Kattepest kommer av et virus som kalles parvovirus. Du vil derfor høre at begrepene parvosmitte og kattepest brukes om hverandre for samme virusinfeksjon. Kattepest kan også omtales som felint panleukopenvirus (FPV). En vaksine mot kattepest gir god beskyttelse for kattene dine mot dette, men det vil alltid være katter som får ferdes uvaksinert. Dette gjelder særlig katter som fødes hjemløse. Kattepest smitter lett, kan overleve lenge i et miljø og er potensielt livstruende, særlig for kattunger og katter med svekket immunforsvar. Les mer om dette temaet og hva du skal gjøre om du mistenker at katten har en parvovirus-infeksjon.

Innholdsfortegnelse

Parvovirus-infeksjon (Kattepest) Feline Parvo (Panleukopenia)

Hva er kattepest og hvordan blir pus smittet?

Kattepest er et virus som blant annet smittes via katteavføringen. Går en katt med parvovirus i kroppen på do ute i naturen, kan derfor viruset være til stede i miljøet svært lenge – opptil over ett år! Kattepest smittes også ved dråpeinfeksjon fra andre katter eller at katten får viruset i seg via kontaminerte gjenstander. Innekatter kan også bli smittet via klær og sko vi har brukt utenfor hjemmet, men dette er ganske sjeldent. Selv om kattepest et meget smittsomt og sprer seg lett, holdes den i sjakk ved hjelp av ansvarlige katteeiere som vaksinerer sine pelsvenner. 

I Norge blir parvoviruset påvist fra tid til annen, men mange katter uten symptomer, eller villkatter går nok ute uten å bli diagnostisert. Kattepest må nemlig meldes til Mattilsynet dersom det blir påvist under en undersøkelse. Dette for å hindre at viruset sprer seg ute av kontroll.

Kan vaksine beskytte mot kattepest?

En vaksine beskytter godt mot parvoviruset. Selv om den ikke kan garantere full beskyttelse, vil en vaksinert katt bare få milde symptomer, eller ingen symptomer i det hele tatt ved smitte. Vaksinen mot parvovirus tas gjennom to doser når kattugen er mellom 8 – 16 uker gammel, gjerne i forbindelse med ID-merking eller kastrering. Deretter må vaksinen gjentas hvert tredje år. Les mer om vaksinasjon av katt hos A-Vet Veterinærklinikk her.

Symptomer

Når en katt blir infisert med parvoviruset, vil det påvirke kattens immunforsvar og redusere antall hvite blodlegemer. Ettersom unge kattunger ikke har opparbeidet et godt immunforsvar enda, kan det ende opp med at de dessverre ikke klarer seg, selv uten noen tidligere sykdomstegn. Har katten din noen av symptomene nedenfor, må du oppsøke veterinær raskt. Sykdomsforløpet kan kjapt bli akutt på kort tid, og noen katter kan dø i løpet av noen timer etter de første symptomene. Voksne katter har som regel et veldig sterkt immunsystem, så mange katter kan derfor ha milde, eller ingen symptomer selv om de er smittet med parvoviruset. Har katten overlevd sykdommen, vil den være immun resten av livet.

  1. Høy feber
  2. Dårlig allmenntilstand
  3. Blodig diaré
  4. Magesmerter
  5. Intense brekninger
  6. Oppkast
  7. Manglende matlyst
  8. Abort hos drektige katter


Når skal du ta kontakt med veterinær?

Ikke nøl med å ta kontakt med veterinæren dersom du tror katten din er smittet med parvovirus, eller har andre symptomer på ubehag. Det kan være lurt å ringe før du drar til dyreklinikken og avtale din ankomst, i tilfelle klinikken har en egen inngang for å unngå smitte i venterommet. Holder du til i Larvik? Du og din firbeinte venn er mer enn velkommen til å ta kontakt med oss på A-Vet Smådyrklinikk enten det gjelder vaksinasjon, rådføring eller behandling av kattepest.

Diagnose og behandling mot parvovirus

For at vi skal være sikre på at det er parvovirus pusen din er smittet med, utfører vi en hurtigtest av avføringen. Det kan hende vi må ta flere avføringsprøver før parvoviruset påvises på testen. Vi kan også ta en blodundersøkelse og måle antall hvite blodlegemer, men siden andre infeksjonssykdommer også kan føre til en redusert prosent av hvite blodlegemer, er det mer nøyaktig med en avføringsprøve. Både oppkast og diaré hos katt kan forårsake mye tap av væske, slik at katten lett blir dehydrert. Vi behandler derfor dette først, for eksempel med intravenøs væske, for å stabilisere kattens tilstand. Behandling mot parvovirus kan også omfatte sondefôring, blodoverføring og behandling med antibiotika.

Smitter kattepest over på mennesker og andre dyr?

Om du mistenker at katten har fått parvovirus, bør du holde besøksforbud for andre kattevenner, da det smitter lett fra katt til katt. Men du lurer kanskje på om parvoviruset smitter over på mennesker eller andre dyr? Det finnes for eksempel også hundepest som kommer av et parvovirus. Men dette er et annet parvovirus (canine parvovirus), så du behøver ikke å bekymre deg for at hunden i huset blir smittet. Kattepest smitter heller ikke til mennesker.

Glad i dyr? I vår blogg finner du masse nyttig informasjon enten du allerede har kjæledyr, eller vurderer å skaffe deg et.