5 mulige årsaker til kattens oppkast

Brunt oppkast, hvitt skum, slim, hårballer og gult oppkast. Katten kan spy opp de rareste ting, og det finnes også like mange ulike årsaker til at en katt kaster opp. Oppkast hos katt kan skje, enkelte ganger bare fordi katten er drektig og morgenkvalm, eller har vært for ivrig med maten og spist for fort eller for mye. Andre ganger kan det være mer alvorlige grunner til oppkastet. 

Innholdsfortegnelse

Oppkast hos katt

1. Hårballer

Kaster katten din opp hårballer, vil du se det på de kompakte pelsklumpene, gjerne sammen med litt mat, skum og gult slim. Innekatter bruker mye tid på pelsstellet sitt og inntar dermed mer hår som samler seg opp i fordøyelseskanalen. Vanligvis blir håret med til kattedoen, men om det samler seg for mye, må katten spy det opp da kroppen ikke klarer å fordøye det. Dette er normalt – så lenge det ikke skjer for ofte. 

Hva skal du gjøre når katten kaster opp på grunn av hårballer?

Børst katten regelmessig for å minske mengden hårballer i magen og finn en fôrtype som forebygger dannelsen av dette. Det skjer ikke så ofte, men dersom hårballene hverken kommer opp igjen eller går gjennom tarmen, må de fjernes ved hjelp av kirurgi.

2. Fremmedlegemer og forgiftning

Har du en kattunge i hus, bør du være ekstra påpasselig på hva du har fremme. Tråder, gummistrikker og potensielt giftige planter er utrolig spennende å gnage på – og kan lett havne i kroppen! Rottegift og inntak av frostvæske er også noe å være klar over. Slurver naboene med frostvæsken når de klargjør bilen sin for vinteren, vil den nysgjerrige katten gjerne komme og drikke sølet da de liker smaken av dette.

Hva skal du gjøre om katten kaster opp på grunn av fremmedlegemer eller forgiftning?

Hold et øye med kattens allmenntilstand. Har katten ikke kastet opp alt, men fremdeles sitter igjen et fremmedlegeme i tarmen, kan den skape en akutt forstoppelse. Virker katten dårlig eller du mistenker forgiftning av katt bør du ta kontakt med veterinær med en gang.

3. Mat og intoleranse/allergi

Bytter du ut fôrtypen plutselig, kan denne endringen føre til oppkast. Det samme gjelder om katten har følsom mage og spiser noe den ikke tåler. Kaster katten din opp rett etter den har spist? Da finnes det en mulighet at den har spist for raskt. 

Hva skal du gjøre når katten kaster opp på grunn av mat eller intoleranse/allergi?

Er katten din grådig i matveien, kan du mate mindre porsjoner flere ganger om dagen eller benytte deg av en slow feeder slik at den bruker litt lengre tid på å spise. Skal du bytte fôr, sørg for at det skjer gradvis utover en uke. Har katten matintoleranse eller allergier, kan veterinæren anbefale en tilpasset diett. 

4. Sykdommer, infeksjoner og virus

Har katten din fått en mageinfeksjon (gastritt), vil katten både spy og ha løs mage. Det samme gjelder om katten har tykktarmsbetennelse (kolitt), eller kattevirus som kattepest, felint immunsviktvirus og salmonella. Det kan også være mer alvorlige sykdommer som får pusen din til å føle seg kvalm. Dette kan være hjertesvikt, kreft, eller sykdom i sentralnervesystemet. 

Hva skal du gjøre når katten kaster opp på grunn av sykdommer og infeksjoner?

Har katten en infeksjon, kan lettfordøyelig kost, slik som kokt hvit fisk, kylling blandet med kokt ris og poteter hjelpe. Om katten ikke viser bedring i løpet av kort tid, bør du ta kontakt med din veterinærklinikk. Det finnes også egnet veterinærfôr som avlaster tarmen dersom katten har kronisk oppkast og diaré. Veterinærfôr skal kun gis etter avtale med veterinær. Her er det best å ta kontakt med din veterinærklinikk så de kan utelukke de ulike tilstandene og finne den beste behandlingen for katten din.

5. Innvollsorm

Innvollsormer som spolorm og bendelorm kan føre til en katt som kaster opp. Da vil du kunne se tynne, korte larver eller lange, marklignende skapninger i oppkastet. Disse ormene kan røre på seg selv om de har ligget i magen og det er ikke et vakkert syn!

Hva skal du gjøre når katten kaster opp innvollsorm?

For å forebygge dette kan du gi katten din regelmessige ormekurer. Dette gjelder mest for utekatter som jakter på mus, rotter og fugler. 

Katt som spyr: Når bør man oppsøke veterinær?

Dersom problemene er milde og midlertidige, og katten ellers har en god allmenntilstand, spiser og drikker, kan du prøve å behandle symptomene selv. Du bør dermed oppsøke veterinær dersom katten:

  1. Kaster opp ofte
  2. Opplever oppkast i kombinasjon med diaré
  3. Har dårlig eller forandret allmenntilstand
  4. Ikke spiser eller drikker
  5. Kaster opp blod
  6. Kan ha fått i seg noe som sitter fast i tarmen/noe giftig
  7. Er en kattunge under 6 mnd. eller en eldre katt

Det kan være utrolig mange grunner til at en katt kaster opp. Som regel er det helt ufarlig dersom det bare skjer en gang iblant. Skjer det med hyppigere mellomrom (mer enn to ganger i måneden), bør du la en veterinær undersøke hva som er de underliggende årsakene til kattens ubehag. De vil kunne analysere blodprøver og sjekke de ulike organene til pus slik at dere sammen kan komme opp med en behandlingsplan.