klipping av klør hos hund er en viktig del av å opprettholde hundens helse og velvære. Vi trenger alle stell av negler og hår (les: klør og pels). Likevel er ikke alltid kloklipp hos katten eller hunden den mest lystbetonte aktiviteten, og for noen kan klipping av hundens klør virke litt avskrekkende og skummelt. Heldigvis kommer man langt med riktig fremgangsmåte og øvelse. Les våre beste tips for å gjøre kloklippen så enkelt og stressfri som mulig!

Innholdsfortegnelse

Klipping av klør hos hund

Må man klippe klør på hund?

Fra biologiens side er hundens fysikk i utgangspunktet ment for et liv ute i naturen. Etter hvert som den pelskledde vennen har blitt vant til et moderne innendørsliv, vil ikke klørne nødvendigvis slipes ned av seg selv. Derfor krever det at du som eier hjelper til med potestellet. 

Dersom klørne blir for lange, kan det faktisk føre til ubehag, smerter og skader på hundens poter og ledd. Forvokste klør har nemlig en større risiko for å brekke eller vokse inn i tredeputen, som igjen kan bli svært smertefullt for hunden. Lange klør kan også føre til at Fido sklir og får dårligere grep på glatte overflater, eller henger seg fast i ting. Ved hjelp av jevnlig trimming og negleklipp gjør du det firbeinte familiemedlemmet ditt en stor tjeneste. 

Kan jeg klippe klørne til hunden min hos veterinær? 

Det er mange som velger å klippe klørne hos veterinæren. A-Vet Smådyrklinikk har et  godt tilbud til alle som trenger hjelp med klippingen. Vi kan tilby Vetplan – en helseplan bestående av en pakke med helsetjenester som er gjør forebyggende helse økonomisk. Den innbefatter blant annet ubegrenset med klipping av klør hos hund på klinikken, i tillegg til mange andre fordeler. Les mer om Vetplan her.

Klipping av klør hos hund. Her på en svart Cockapoo.

Hvordan klippe klør på hund?

Det første steget når man skal klippe lør hos hund, er å sørge for riktig utstyr. En klosaks i god kvalitet er viktig, og du bør se til at den er skarp nok. Det er også viktig å begynne med å trene på kloklipping tidlig i hundens liv. Jo tidligere du gjør den komfortabel med pleiestunden, jo mer naturlig vil det føles, og den vil ha bedre forutsetninger for å forholde seg rolig.

Dette må du vite 

Ved klipping av klør hos hunden kan du starte med å berøre potene og klørne forsiktig mens hunden enda er ung, og gi godbiter og belønning når den er rolig og samarbeidsvillig. Dette kan hjelpe pelsklingen din med til å bli vant til klipping av klørne, og det hele blir en mye mindre stressende opplevelse.

Når du er klar til å klippe klørne på hunden din, kan du begynne med å ta en grundig kikk på klørne. Se etter den levende delen av kloen, eller lærhuden, som er den delen som inneholder blodårer og nerver. Denne er ofte synlig som en mørkere del av klørne og skal ikke klippes i. Klipper du for langt inn, risikerer du at kloen begynner å blø og det vil kunne være smertefullt.

Et triks når du skal klippe klørne på hunden din, er å klippe litt og litt av gangen. Dette gjør det lettere å unngå å klippe for langt inn. Start også alltid med å klippe de ytterste spissene på klørne først. Når klippen er overstått kan du bruke en klosliper til å glatte ut kantene, for å forhindre at klørne splintrer og knekker.

Husk at det er bedre å klippe for lite enn for mye når du klipper klørne på hunden din. Hvis du er usikker på hvordan du skal gjennomføre kloklippen, eller hvis du ikke føler deg trygg på å gjøre det selv, kan du ta med hunden til oss på klinikken. Hos A-Vet hjelper vi deg både med regelmessig kloklipp, og personlig råd og veiledning for hvordan du kan prøve det selv hjemme neste gang. Bestill time for klipping av klør her!

Kloklipp hos hunden oppsummert i enkle trinn

Sørg for å ha riktig utstyr på plass. En god og skarp klosaks, og eventuelt klosliper.
Tren hunden din til å bli komfortabel med berøring av poter og klør, og gi masse ros og godbiter når den er rolig og samarbeidsvillig.
Inspiser klørne nøye og finn ut hvor lærhuden begynner.
Klipp litt og litt av gangen, og start med å klippe de ytterste spissene på klørne.
NB! Dersom du skulle være uheldig og klippe for langt inn, er det viktig at du forholder deg rolig og ikke stresser hunden ytterligere. Som regel går dette fint, men det kan blø litt. For å stoppe blødningen kan du legge et forsiktig press på kloen med bomullsdott.
Hvor ofte skal man klippe klør på hund?

Hundens klør vokser i et jevnt tempo, og derfor er det lurt med regelmessig klipping. Det et fint å sikte på hver 7. til 14. dag, så slipper du at klørne vokser seg lange. Ved å gjøre kloklippen til en vane vil aktiviteten føles naturlig og ufarlig både for deg hunden, og til slutt er dere godt trente begge to!