av våre veterinærer eller dyrepleiere.

Oversikt over idealvekt for katten din. Overvekt hos katt.

Hvorfor er overvekt et problem for katter?

Har du en overvektig katt, øker det risikoen for en rekke problemer, slik som:

  1. Kortere levetid
  2. Diabetes
  3. Belastning på indre organer og skjelett
  4. Problemer med hjerte og luftveier
  5. Økt risiko for krefttyper
  6. Urinveisproblemer
  7. Svekket immunforsvar
  8. Hudsykdommer
  9. Høyt kolesterol
  10. Leddsmerter, artrose
  11. Årsaker til overvekt hos katter
  12. Kosthold

Har matmomsen høyt kaloriinntak? Vi vet at det kan være søtt når den pelskledde tyven hopper opp på benken og stjeler pølsebrød. Eller ser lykkelig ut i stunden med de ekstra godbitene og mellommåltidene. Men én kilo for mye, tilsvarer mye mer på den lille kattekroppen, enn for oss mennesker. Sammenligner vi én kilo ekstra på en katt som har en idealvekt på 3,5 kg, tilsvarer den ene kiloen 23 kg på et menneske som i utgangspunktet veier 80 kg. Vi har et stort utvalg av diettfôr på nettbutikken vår. Så vær påpasselig med hva katten får i seg. Matmengder som ser lite ut for oss, er ofte mer enn nok for katten – selv om de er flinke skuespillere og kan mene noe annet.

Les også vårt blogginnlegg om hva skal katten spise?

Manglende mosjon

Det finnes noen utfordringer ved å ha innekatt. Katten får alle måltidene servert på et fat, men får ikke brukt energi på å jakte ute, eller gå lange turer. Mye mat i kombinasjon med lavt energiforbruk, kan føre til en overvektig katt. Det er lett at manglende mosjon blir en ond sirkel der de ekstra kiloene gjør at pus får mindre lyst til å bevege seg.

Alder og sykdom

Selv om det er en sjelden årsak til overvekt hos katten, finnes det sykdommer som gjør at forbrenningen blir lavere. Dette kan være akromegali, hypotyreose eller cushings syndrom. Katter kan også oppleve leddproblemer og stive ledd. Leddsmerter oppstår særlig hos eldre katter over 7 år. Da katter i utgangspunktet er rovdyr, er de flinke til å skjule tegn på smerter eller skader selv om de har det. Alder og sykdom kan derfor være en underliggende årsak til et lavere aktivitetsnivå og dermed høyere vekt.

Nysgjerrig på hvor gammel katten din er i menneskeår? Prøv vår katteårkalkulator. 

Hvordan få en katt ned i vekt

Dersom du har en overvektig katt, bør du ta den med til veterinær for en rask undersøkelse. Her kan veterinæren utelukke om overvekten er på grunn av andre underliggende årsaker. Vi kan også gi tilpassede råd til hvilke måter katten din kan gå ned i vekt på og hvor lang tid prosessen bør ta.

Andre tips til å få katten ned i vekt:

  1. Følg porsjonsstørrelsene på pakken
  2. Reduser godbitinntaket og mellommåltider
  3. Gi diettfôr
  4. Plasser matskålen i høyden, slik at katten får brukt kroppen for å komme til den
  5. Bruk aktiviseringsballer eller leker slik at katten må jobbe for å få mat
  6. Gi katten klatremuligheter
  7. Lek med snøre eller laserpeker
  8. Lær katten å gå med sele og ta den med ut på tur
  9. Lyver katten din til naboer om at den ikke får mat hjemme, kan det være lurt å feste budskap på halsbåndet om at den ikke skal mates
  10. Forebygging – bidra til at katten din opprettholder en sunn vekt

Det firbeinte familiemedlemmet har nådd sin idealvekt – hva nå? Når katten har gått ned i vekt, er det utrolig lett å falle tilbake til gamle vaner. Et nytt program bør dermed opprettes for å hjelpe katten din med å opprettholde vekten. Det er lurt å ta med pus med på rutinemessig helsekontroll hos veterinær. Da vil du få hjelp til å vurdere kattens kroppstilstand og vektutvikling slik at katten ikke blir overvektig igjen. Regelmessige helsekontroller er også lurt som forebyggende tiltak for tidlig oppdagelse av overvekt.