Løpetid hos hund
Løpetid hos hund er egentlig bare en annen måte å si at tispa har blitt kjønnsmoden og kan bli gravid. Når hunden har løpetid, vil hun derfor kunne få sine egne valper! Alt som trengs er et uoppmerksomt øyeblikk fra din side, rett tidspunkt i syklusen – og selvfølgelig en ukastrert hannhund. Du vil nok merke at din firbeinte venn forandrer seg i oppførsel på grunn av den økte mengden kjønnshormoner i den pelskledde kroppen. Men det kan også forekomme andre forandringer i atferd. Når hunden har eggløsning og faktisk kan bli gravid, kalles dette også at hunden er i brunst. Les videre i vår veterinærblogg om hva du kan forvente når tispa har løpetid!
Innholdsfortegnelse
Når er hundens aller første løpetid og hvilke tegn skal jeg se etter?
Tispas første løpetid skjer som regel når hun er mellom 6 – 12 måneder gammel. Men alderen kan variere, litt avhengig av individuelle forskjeller og hunderase. Større hunderaser får gjerne løpetid litt senere enn mindre hunder. Det er ikke alltid like lett å legge merke til hundens første løpetid. Men et veldig tydelig symptom er blodflekker på gulv, i hundesengen eller direkte fra vulvaen. For å slippe blodflekkene rundt i huset under brunsten, finnes det spesialtilpassede hundebleier! Iblant kan det også være vanskelig å legge merke til blodet, da noen hunden har behov for å være ekstra renslige under denne perioden. Du kan også legge merke til at hunden din nærmer seg løpetid når hun begynner å markere mer på tur.
Hvor ofte har tisper løpetid?
Hunden har ikke løpetid så ofte, men ca. hver 6. til 8. måned. Dette vil si at du kan oppleve at tispa har løpetid rundt 1 – 3 ganger i året.
Hvor lenge varer løpetiden hos hunden?
Når hunden først har fått løpetid, varer den omtrent i 3 uker, men her er det også individuelle forskjeller. Vi deler gjerne tispas hormonelle syklus i 4 faser, der det bare er i brunst-fasen hunden kan bli drektig. Det er vanlig at eldre hunder fortsetter å ha løpetid, da de ikke kommer i en «overgangsalder» som hos oss mennesker. Du kan dog merke at pausen mellom hver løpetid kan bli lenger.
Tispas hormonelle syklus i 4 faser
For-brunst (proøstrus)
Varighet: ca. 9 dager
I denne perioden kan du se de ytre kjønnsorganene hovne seg opp og det kan komme blodig utflod fra skjeden. I begynnelsen vil blodet være ganske lyst, men denne fargen vil bli mer mørkere utover syklusen. Om dere møter andre hannhunder på tur, kan du legge merke til at de vil være ekstra interessert i tispa uten at hun gjengjelder interessen.
Brunst (østrus)
Varighet: ca. 9 dager
Under brunsten har tispa eggløsning og kan bli befruktet. Utfloden kan bli mer gulaktig enn rød i denne perioden, men det kan fremdeles være litt blod til stede. Tispa er mottakelig for paring, og vil gjøre det enklere for hannhunder om de viser interesse for baken hennes ved å flytte halen til siden.
Hvile-fase (metøstrus)
Varighet: ca. 70 dager
Løpetiden er over! Om tispa har blitt befruktet er dette drektighetsperiode med fødsel og dieperiode.
Uten brunst (anøstrus)
Varighet: ca. 125 dager
Om tispa ikke venter valper, går hvile-fasen over til denne fasen.
Løpetid og valper
Om dere ønsker at tispa skal bli gravid, kan en veterinær ta en celleprøve for å undersøke hvor i syklusen hun er. For å fastslå eggløsningstidspunkt, kan vi også ta prøver som måler progesteroninnholdet i blodet. Om du ikke ønsker valper, finnes også prevensjonsmiddel for hunder i form av p-piller og p-sprøyter. I Norge er det ikke lov å kastrere hunder uten en medisinsk eller særskilt grunn. Dette kan for eksempel være om tispa har livmorbetennelse eller er veldig plaget av innbilt svangerskap og humørsvingninger. Noen hundeeiere vil feste en gul sløyfe på hundebåndet for å signalisere til andre eiere at de ønsker å holde litt avstand hunder løpetiden.
Hva kan skje under hundens løpetid?
Når hunden har løpetid, er hun påvirket av hormoner som vil endre tispas oppførsel. Det er helt normalt å føle at din firbeinte venn ikke er helt seg selv under løpetiden og dette vil gå over. Det kan også forekomme endringer i matlyst, aktivitetsnivå og allmenntilstand.
Endringer i oppførsel
Økt interesse for andre hannhunder
Har du en tispe med løpetid, vil du kanskje merke at hun er mer interessert i andre hannhunder. Du kan også merke at hun blir mindre lydig, selv om hun alltid ellers kommer på innkalling eller gjør andre kommandoer med dedikasjon. Det er derfor lurt å ha pelsvennen din i bånd under denne perioden. Hundens instinkter er sterke, så under løpetiden kan andre hannhunder finne på å hoppe over gjerder for å komme seg til tispa. Det kreves bare et uoppmerksomt øye i noen sekunder før dyden er gjort!
Nedstemthet
Noen hundeeiere kan oppleve at hunden virker mer nedstemt eller sover mye, som om de har en mindre depresjon på gang. De kan også bli mer klengete, eller klager og piper under løpetiden. For å støtte din firbeinte venn under denne perioden, vil ekstra oppmerksomhet i form av leking og turer være til god hjelp for å holde humøret oppe. Om hundens aktivitetsnivå ikke er på topp under løpetiden, bør du respektere dette og gi oppmerksomhet på andre måter, som stell og kos. Se an hva hunden din trenger, og vær der for henne.
Endringer i matlyst
Det er helt normalt at matlysten endrer seg under løpetiden. Noen tisper får redusert matlyst, mens andre spiser mer. Også hannhunden kan påvirkes av dette dersom han lukter tisper i nærområdet. Ta hensyn til den mindre interessen for matinntak og styr unna aktiviteter som krever ekstremt mye energi, slik som hundekjøring og jakt.
Smerte
Under løpetiden når vulvaen til tispa hovner opp, kan den bli litt øm. Dette sammen med lette magekramper kan gi noe ubehag for hunden. Opplever hunden smerter under løpetiden, diaré, forstoppelse, oppkast eller andre ubehag, kan du rådføre deg med en veterinær. Slik kan vi utelukke at smertene kommer fra betennelser eller infeksjon og eventuelt anbefale smertelindrende tiltak.
Er det noe galt dersom hunden min aldri har løpetid?
Har du en hund uten løpetid? Løpetid hos hund kan variere fra hund til hund, og noen hunder har en så kalt «stille løpetid» der de har løpetid uten blod, men fremdeles kan bli befruktet. Det kan også foreligge en medisinsk årsak dersom tispa ikke har blødninger. Dette kan for eksempel være en forstyrrelse i eggstokkfunksjonen eller andre sykdommer som lavt stoffskifte og hyperfunksjon av binyrene. Det samme gjelder dersom tispa har uregelmessigheter som blødninger og utflod utenfor syklusen, eller veldig lang løpetid. Det er alltid lurt å ta kontakt med en veterinær en gang for mye enn en gang for lite for å undersøke om alt er på stell med din firbeinte venn.
Har du spørsmål om løpetid eller reproduksjon av hund? Ta kontakt med vår A-Vet Veterinærklinikk i Larvik!