Flått på katt blir stadig vanligere og flåtten har (bokstavelig talt) fått et større fotfeste i norsk natur de siste årene. Dette som følge av blant annet økt forekomst av rådyr, gjengroing av vegetasjon og klimaendringer. I denne artikkelen gir vi våre beste tips til hvordan du behandler og forebygger flåttbitt hos katten!
Hva er egentlig flått?
Flåtten er et slags edderkoppdyr, en blodsugende midd, som først og fremst lever i skog og i høyt gress. Den kan bære på ulike sykdomsfremkallende bakterier og virus, noe som kan utvikle seg til å bli farlig for både kattepuser og mennesker. Flåtten kan nemlig ha fått i seg smittestoffer ved å suge blod fra for eksempel mus, og dermed videreføre sykdommer til neste vert. En aktiv flått sitter gjerne på et gresstrå og venter på at et passende offer skal passere. Dette gjør eventyrlystne katter som ferdes utenfor stier særlig utsatte for flåttbitt, men de små parasittene kan også feste seg på andre dyr og mennesker.
Innholdsfortegnelse
Hvor finner man flått?
Flått finnes i de aller fleste deler av verden, og per dags dato er det faktisk identifisert mer enn 900 arter! De mange flåttartene har ulik geografisk utbredelse. I Norge er det skogflåtten (Ixodes ricinus) som er mest utbredt, spesielt i sør og på vestkysten. Skogflåtten går også under andre navn, deriblant hanntikk, skaubjønn eller tege.
Når er det flåttsesong i Norge?
Flåtten blir aktiv tidlig på våren, når gradestokken viser en temperatur mildere enn 4-5 grader og snøen forsvinner. Sesongen for flått regnes derfor vanligvis fra mars til november, men kan variere ut ifra temperaturendringer og hvor i landet man befinner seg.
Flåttbårne sykdommer hos katt
Den vanligste flåttbårne sykdommen hos katter er Lyme borreliose (LB), forårsaket av Borrelia-bakterien. Flåtten kan også bære på smittestoffer som kan gi andre sykdommer, som for eksempel babesiose (”blodpiss”), anaplasmose (“sjodogg”) og flåttbåren encefalitt (TBE). Med tanke på at mengden flått har økt i løpet av de siste tiårene, har også forekomsten av sykdomstilfeller økt.
Symptomer på sykdom ved flåttbitt
Symptomene på flåttbårne sykdommer hos katt kan variere, med de vanligste symptomene er blant annet nedsatt allmenntilstand, feber, tretthet, nedsatt appetitt, mage- og tarmforstyrrelser, leddbetennelse og stivhet.
Akkurat når katten vil begynne å vise symptomer, vil kunne variere. Ved anaplasma kan det ta opptil to uker, mens ved borreliose tar det betraktelig lengre tid. Sykdommen bruker ofte flere måneder på å bryte ut, og det kan ta opptil 5 måneder etter bittet før symptomene vises.
Hvor på katten fester flåtten seg?
Når katten kommer inn etter å ha vært ute og luftet seg, er det lurt å gå igjennom pelsen og se etter flått. Det vanligste er at den fester seg på steder som ved lysken, bak ørene, på halsen eller ved armhulene.
Ofte bruker flåtten litt tid på å finne et sted å bite seg fast, og kan bli liggende i pelsen. Vi anbefaler derfor å gre kattens pels jevnlig, slik at man kan få fjernet flåtten før den rekker å bite seg fast.
Hvordan fjerne flått på katt
Til tross for at svært få flåttbitt på katter resulterer i sykdom, er det fortsatt en risiko dersom din pelskledde venn blir bitt. Det er viktig å fjerne flåtten så fort som mulig for å redusere risikoen for smitteoverføring. Dette kan man gjøre selv ved å gå fram slik:
Bruk gjerne en flåttfjerner og ta tak i flåtten så nær huden som mulig. Trekk oppover med jevnt trykk til den slipper taket, og prøv å få med hele flåtten. Kast den ved å skylle den ned i toalettet eller ved å brenne den, for å forsikre deg om at den ikke lever videre og finner en ny vert.
Forebygge flåttbitt
Flåttmiddel for katt
I tillegg til daglig undersøkelse og kamming av pelsen, kan man gi katten forebyggende flåttmiddel. Flåttmiddel til katt må man ha resept på, og dette kan du få hos oss. I Vestfold er det mye skog og dessverre mye flått, og vi anbefaler derfor alle katteeiere å benytte seg av forebyggende flåttmiddel. Bestill time her for resept på flåttmiddel for katt!
Det vanligste for katt er flåttmiddel som påføres direkte på pelsen. Dette gir full virkning etter ca. 2 dager og gir effekt i 3-5 uker. Ikke egnet for kattunger yngre enn 8 uker.
Katten kan også bruke et halsbånd mot flått. Dette virker innen 2 dager og gir effekt i 8 måned, men er ikke egnet for kattunger yngre enn 10 uker.
Det er viktig å ikke bruke hundens flåttmiddel på pus. Les nøye på pakningen hvilket dyr flåttmiddelet er beregnet for.