Innholdsfortegnelse
Årsaker til oppkast hos hund
Forgiftning
En vanlig årsak til oppkast hos hunder er inntak av fremmedlegemer, mat eller giftige stoffer. Noen hunder er tilbøyelige til å spise alt de finner på bakken, nærmest som en levende støvsuger. Dette kan naturligvis føre til oppkast og magetrøbbel. På generelt grunnlag er det lurt å lære hunden sin å kjenne, slik at du er kjent med din venns personlighet og typiske atferd. Dersom du har en spesielt nysgjerrig kamerat, er det derfor viktig å være ekstra oppmerksom på hva den får i seg. Se hva du bør gjøre hvis hunden din spiser mye rart.
Det finnes en rekke alminnelig matvarer og husholdningsartikler som er svært farlig for hunder. For eksempel er sjokolade, sukkerfri tyggegummi og enkelte menneskelige medikamenter giftig for hunder, og kan både forårsake oppkast og være farlig for hundens helse.
Les mer om forgiftning hos hund her.
Virus og andre sykdommer
En annen vanlig årsak til oppkast hos hunder er virusinfeksjoner, fra for eksempel parvovirus. Dette er en alvorlig sykdom som kan bli livstruende. Det finnes også andre alvorlige sykdommer som kan gi oppkast som symptom, som for eksempel nyresvikt, leversvikt, kreft og bukspyttkjertelbetennelse. Det er derfor viktig at du tar dette på alvor, spesielt dersom hunden også har kraftig diaré, feber eller nedsatt allmenntilstand.
Oppkast hos hund – må jeg kontakte veterinær?
Det korte svaret på dette spørsmålet er ja. Med tanke på at årsaken til oppkastet kan være farlig og i verste fall dødelig, bør du oppsøke veterinær. Dessuten kan oppkast føre til dehydrering, som også kan gi en rekke uheldige konsekvenser for hundens helse.
Hos veterinæren
Når du ankommer veterinæren, vil vi først og fremst stille en del spørsmål for å få oversikt og sykdomsbildet. For eksempel er det relevant for oss å vite om hunden har andre symptomer, om du vet om hunden har fått i seg noe den ikke tåler og hvor lenge den har kastet opp. Videre vil vi undersøke dyret, ta relevante tester og prøver, og legge en behandlingsplan.
Kan jeg gjøre noe selv dersom hunden kaster opp?
Vi anbefaler i utgangspunktet ikke egenbehandling av hunder som kaster opp. Hvis hunden din har svært milde symptomer og virker frisk og fin, kan du eventuelt vente og se an litt. Noen ganger kan en hund for eksempel kaste opp fordi den ikke har spist. Det er ikke noe å bekymre seg over. Pass på å gi for jevnlig og gjerne 2 ganger daglig.
Et annet eksempel på ufarlig årsaker til oppkast, er fôrbytte. Dersom du vet at årsaken til at hunden kaster opp er ufarlig, kan du behandle på egenhånd. Sørg for at hunden får i seg tilstrekkelig med væske, og server lettfordøyelig mat i små porsjoner. Du kan også gi hunden din en elektrolyttløsning for å hjelpe til med å gjenopprette kroppens væskebalanse.
Det er likevel viktig å overvåke hunden nøye og kontakte veterinær umiddelbart, hvis hunden fortsetter å kaste opp. Vi prioriterer alltid akutte tilfeller i vår klinikk, og på lørdager har vi egen akuttvakt mellom kl. 10.00 og 15.00. Se vår kontaktinfo her. For akutte tilfeller utenfor vår åpningstid, kan du kontakte døgnvakten hos Fredrikstad Dyreklinikk eller Evidensia Dyresykehus i Oslo.
Forebygge mage- og tarmproblemer hos hund
Det finnes generelle tiltak du kan gjøre for å forebygge enkelte mage- og tarmproblemer hos hunden. For eksempel bør du alltid gi hunden hundefôr av høy kvalitet, som er tilpasset dyrets individuelle behov. Noen pelskledde venner har ekstra følsomme mager og krever spesialfôr. Gå også gradvis fram når du skal bytte fôrtype. Som nevnt tidligere er det en fordel å bli kjent til kjæledyrets typiske atferd; alt fra dovaner til spise- og drikkepauser. På denne måten kan du lettere oppdage avvik. Sist men ikke minst er vaksinering særlig viktig for å beskytte din hund eller katt mot sykdommer.