Av og til kan hunder vise milde symptomer på øvre luftveisinfeksjoner. På samme måte som hos oss mennesker medfølger gjerne symptomer som for eksempel lett hoste eller rennende nese og nysing. Men hva kan egentlig være årsaken hvis hunden begynner å hoste? Vi svarer på det du trenger å vite om hoste hos hund!

Innholdsfortegnelse

Hva kan hundens hoste komme av?

Blant unge pelsklinger kan hoste komme som følge av infeksjoner, eller som resultatet av at de inhalerer små fremmedlegemer som for eksempel gressfrø. Luftveiene deres er ikke alltid like motstandsdyktige, og det er derfor ikke uvanlig at virus eller bakterier fører til en luftveisinfeksjon. Vi betegner gjerne dette som kennelhoste, en bred diagnose som mange hunder er vaksinert mot. Enkelte parasitter kan også føre til hoste hos hunder.

Noen hunder kan hoste på grunn av trakealkollaps, som vil si at luftrøret lett klapper sammen. Hunder med kortere snute kan også oppleve hoste som følge av trange luftveier. Som eier kan det da kanskje være lett å tro at hunden «alltid» har hostet, men gradvis kan det faktisk forverres (noe som kanskje ikke er lett å oppdage for eiere som opplever dette daglig).

Blant de eldre hundene er det gjerne andre og mer alvorlige årsaker til hoste, som for eksempel hjertesvikt eller uønskede svulster. Alderdom bringer med seg visse utfordringer. Har du en eldre hund som hoster og harker? Da kan det være snakk om kroniske tilstander, som for eksempel kronisk bronkitt.

Vanlige årsaker til hoste hos hund kan være:

  1. Virusinfeksjoner
  2. Lungebetennelse
  3. Parasitter
  4. Fremmedlegemer
  5. Anatomiske avvik
  6. Hjertesvikt
En veterinær lytter på lungene til en hund med stetoskop. Hoste hos hund.

Er hoste hos hunden farlig?

Hoste i seg selv er som regel ikke farlig så lenge hunden er voksen og ved god helse, har normal appetitt og drikkelyst, samt normal avføring. Ofte kan det da være tilstrekkelig å la hunden hvile og regelmessig sjekke kroppstemperaturen. Dersom hundens tilstand forverres eller ikke bedrer seg innen noen dager, er det imidlertid lurt å ta kontakt med veterinær.

Valper er noe mer sårbare enn voksne hunder og har økt risiko for nedsatt allmenntilstand, eller utvikling av sekundærinfeksjoner. Derfor bør veterinær kontaktes så snart symptomer på forkjølelse eller andre sykdommer oppdages hos valper. Det samme gjelder for eldre hunder eller de med kroniske sykdommer som hjerteproblemer.

Hva skal jeg gjøre hvis hunden min hoster? 

Dersom hunden din begynner å hoste mer enn vanlig, er det generelt en god idé med et veterinærbesøk. 

Ta også hensyn til eventuelle andre symptomer som kommer i tillegg til hostingen. Oppfører hunden din seg som vanlig, eller er energinivået lavere? Er spise- og drikkevaner normale? Det kan også være lurt å måle temperaturen rektalt for å sjekke om hunden har feber.

Hvis hunden din er like aktiv som vanlig, spiser og drikker som normalt, og ikke har feber, kan du eventuelt se an noen dager før du tar kontakt med veterinær. Spesielt hos unge hunder kan hostingen være forårsaket av en virusinfeksjon som vanligvis går over av seg selv. I mellomtiden er det smart å begrense fysiske anstrengelser mens hunden hoster. Av smittevernhensyn er det også en god idé å begrense hundens interaksjoner med andre hunder i denne perioden. 

Dersom hosten vedvarer eller forverres, hunden viser tegn på generell sykdom, eller det ikke har blitt bedre etter et par uker, bør du bestille en time hos veterinæren. Du kan enkelt bestille time i vår veterinærklinikk på nett. 

Når må jeg til veterinæren med min hostende hund?

  1. Hunden virker syk utover selve hosten.
  2. Hosten varer mer enn 2 uker.
  3. Hosten blir mer alvorlig over tid.

For diagnostisering og behandling er en klinisk undersøkelse nødvendig, sammen med eventuelle blodprøver, ultralyd, røntgen eller annen relevant utredning basert på symptombildet. Valg av behandling avhenger av den underliggende årsaken til symptomene.