Hund som halter
Har du en hund som halter? Det er ikke uvanlig for hundeeiere å oppleve at hunden begynner å halte. Grunner til at hunden halter, er ofte fordi det er noe som gjør vondt, men det kan også hende beinet ikke helt fungerer som det skal uten at smerte er involvert. Årsakene er mange og varierer veldig. Noen ganger skyldes det noe så lite som et insektstikk, men det kan også være på grunn av et beinbrudd eller sykdom. Det er ikke alltid like lett som hundeeier å vite om man skal vente og se om det går over av seg selv. Vi forklarer ulike årsaker til at hunden din halter, hva du bør gjøre og når det på tide å kontakte veterinær.Innholdsfortegnelse
Symptomer på halthet
Hundens halthet kan variere avhengig av hva som er årsaken. Noen hunder kan halte lett, mens andre kan vise mer alvorlige symptomer, slik som tydelig ubehag, skjelving eller at de unngår å legge vekt på beinet. Andre symptomer til halthet er om hunden slikker seg på poten, endret atferd og apetitt, eller at den ikke vil sette seg på beina. Siden halthet hos hund kan variere i intensitet og komme og gå, er det lurt å være oppmerksom på endringer i hundens ganglag. Årsaker til at hunden halter – er det et alvorlig problem? Hunder kan halte på forben etter hvile, eller den kan halte på bakbeina etter aktivitet. Haltheten kan også komme plutselig, eller gradvis bli verre. Ulike grunner til haltingen kan se helt likt ut, og sammenhenger som ikke alltid er like åpenbare kan også være en årsak til halting. Derfor er det vanskelig å vurdere om haltingen kommer av et alvorlig problem.
- Årsaker til hund som halter, kan blant annet være:
- Skader og traumer
- Forstuing eller strekk
- Kutt eller gjenstand under poten
- Avrevet klo eller
- kloskader
- Leddproblemer, slik som artrose eller hoftedysplasi
- Muskelspasmer
- Bitt fra hoggorm eller andre dyr og insekter
- Hudsykdommer og allergi
- Tarmbetennelse
- Annen sykdom eller infeksjon
- Medfødt misdannelse
Når bør du kontakte veterinær om hunden plutselig halter?
Opplever du akutt halthet som følge av et uheldig fall eller ulykke, bør du søke veterinærhjelp med en gang. Du bør ikke vente mer enn en dag dersom beinet hovner opp, hunden viser tegn til smerter og ubehag, eller ikke tråkker på beinet i det hele tatt. Det er forskjell på hunder i vekst og voksne hunder. Har du en voksen hund som halter litt, er det greit å avvente litt for å se hvordan det går. Dersom haltheten ikke går over, eller kommer og går, bør du ta kontakt med veterinær. En hund i vekst som halter bør sjekkes hos veterinær med en gang.
Hva skjer hos veterinæren?
Hos veterinæren kan du forvente at vi lytter og stiller spørsmål for å få et helhetlig bilde av situasjonen. Deretter vil vi mønstre hunden, som vil si at vi observerer hvordan hunden beveger seg. Dette kan være hvordan den går normalt, traver eller går i sirkler eller i trapper. Vi kjenner og klemmer grundig over kroppen på bein, rygg og nakke. Noen ganger finner vi årsaken til haltingen ganske raskt, mens andre ganger behøves det flere undersøkelser, som røntgen, ultralyd, CT, MR, blodprøve eller celleprøve. Ettersom halthet hos hunden bare er ett symptom til flere diagnoser, finnes det ikke én måte å behandle en hund som halter. Noen ganger holder det med ro og smertestillende for at hunden skal bli friskmeldt, mens andre ganger kan kirurgi være nødvendig.