Kastrering av katt er hensiktsmessig dersom pus ikke skal brukes til avl, og er en rutinemessig operasjon som daglig utføres av våre veterinærer. Først og fremst slipper man at katten formerer seg og får uønskede kattunger, men det er også andre fordeler ved kastrering.

Innholdsfortegnelse

Fordeler ved kastrering av katt

Kastrering er et opplagt tiltak for å unngå drektighet blant katter. Derfor bør kastreringen gjennomføres før katten blir kjønnsmoden, både hos hunnkatter og hannkatter. 

Kastrering av hunnkatt

Hunnkatter som ikke er kastrert får løpetid med jevne mellomrom, og i paringssesongen er dette gjennomsnittlig hver tredje uke. Hunnkattens atferd under løpetiden preges ofte av at hun ruller seg rundt, blir veldig høylytt eller urinmarkerer for å lokke til seg hannkatter. Etter kastrering vil ikke katten lenger få løpetid, og vil derfor heller ikke ha den samme atferden. 

Man kan også gi hunnkatten p-piller for å forhindre drektighet og løpetid. Dette er et alternativ dersom man ønsker muligheter for avl i fremtiden, men gir mindre sikkerhet da katten kan kaste opp eller spytte ut p-pillen. Ved kastrering minsker risikoen for utvikling av jursvulster og cystedannelse i juret, og livmorbetennelse unngås.

Kastrering av hannkatt

Hannkatter som ikke er kastrerte kan ha en atferd preget av et behov for å utvise dominans og markere revir. Han kan risikere å ofte havne i slåsskamp med andre katter, og er derfor også mer utsatt for sykdommer som smitter gjennom dype bitt. 

Generelt vil kastrerte hannkatter ofte være roligere og holde seg nærmere hjemmet sitt, enn hannkatter som ikke er kastrerte. Det er imidlertid vanskeligere å bli kvitt innlærte atferdsmønstre, og det lønner seg derfor å kastrere katten tidlig.

Gjennomføring av operasjon 

Det er viktig at alle katter som kastreres er friske, minst 4 måneder gamle og veier minimum 2,5 kg. Under kastrering av hunnkatter legges katten i full narkose, før veterinæren går inn via bukhulen og fjerner livmor og eggstokker. Huden sys så enten igjen med sting som tas ut etter 10-12 dager, eller sting som forsvinner av seg selv. Ved kastrering av hannkatter knytes blodkar og sædledere av, og testiklene fjernes. Såret etter inngrepet hos hannkatter gror vanligvis i løpet av noen dager.

Pleie etter kastrering av katt

Katten kan som oftest bli med hjem samme dag som operasjonen, men den kan være litt sløv og slapp etter narkosen eller sedasjonen. La den få hvile ut i varme og trygge omgivelser, hvor katten ikke kan skade seg dersom den sjangler og blir omtåket. Det kan også være lurt å legge ut litt håndklær i tilfelle den tisser på seg mens den sover. Det er viktig at såret leges i fred, og derfor må hunnkatter enten bruke krage eller en tettsittende body til stingene har grodd. 

Katten bør ikke være alene samme dag som operasjonen. Etter hvert som den kvikner til kan den gjerne spise mat, men det er lurt å vente et par timer og heller servere mindre og hyppigere porsjoner. Både hunnkatter og hannkatter får med resept på smertestillende som kan tas de første dagene etter operasjonen.

ID-merking 

Mange ønsker å ID-merke katten samtidig med kastrering. ID-merking gjøres ved at en mikrochip settes inn under huden, og ofte ønsker mange en liten tatovering i øret som forteller at katten er ID-merket (dersom den for eksempel ikke går med halsbånd). Dette må gjøres under narkose, og passer derfor fint å gjøre samtidig som kastrering. 

ID-merking er sterkt anbefalt for alle katter, slik at man lett kan komme i kontakt med eier dersom den for eksempel skulle forsvinne. Skulle den være så uheldig å bli utsatt for en ulykke eller påkjørsel, er det også veldig viktig med ID-merking slik at veterinærklinikken som eventuelt får inn katten kan kontakte eier og effektivt komme i gang med behandling. Noen bruker også ID-chipen som inngangsnøkkel til katteluken, sånn at at bare ens egen katt kan komme inn.

Risiko ved kastrering 

Risiko for overvekt

Kattens hormonproduksjon påvirker både appetitt og forbrenning. Når katten kastreres avtar produksjonen av de hormonene som virker sultdempende, samtidig som forbrenningen av energi blir lavere. En konsekvens av kastrering kan derfor være overvekt, dersom eier ikke passer på og tilpasser kattens matvaner. Samtidig øker også risikoen for andre livsstilssykdommer som kan følge med overvekt, som for eksempel diabetes, problemer med hjerte og blodsirkulasjon. Likevel er det relativt lett å forebygge overvekt etter kastrering ved å velge riktig type og mengde fôr, og sørge for å gjøre eventuelle endringer med en gang etter operasjonen.

Kastrering av katt pris

Kontakt oss dersom du har spørsmål i forbindelse med kastrering av katt. Du finner en oversikt over våre priser her!