Katter er fascinerende skapninger med sin egenrådige personlighet og sære vaner. Likevel er det noen vaner man bør være mer oppmerksom på enn andre, og det kan være grunn til bekymring dersom katten drikker eller tisser mye mer enn normalt. Det kan nemlig være en indikasjon på sykdom, eller en annen type atferdsendring som bør undersøkes nærmere. I denne artikkelen ser vi nærmere på noen mulige årsaker til at katten din drikker eller tisser mye, og hva du som eier kan gjøre.

Innholdsfortegnelse

Hva er normal atferd for en katt?

Før vi går inn på hva som kan være årsaken til endringene i kattens atferd, er det greit å vite hva som er normalt for pusen. Katter er vanligvis renslige dyr som liker å holde seg rene og tørre. De drikker vanligvis 20-50 ml væske per kilo kroppsvekt per døgn og tisser en til fire ganger om dagen, avhengig av størrelse og diett. 

Mulige årsaker til at katten drikker eller tisser mye 

Hvis katten din plutselig drikker mer vann enn vanlig, kan årsakene være mange. Det er ikke uvanlig at økt drikking og tørste kommer som følge av sykdom eller helseproblemer. Særlig dersom katten din også tisser mye mer enn vanlig, kan det være en indikasjon på at noe er galt. Noen av de vanligste årsakene vi ser er:

Nyreproblemer

Nyresvikt og nyresykdom er ikke uvanlig hos katter, og medfører i mange tilfeller overdreven drikking. Hvis katten har problemer med nyrene, vil den sannsynligvis også vise andre symptomer, som dårlig appetitt, vekttap, kvalme og oppkast. 

Du kan lese mer om nyresvikt hos katt her.

Diabetes

En annen vanlig årsak til overdreven drikking hos katter er diabetes. Også ved diabetes vil katten gjerne utvise andre symptomer, som vekttap, økt appetitt og hyppige dobesøk.

Dehydrering

Dersom katten din blir dehydrert, vil den også drikke mer vann enn vanlig for å prøve å kompensere for tap av kroppsvæsker. Dehydrering kan skyldes en rekke faktorer, som for eksempel varmt vær, diaré eller oppkast.

Blæresykdom og urinveisinfeksjon hos katt

Katter lider sjelden av bakteriell urinveisinfeksjon, og dette forekommer hovedsakelig hos eldre katter. Det er imidlertid vanligere at de utvikler FLUTD (feline lower urinary tract disease), en samlebetegnelse for sykdommer i nedre urinveier hos katter. FLUTD er spesielt vanlig blant overvektige, kastrerte hannkatter. De vanligste tilstandene forbundet med FLUTD inkluderer krystaller, urinstein, urinplugger og steril/«stressbetinget» blærebetennelse (FIC). FIC er den mest vanlige typen blærebetennelse hos katter.

Årsakene til FLUTD kan være mange, men de vanligste inkluderer:

  1. Fôring: Et kosthold med høyt innhold av visse salter kan danne krystaller og urinstein i urinen.
  2. Atferd/miljø: Inaktivitet, stress/angst og redusert væskeinntak kan føre til at krystaller oppstår raskere i konsentrert urin.
  3. Overvekt: Dette gjelder spesielt kastrerte hannkatter.
  4. pH-endringer i urinen: Krystaller dannes enten i sur eller basisk urin.
  5. Symptomer på urinveisproblemer hos katter:
  6. Hyppig småskvetting i og utenfor kattedoen.
  7. Mjauing og press når de prøver å urinere.
  8. Blod i urinen.
  9. Overdreven slikking av penis eller mageområdet.
  10. Aggressivitet eller rastløshet.
  11. Nedsatt appetitt og generell slapphet.

Blæresykdommer som idiopatisk cystitt kan også føre til hyppig tissing og smerte. Dette er en tilstand der blæren blir betent uten at det er noen åpenbar årsak. Katter som lider av denne tilstanden kan også vise tegn på smerter eller ubehag når de tisser.

Må vi til veterinær dersom katten drikker eller tisser mye?

Med tanke på at hyppigere drikking og tissing kan være tegn på sykdom, i noen tilfeller alvorlig, er det ofte nødvendig med behandling. Rask behandling er også avgjørende for god prognose og tilfriskning, og vi anbefaler alle å oppsøke veterinær dersom pus viser endring i drikke- eller tissevaner. 

Befinner du deg i Larvik og omegn kan du enkelt bestille time på nett hos vår veterinærklinikk.

En katt sitter på et bord. Katten drikker eller tisser mye.

Hva skjer hos veterinær?

Når vi får inn katten hos oss, vil vi utføre en fysisk undersøkelse av pusen. I tillegg tar vi også gjerne blodprøver og urintester for å finne ut hva som forårsaker symptomene. Videre vil behandlingen være avhengig av hva som er årsaken til symptomene, og om tilstanden er akutt eller kronisk.

Dersom katten har en urinveisinfeksjon, er det som regel aktuelt å foreskrive antibiotika for å behandle infeksjonen. Hvis katten lider av en blæresykdom som idiopatisk cystitt, kan man eventuelt foreskrive smertestillende og betennelsesdempende medisiner for å lindre symptomene. Ved diabetes, nyresvikt eller andre sykdommer kan det være behov for annen medisinsk behandling eller eventuelt kirurgi. 

Verdt å huske på om drikke- og tissevaner hos katter

Et balansert kosthold og riktig kattemater viktig for å holde pusens organer sunne og velfungerende, og ved generelt god helse. I tillegg er det viktig å legge til rette for at katten alltid har tilgang til friskt vann. For noen katter kan en drikkefontene være et nyttig tilbehør for å få i seg nok væske. Andre viktige forebyggende tiltak for å unngå problemer med blære og urinveier er å velge riktig fôr som er beregnet for urinveiene, slanking dersom katten er overvektig og hyppig tømming av kattetoalettet. Det er også lurt å ha flere vannkilder tilgjengelig og bytte vannet regelmessig for å gjøre det mer innbydende å drikke.

Det er også greit å være oppmerksom på at eldre katter er mer utsatt for å utvikle diabetes og problemer med nyrene, urinveiene og blæren. Du bør derfor følge litt ekstra med dersom du har en seniorkatt, slik at du raskt kan oppdage atferdsendringer og symptomer.