Katter, som de fleste andre dyr, kan oppleve ørebetennelse, en ubehagelig tilstand som krever oppmerksomhet. Det er viktig å konsultere en veterinær ved mistanke om irritasjon i ett eller begge ører.

Blant de mange årsakene til ørebetennelse hos katter, utmerker øremidden seg som en av de vanligste, spesielt hos katter som oppholder seg utendørs og omgås med andre katter. Uansett årsak er det avgjørende å få undersøkt tilstanden så raskt som mulig.

Innholdsfortegnelse

Skrevet av vår veterinær

Symptomer på ørebetennelse hos katt

 • Risting på hodet
 • Katten klør seg med labben eller gnir hodet mot ting
 • Synlig ørevoks
 • Rødme, hevelse og skorper
 • Sur eller ubehagelig lukt
 • Smerte ved berøring
 • Redusert hørsel og balanseproblemer

Anatomi av kattens ører 

Kattens ører, som hos andre pattedyr, består av tre strukturelle områder: det ytre øret, mellomøret og det indre øret. Det ytre øret inkluderer den ytre øreklaffen (pinna) og øregangen, der lydvibrasjoner overføres fra det ytre miljøet.

Årsaker til ørebetennelse hos katter

Ørebetennelse hos katt skyldes ofte av øremidd, men kan også være forårsaket av virus i øvre luftveier. Bakterier og sopp kan også være involvert sekundært, noe som krever grundig vurdering og behandling fra en veterinær.

Andre potensielle årsaker inkluderer:

 • Allergi
 • Overdreven ørevoks
 • Trange øreganger grunnet av anatomi, rase, svulst eller polypp
 • Fremmedlegemer i øret (altså at katten har fått noe i øret)

Diagnose 

Diagnosen begynner med mikroskopisk analyse av øresekret. Ved mistanke om virusinfeksjon gjennomføres en virusprøve sendt til et laboratorium for ytterligere analyse.

Forebygging

Forebygging er nøkkelen til å opprettholde god ørehelse hos katter. Regelmessig øreinspeksjon, spesielt for raser med lange ører, kan bidra til tidlig oppdagelse av eventuelle problemer. Unngå også å bruke skarpe gjenstander til å rengjøre ørene, da dette kan føre til skader.

Behandling av ørebetennelse hos katter

Ved mistanke om ørebetennelse hos pus bør du oppsøke oss umiddelbart. Behandlingen avhenger av årsaken til ørebetennelsen. Øreflushing (ørerens), en skånsom prosess med varmt saltvann, er ofte nødvendig. Vi foretrekker øreflushing ved A-Vet, da det forsiktig renser øregangen uten å forårsake ytterligere betennelse. Bruk av videoskop muliggjør en grundigere vurdering av øregangen og trommehinnen.

Det er viktig å sjekke trommehinnens integritet, da opptil 50% av katter med ørebetennelse også kan lide av mellomørebetennelse, som krever spesifikk behandling.

Ørebetennelse som skyldes virus kan være utfordrende å behandle, da det for øyeblikket ikke finnes legemidler mot virus. per i dag Veterinæren vil veilede deg gjennom riktig omsorg for å lindre symptomer og fremme god helse.

Symptomer hos katt

En svart og hvit katt med grønne øyne som ser på kameraet.