Hvordan foregår en øyeundersøkelse hos oss?
Oftalmologi – læren om øyets sykdommer.
Øyet er et komplekst og spennende organ som ved sykdom ofte krever personell med ekstra kompetanse på nettopp øyet samt avansert utstyr. Øyet er bygget opp av flere lag; et ytre beskyttende lag (hornhinne og senehinne), et midtre som står for tilførsel av næringsstoffer og fjerning av avfallsstoffer og til slutt det innerste laget med synsnerven. Ved hjelp av forskjellige teknikker og instrumenter skal alle disse lagene vurderes fra utsiden og ved å se inn igjennom pupillen.
Når undersøker man øyet?
Ofte er et besøk hos en øyespesialist eller en øyelyser gjort fordi eier har registrert tegn på sykdom. Typiske symptomer eier oppdager er: skade på hornhinnen, kniping, renning og fargeforandring. For utenom sykdom gjøres også øyeundersøkelser rutinemessig igjennom dyrets liv og i forbindelse med avl. For enkelte raser er det krav om en «øyelysingsattest», veterinæren utelukker da symptomer på forskjellige arvelige sykdommer. Dersom man ønsker en rutinemessig sjekk anbefaler vi en øyeundersøkelse hos øyelyser ved 1,3 og 7 år.
Under er en oversikt og beskrivelse av typiske undersøkelser som blir gjort. I tillegg til de undernevnte spesifikke øyeundersøkelsene kan man bruke ultralyd, MR og annen billeddiagnostikk ved behov. En øyeundersøkelse er ikke smertefull med mindre øyet er skadet. Da kan det være vondt å få lys på øyet.
Samtale med eier og visuell inspeksjon
Innledende snakker veterinæren med eier om hva besøket gjelder. Hva er hovedproblemet, når startet det, har dyret hatt samme eller tilsvarende problem tidligere, har det vært en hendelse mm. Samtidig som man snakker med eier observeres dyret på avstand. Mentalstatus, orienteringsevne, blunking, kniping med mer er viktig informasjon. Deretter gjør man kanskje noen tester for å sjekke reflekser, disse er ikke beskrevet i denne teksten.
Schirmers tåretest
Schirmers tåretest brukes for å vurdere tårevæskeproduksjonen. Det er en enkel test hvor en papirstrimmel med en millimeterskala plasseres mellom blinkhinna og øyelokket. Strimmelen er impregnert med en blå farge nederst, denne kryper oppover strimmelen sammen med tårevæsken og gjør det lettere å lese resultatet. Schirmer-testen er som regel av de første undersøkelsene som blir gjort ved en øyeundersøkelse og må gjøres før applikasjon av øyedråper eller lignende.
Resultat
Tonometri
Ved hjelp av et tonometer måles trykket i øyet. For høyt eller for lavt trykk er viktig informasjon i en øyeutredning. Nå man måler er posisjonering og hvordan man holder svært viktig for riktig resultat.
Fluorescein
Fluoresceintest brukes for å påvise sår i hornhinnen. Det er et fargestoff som lyser opp i blått lys.
Spaltelampe
En spaltelampe er som et lite mobilt mikroskop som brukes for å undersøke ytre del av øyet som øyelokk og hornhinne og ytre del av det indre øyet med iris og linse. Instrumentet har en sterk lyskilde som sammen med mikroskopet gjør det mulig å undersøke disse små, delikate strukturene. Det krever mye trening for å bli god til å bruke lampen.
Oftalmoskop
For å undersøke netthinnen helt bakerst i øye brukes oftalmoskop. Det finnes forskjellige utgave av dette instrumentet. Ofte vil du se veterinæren med en lampe på hodet og et forstørrelsesglass foran det øyet som undersøkes.