Innvollsorms hos katt er ikke uvanlig i Norge, og ofte er det spolorm og bendelorm det er snakk om. Katter er mer utsatt for innvollsorm enn hunder, fordi disse jegerne har en tendens til å spise byttedyr de får kloen i. Les videre for å lære mer om de ulike typene innvollsorm hos katt og hvordan man blir kvitt det!
Innholdsfortegnelse
Ulike typer innvollsorm hos katt
Spolorm
Dette er den mest vanlige innvollsormen hos katter. De voksne ormene har en lang hvitgul farge, lik kokt spagetti, og måler omtrent 5-12 cm i lengde. De voksne ormene har sin bopel i kattens tarm, men i løpet av larvestadiet vandrer de rundt i kroppens organer og kan danne små cyster.
I likhet med valper, kan kattunger bli smittet med disse ormene via morsmelken, og innen tre uker kan det allerede være voksne innvollsorm i tarmen til kattungene. Derfor er det viktig å gi kattunger og kattemor regelmessige ormekurer. I sjeldne tilfeller kan spolorm også smitte til mennesker, men katter har sin egen variant av spolorm, kjent som Toxocara cati.
Bendelorm
Bendelorm er heller ikke en uvanlig innvollsorm hos katter, og man kan noen ganger se små “riskorn” nær anus eller kattens hale. Disse utgjør imidlertid ingen fare for mennesker. Bendelormen tar bolig i kattens tarm og smitter via avføring eller gjennom byttedyr. Ormens kropp er lang og flat, og sammensatt av flere «ledd» som inneholder egg.
Lungeorm
Lungeorm er mer utbredt på Vestlandet, og voksne lungeormer er omtrent 1 cm lange. Larvene er så små at de kun kan ses under et mikroskop. De voksne ormene lever i kattens lungevev og kan forårsake luftveissymptomer som tungpustethet og hoste. Noen ganger kan tegn på infeksjon også observeres på røntgenbilder av kattens lunger.
Det er viktig å merke seg at ikke alle ormemedisiner er effektive mot lungeorm, så hvis man mistenker infeksjon, anbefales det å utføre en analyse av kattens avføring for å få en nøyaktig diagnose.
Hvordan smitter innvollsorm?
Katter blir smittet ved å innta eggene som ligger på bakken etter at et infisert dyr har avført seg, eller ved å spise såkalte mellomverter som mus, andre gnagere, enkelte insekter eller meitemark. Fersk avføring inneholder ikke smitte, da det tar minst tre uker fra det tidspunktet en hund legger egg i avføringen til eggene blir smittsomme. Inni hvert egg er det en liten larve som må utvikle seg, og tiden dette tar avhenger av temperatur og fuktighet, og kan variere fra tre uker til flere måneder.
Hvis katter spiser infiserte egg, klekker disse i kattens tarm. Larvene migrerer fra tarmen gjennom kroppen til leveren, deretter til lungene før de hostes opp, svelges igjen, og voksne spolormer kan legge nye egg i tarmen.
Symptomer på innvollsorm hos katt
Infeksjon med spolorm kan være asymptomatisk, men dersom katten har store mengder ormer kan tilstanden føre til dårlig vekst hos kattunger, dårlig pelskvalitet, generelt nedsatt allmenntilstand og mage-tarmsymptomer som oppkast, diaré eller vekttap. Vandre-larver kan forårsake luftveissymptomer hos kattunger og mer alvorlig sykdom. Egg fra innvollsorm kan påvises i avføringen ved mikroskopisk undersøkelse på et laboratorium. Av og til kan man også se spolorm i oppkast eller avføring.
Andre generelle symptomer som kan vises ved innvollsorm hos katt
- Vektnedgang
- Blinkhinnefremfall (tredje øyelokk blir synlig i øyekroken eller dekker delvis over øyet, på ett eller begge øyne)
- Oppkast
- Diaré
- Brekninger
- Hoste
- Glansløs pels, pelstap
- Slikking/kløe og rød hud i analområdet
- Utspilt mage
Hvordan behandle innvollsorm hos katt?
Vi anbefaler at utekatter behandles mot innvollsorm 3-4 ganger i året, særlig hvis pus er glad i å jakte. Det er også lurt å behandle katter som kun er ute en gang iblant eller går ut i bånd. For innekatter er det ofte tilstrekkelig med ormekur en gang i året, eller ved behov.
For kattunger anbefales det med ormekur ved 2, 4, 6, 8 og 12 ukers alder, deretter ved 6 måneder og 12 måneders alder. Hvis du har en kattemamma som fortsatt dier, er det lurt å behandle både mor og kattunger samtidig når ungene er 2, 4 og 6 uker gamle. Husk å informere veterinæren din om at mor har kattunger, slik at du får resept på riktig ormekur.
Det finnes ulike typer ormekurer, og medisinen kan fås både som dråper som påføres på nakken, oral pasta og tabletter.
Kan man få ormekur til katt uten resept?
Ormekur til katt og hund er reseptbelagt i Norge, for å unngå overdreven medisinbruk og feilmedisinering. For å forhindre utvikling av resistens er det viktig at dyret får riktig medisin, som er tilpasset den individuelle situasjonen. En veterinær vil kunne stille korrekt diagnose og foreskrive det mest passende legemiddelet til akkurat din katt. Samtidig kan veterinæren gi deg nyttig informasjon om hvordan katten skal få ormekuren, samt eventuelt tilrettelagt behandling. I vår veterinærklinikk i Larvik kan du få resept på ormekur til både katt og hund.