Hvorfor er hjerteattester nødvendig?

Cavalier er en kjærlig hunderase som bringer mye glede. Ikke bare er de perfekte turkamerater, men de er også svært sosiale og setter stor pris på familien sin. Dessverre er denne hunderasen spesielt utsatt for klaffesykdom – det som på fagspråket kalles myxomatøs mitral klaffesykdom.

Klaffesykdom er en alvorlig tilstand som kan føre til lekkasje over en eller flere klaffer i hundens hjerte. Dette kan avdekkes ved at vi hører en bilyd ved auskultasjon (lytting) eller ved en ultralydundersøkelse.

Uansett om du velger en full hjerteundersøkelse med ultralyd eller en auskultasjon, vil varigheten av denne hjerteattesten være 12 måneder.

Hvilke hunder bør undersøkes?

Vi anbefaler at alle oppdrettere foretar jevnlige undersøkelser av avlshunder over tid. Denne undersøkelsen anbefales også til Cavalier King Charles Spaniels som ikke skal brukes til avl.

For å få en auskultasjonsundersøkelse registrert i DogWeb, må hunden din være 3 år eller eldre. Resultatene kan registreres for hunder i alle aldre, men for å tilfredsstille krav for avlshunder må undersøkelsen være tatt etter fylte 3 år. Det er kun veterinærer med spesiell godkjennelse fra NKK – slik som A-Vet – som kan registrere slike resultater. Du kan lese mer om hjerteattester på NKK sine nettsider her.

Cavalier King Charles Spaniels er utsatt for myxomatøs mitral klaffesykdom. A-vet kan gi hjerteattester.

Cavalier King Charles Spaniels