Som katteeier, vil du nok oppleve sår på katten i løpet av deres 9 liv. Er det katter eller andre dyr i nabolaget, kan det føre til hissige slagsmål med både klør og tenner. Rifter og bittsår er dermed nokså vanlig for utekatten som løser konfliktene med et skikkelig basketak. Den nysgjerrige pusen kan også skade seg på sine daglige utflukter alene. Snike seg under piggtrådgjerder, tråkke på knust glass eller andre uforutsette hindere. Er sårene små, kan du ofte behandle dem selv, men hold alltid et øye med det slik at det ikke blir infektert. Små skader kan nemlig også få infeksjon og skape større sår slik at dere må besøke veterinær.

Innholdsfortegnelse

Behandling av sår på katt

Du åpner døren og katten kommer litt pjusk inn etter å ha vært ute på vift. Det er alltid lurt å sjekke katten daglig over hele kroppen fra nese til haletipp. Det første du bør gjøre om du får øye på et sår, er å vurdere alvorlighetsgraden. Ser det stort og dypt ut? Blør det mye? Ved akutte skader, som for eksempel ved hundebitt og alvorlige ulykker, er det bare å ta kontakt med veterinæren så fort som mulig, mens du forsøker å stoppe blødningen med en trykkbandasje. Hos veterinæren kan katten få smertestillende og vurderes om såret trenger å sys eller det behøves en hudtransplantasjon. Ved små skrammer som ikke påvirker katten noe særlig, kan du pleie selv. Her er det viktig å holde infeksjon unna ved å holde såret rent. 

Hvordan rense sår på katt?

  1. For inntørkede blodrester i pelsen, løses det bort med litt lunkent vann. Er det mye pels i veien, kan du prøve å barbere bort litt av pelsen. Klipper du med en liten saks, må du være ekstremt forsiktig så du ikke forårsaker skade på huden.
  2. For å rense såret, kan du bruke noe som heter fysiologisk saltvann. Dette er en løsning som er mild og trygt og bruke for å rense mer sensitive steder som nese og øyne. Hell saltvannet på såret for å skylle det, eller dynk en bomullspad med middelet og rens det forsiktig.
  3. Som etterbehandling bør du holde øye med såret. Merker du hevelse eller mer rødhet, bør du ta kontakt med veterinær. Du kan smøre på en sårkrem eller salve, gjerne honningsalve som ikke er giftig eller skadelig dersom pus skulle få noe i seg.
  4. Kattens munnflora har mye bakterier og det samme gjelder deres klør. Hvis pus ikke klarer å la være å slikke eller klø på såret, er det viktig å bruke krage, body eller potesokk til såret har leget.

Kan jeg bruke klorhexidin eller pyrisept på katt?

Vi anbefaler ikke å rense såret med antiseptiske midler, slik som klorhexidin og pyrisept. Dette er legemidler som ikke er formulert til bruk på dyr. Selv om de dreper bakterier, dreper de også de cellene som leger. Eventuelt kan den tynnes litt ut med vann, men konsulter med veterinær først, for å sikre at det er trygt for kattens spesifikke situasjon.

Vanlige sår hos katten

Ofte merkes skader hos katten om det er lokalisert godt synlig ved øyne, øre, nese og munn. Dersom du har en katt med mye pels, kan det derfor ta litt lenger tid før du oppdager eventuelle skader. Vanlige sår hos katten inkluderer bittsår, og skader som har oppstått på grunn av iherdig kløing eller sår på potene.

Mindre bittsår på katt

En av de vanligste årsakene til sårskader hos katter er bittsår fra katteslagsmål. Men andre dyr kan også angripe katten. Er den så uheldig og møter på en slange på en av sine eventyr, blir de vanligvis bitt i labben eller fjeset. Blir den bitt på hodet, vil du se at den blir hoven i ansiktet. Mistenker du bittsår fra hoggorm, bør du ta kontakt med veterinær.

Sår på huden på grunn av kløe

Har katten klødd seg så mye at den har fått sår på huden, kan det være ulike årsaker til dette. Har du byttet kattemat eller prøvd et nytt kattesandmerke? Da kan det hende at kløen kommer av hypersensitivitet eller allergiske reaksjoner. Hudsår kan også komme av flåttbitt, eller når katten klør mye på ett sted på grunn av loppebitt. Ved øremidd kan katten få sår på øret, men også komme bort med de skarpe klørne ved øynene på grunn av den intensive kløen i området.

Sår på poten

Katten sover mye, men tilbringer også mye tid på alle fire. Deres poter blir flittig brukt under alle utendørseventyr på vandring over grove steiner, tornete kratt og skjell. Dette kan føre til sår på potene, slik som små kutt. Katten kan også begynne å halte dersom det sitter et fremmedlegeme fast under poten. Les også vårt blogginnlegg om katt som halter.

Verkebyll på katt – når såret blir infisert

Er katten hoven, varm og rød på et sted? Dette kan komme av en verkebyll på katten. Disse kan variere i størrelse og være smertefulle. De kan også føre til halthet hos katt, om byllen er lokalisert på beinet. Byll på katt oppstår når det har kommet bakterier i en hudskade, som deretter har lukket seg. Det dannes en opphopning av puss under huden som til slutt kan sprekke av seg selv. For å forhindre spredning av infeksjonen, bør du oppsøke en veterinær slik at en ny byll ikke oppstår. 

Oversikt over her får katten ofte sår.

 

Sår på katt – når skal du oppsøke veterinær?

Oppsøk veterinær dersom:

  • Såret blør kraftig eller ikke stopper
  • Såret er stort eller gaper
  • Såret er ved øyelokkskanten eller øyet virker irritert
  • Skaden virker infisert med hevelse og rødhet
  • Det kommer væske ut fra såret som er gult- eller grønnaktig
  • Katten har feber som overstiger 39 °C
  • Et fremmedlegeme kan sitte i såret
  • Bittskader som har punktert huden og mistanke ved hoggormbitt
  • Det virker som katten er smertepåvirket, har endret allmenntilstand eller atferd
  • Katten ikke har matlyst

Holder du til i Larvik og har behov for veterinærhjelp? Da er du velkommen til å ta kontakt med oss i A-Vet. Se våre priser og bestill time via nettsiden. Våre dyktige veterinærer er tilgjengelige for spørsmål og hjelp. For akutte henvendelser utover våre åpningstider, anbefaler vi å kontakte nærmeste døgnåpne veterinærklinikk.