Klør pus mistenkelig mye? Da kan det hende at det har flyttet inn lopper hos katten. Disse blodsugende parasittene er alltid ute etter en vert, og katten din er kanskje deres neste offer. Har katten din fått lopper er det ikke farlig, men deres kløende loppebitt kan bringe mye irritasjon både hos deg og katten. Les videre i vår artikkel om hvilke symptomer katten din har dersom den har fått lopper, behandling og hva du kan gjøre for å forebygge fremtidige lopper.

Innholdsfortegnelse

Hva er forskjellen på kattelopper, fuglelopper og andre typer lopper?

Når vi snakker om lopper, tenker vi på de små, blodsugende, brune insektene som kan hoppe. De har ikke vinger, men deres kraftige bein gjør at de kan hoppe og bevege seg sømløst mellom ulike dyrearter. Loppene er kanskje små, men det er mulig å få øye på dem med det blotte øyet, da de er rundt 2–3 mm i størrelse.

Det finnes flere tusen loppearter, men i Norge er det stort sett fugleloppen som gjemmer seg hos din pelskledde venn. Det finnes selvfølgelig andre typer lopper katten din kan støte på under sine eventyr, slik som pinnsvinlopper og rottelopper. Alle disse loppene vil helst suge blod fra sine egne vertsdyr som navnet hinter til, men det stopper dem ikke fra å teste ut blodet til andre dyr og mennesker de kommer over.

Kattelopper Katteloppen (Ctenocephalides felis) finnes i Norge, men de er ikke spesielt vanlige. Utbredelsen i Norge kan dog endre seg med økt transport av hunder og katter over landegrensene i hele Europa.  Fuglelopper I det fleste tilfeller ved lopper hos katt, er det snakk om fuglelopper. Disse pleier å forsvinne av seg selv, da de er avhengig av en vertsfugl for å kunne formere seg. Men iblant kan du stusse over at katten stadig har fuglelopper.

Fugleloppene holder som regel til i fuglereir og fuglekasser, men kan også vente på sin neste vert under takstein eller på bakken under et fuglereir. Når de ser noen bevege seg forbi, tar de sjansen på at de hopper på en passende vert. Derfor kan pus få lopper på seg om den er en tilbakevendende tilskuer ved fuglereiret.

En katt som ligger med bena i kryss på en sofa med puter i bakgrunnen. Finn ut hva du skal gjøre hvis du oppdager at katten din er forgiftet. Lopper hos katt

Hvordan vet jeg om katten har lopper?

Dersom din pelskledde venn har en intens kløe, kan det være snakk om at katten har lopper. Når loppene biter katten, skilles det ut spytt som inneholder irriterende stoffer, og noen katter utvikler også allergi mot loppebitt slik at kløen er ekstra intens. Et tips for å finne ut om katten har lopper, er å børste pelsen med en loppekam. Disse har små, tynne tenner som loppen setter seg fast i når du grer. Disse plageåndene beveger seg lynraskt, så det er ikke alltid man får fanget loppen i kammen, men det betyr ikke at de ikke er der. Ser du små, mørke prikker på kammen kan dette være spor av avføringen til loppene. Legg prikkene på litt vått dopapir. Dersom prikkene løses opp og blir rødbrune, er dette en god indikasjon på katten har ubudne gjester.  Det er imidlertid viktig å påpeke at kløe hos katt også kan komme av andre årsaker. For eksempel fra andre infeksjoner, parasitter eller allergiske reaksjoner.

Det er også stor individuell variasjon med tanke på hudreaksjonen fra loppene. 

Symptomer på lopper hos katt:

  • Hyppig kløe Hudirritasjon på bittsted
  • Sår eller skorper fra intens kløing
  • Pelstap eller hårløse flekker
  • Slikker og biter seg uvanlig mye Loppeekskrementer

Bør jeg være bekymret om katten min har fått lopper?

Ifølge Folkehelseinstituttet er det ikke noe kjent sykdomsoverføring fra lopper i Norge. Du behøver dermed ikke å være redd dersom katten din har fått lopper, da det ikke er farlig – bare plagsomt! Kan lopper smitte fra katt til menneske? Ulike loppetyper, slik som fuglelopper og piggsvinlopper kan overføres fra katt til menneske. De kløende bittene er irriterende, men går alltid over av seg selv. Loppene kan nemlig ikke reprodusere seg med vårt blod, og vil derfor dø ut til slutt. Et unntak er katteloppen, som kan leve lenge utenfor sitt foretrukne vertsdyr. Har du lopper i hus kan det derfor være lurt å identifisere hva slags type lopper du har med å gjøre. Fang loppen og fest den på en tapebit.

Holder du til i Larvik, kan du alltids kontakte A-Vet veterinærklinikk, så hjelper vi deg å artsbestemme loppen.

Hvordan behandle kattelopper

Har lillepus fått lopper, er det lurt å påføre et loppemiddel for å fjerne dem. I Norge må du kontakte en veterinær for resept. Dette er for å sjekke om at det er lopper og ikke noe annet ved din katts helse. Har du flere dyr, må du behandle dem samtidig. Loppemiddelet finnes på apoteket.

Hvordan holde katten loppefri

Det er alltid en sjanse for at en katt på eventyr får lopper. Det enkleste du kan gjøre for å unngå lopper på katten er å sette i gang forebyggende tiltak. Dette kan for eksempel være ved hjelp av et loppehalsbånd som pus må gå med, eller en loppespray som sprayes på pelsen. Det finnes også loppesjampo om du foretrekker dette. Lopper i hus Det enkleste måten å bekjempe lopper på, er å behandle katten med jevne mellomrom slik at loppene dør ut. Men dersom du har fått kattelopper inne i hus, må du også fjerne loppene fra kilden. Disse kan være kattesenger, gulvsprekker og tepper. Her gjelder det å være flittig med støvsugeren og vaske tepper og tekstiler katten har ligget i, i minst 50°C. Om vinteren kan du få hjelp av minusgradene til å fryse loppene i hjel utendørs i noen dager. Dersom det viser seg at det er mer krevende å bli kvitt loppene i hjemmet, kan en skadedyrbekjemper være en god løsning. Kontakt veterinær om du mistenker katten har lopper eller andre parasitter Det er ikke bare lopper som vil bruke katten din som husvert. Det finnes flere parasitter der ute, slik som øremidd, innvollsorm og flått på katt.

Ikke nøl med å ta kontakt med veterinæren din dersom du mistenker at katten har en ubuden gjest på eller i kroppen. Her på A-Vet klinikken i Larvik er vi alltid klar for å gi deg råd om behandlingsalternativene som passer best til ditt kjæledyr.