Forgiftning hos katt kan føre til alvorlig og livstruende sykdom. Som eier av en pusekatt er det derfor viktig å være oppmerksom på hva katten din spiser eller kommer i kontakt med, da inntak av feil matvarer, planter eller andre stoffer kan føre til forgiftning. Vi forklarer hva som er viktig å vite, hva man skal se etter og når du bør kontakte dyrlege.

Innholdsfortegnelse

Forgiftning hos katt – symptomer

Symptomene på forgiftning hos katter kan variere avhengig av hva katten har fått i seg. Tegn på forgiftning kan inkludere:

  1. Oppkast eller diaré
  2. Tap av matlyst
  3. Slapphet eller svakhet
  4. Dehydrering
  5. Ujevn pust
  6. Hjertebank
  7. Kramper eller anfall
  8. Bevisstløshet

Hvis du mistenker at katten din kan ha blitt forgiftet, er det viktig å handle raskt for å redusere risikoen for alvorlige helseproblemer. Det kan også hende at katten har spist noe giftig uten at du har fått det med deg. Dersom du plutselig får en syk katt som viser noen av disse tegnene på forgiftning, bør du kontakte veterinær umiddelbart. 

Hva er giftig for katter?

Giftige planter 

Det finnes mange vanlige planter som kan være giftige for katter hvis de spiser dem. Noen av de vanligste giftige plantene for katter er blant annet liljer. Dette omfatter også amaryllis, azalea, fredsliljer, påskeliljer, eføy og julestjerne. Disse plantene er ikke uvanlig å finne i norske hjem eller hager, og det er derfor viktig å være spesielt oppmerksom på disse. Noen av plantene er mer giftige enn andre, og det kan være lurt å unngå å i det hele tatt ha dem i hus dersom du er katteeier. For eksempel vil kun et lite inntak av liljer kunne resultere i akutt nyresvikt. Hos felleskatalogen finner du en oppdatert liste over hvilke planter og blomster som er giftige for katter. 

Giftige matvarer 

Det er også viktig å være oppmerksom på at noen matvarer som er helt vanlige og hverdagslige for oss mennesker, kan være giftig for pus. Eksempler på dette er:

  1. Sjokolade
  2. Løk
  3. Hvitløk
  4. Druer
  5. Rosiner
  6. Avokado 

Sjokolade inneholder teobromin, som kan være giftig for katter i store mengder og kan føre til symptomer som oppkast, diaré og hjerteproblemer. Løk og hvitløk kan ødelegge kattens røde blodlegemer og føre til anemi, mens druer og rosiner kan føre til nyresvikt. Avokado inneholder persin, som kan føre til symptomer som oppkast og diaré. 

Som regel er ikke dette matvarer som katter er særlig begeistret for i utgangspunktet, men noen pelsklinger er mer nysgjerrige og matglade enn andre. Derfor er det viktig å passe på hva som faller på gulvet eller blir stående fremme. Husk at katter kan ha ulik toleranse for forskjellige matvarer, og at selv små mengder av disse matvarene kan være skadelige.

En grå katt ligger og slikker poten sin. Forgiftning hos katt

Andre giftige stoffer

Rottegift

Katter er vanligvis mindre interesserte i å spise rotte- eller musegift enn hunder. Dette er fordi kattens naturlige jaktinstinkt og preferanse er å fange levende byttedyr. Likevel hender det at en katt spiser en mus eller rotte som allerede er forgiftet, og dette kan i sin tur føre til at katten blir syk. Jo flere forgiftede byttedyr katten spiser, jo større er risikoen for at den selv får i seg en farlig dose av giften.

De fleste rottegiftene inneholder stoffer som forhindrer blodkoagulering, og det tar vanligvis noen dager etter inntak før symptomer på forgiftning oppstår. Symptomer kan inkludere blødninger fra nesen, blodig oppkast, blodig diaré og blødninger fra slimhinner i munnen.

Frostvæske (etylenglykol)

Etylenglykol er et farlig stoff som ofte finnes i kjølevæske, spylevæske, låsoljer og bremsevæske. Den har en søt smak som kan være fristende for katten å slikke på, men er svært farlig. Selv små mengder kan føre til akutt nyresvikt. Dersom du mistenker at katten har vært i kontakt med frostvæske eller en annen form for etylenglykol, må du kontakte veterinær umiddelbart. 

De første symptomene kan opptre i form av nedsatt allmenntilstand, sjangling, økt tørste og nedsatt kroppstemperatur. Etter ca. 12 timer vil katten utvikle symptomer på akutt nyresvikt, som nedsatt urinproduksjon og smerte fra buken.

Les mer om frostvæskeforgiftning her!

Legemidler

Katter tåler heller ikke de samme legemidlene som oss mennesker, og enkelte kan være svært giftige. Paracetamol, som er et vanlig smertestillende middel i mange hjem, kan være farlig for katten din. Derfor er det viktig å være oppmerksom på at du ikke etterlater smertestillende tabletter rundt omkring, eller lar dem falle på gulvet og andre steder. Symptomene på forgiftning vil vanligvis oppstå etter noen dager.

Forebygge forgiftning hos katt

For å hindre forgiftning hos pus, er det først og fremst viktig å sørge for at giftige produkter, matvarer, planter og husholdningsprodukter er utilgjengelig for katten din. Selv om du tar alle forholdsregler, kan ulykken likevel være ute. Derfor er det viktig å alltid være oppmerksom på eventuelle endringer i atferd, og se etter symptomer hos din pelskledde venn. Det er lurt å ha kontaktinformasjon til din nærmeste veterinærklinikk lett tilgjengelig til enhver tid. Hvis du befinner deg i Vestfold-området, prioriterer vi alltid akutte tilfeller i vår klinikk. Vi har også en egen akuttvakt på lørdager fra kl. 10–15.