Flått på hund blir dessverre vanligere og vanligere, spesielt for de som liker å ferdes i skog og mark. Flåttbestanden har de siste årene økt i den nordiske naturen, blant annet på grunn av en større forekomst av rådyr, gjengroing av vegetasjon og endringer i klimaet. Vi forklarer hva du bør gjøre dersom hunden din er blitt bitt av flått, og hvilke forebyggende tiltak du kan gjøre! 

Innholdsfortegnelse

Hva er egentlig flått?

Flåtten er en blodsugende parasitt, og ligner på en slags liten edderkopp. Den lever i skog, gress og annen vegetasjon, men biter seg gjerne fast for å suge blod hos mennesker og dyr så fort den får sjansen. Flåtten kan også bære med seg smittestoffer fra andre dyr og spre sykdom til neste vert. Ofte befinner den seg luskende på et gresstrå, mens den venter på et forbipasserende offer den kan hoppe på. Flått kan altså være en pest og en plage (bokstavelig talt) for hundeeiere, særlig i sommerhalvåret. 

Hvor finner man flått?

Man finner flåtten i så å si alle verdensdeler, og i dag er det identifisert over 900 arter med ulik geografisk utbredelse. I Norge er det skogflåtten (Ixodes ricinus) som er mest utbredt, særlig i sør og på vestkysten. Den er også kjent under en rekke andre navn, som blant annet hantikk, skaubjønn eller tege. 

Når er det flåttsesong i Norge?

Man pleier å si at flåttsesongen i Norge varer fra mars til november. Flåtten er nemlig aktiv fra tidlig om våren når det begynner å bli mildere enn 4-5 varmegrader. Likevel bor vi i et langstrakt land med skiftende klima, og flåttsesongen kan derfor variere etter hvor man befinner seg.

Les om flått på katt. 

 

Hvordan fjerne flått på hund?

Flått er små parasitter som kan feste seg til hundens hud og forårsake ubehag. Det er viktig å fjerne flåtten fra hunden riktig for å forhindre infeksjoner. Følg disse trinnene:
Ha klar en flåttfjerner, pinsett eller flåttkrok. Dette hjelper deg med å fjerne flåtten uten å etterlate rester.
Undersøk hundens pels nøye for å finne flåtten. De liker seg ofte på varme områder som rundt ørene, nakken og mellom tærne.
Bruk flåttfjerneren til å gripe flåtten så nær huden som mulig. Trekk forsiktig rett opp uten å vri eller knipe. Dette reduserer risikoen for at flåttens hode blir igjen i huden.
Etter at flåtten er fjernet, desinfiser området med en mild antiseptisk løsning for å forhindre infeksjon.
Hold øye med hunden i dagene etter fjerning. Hvis det oppstår rødhet, hevelse eller tegn på infeksjon, bør du kontakte veterinæren.
Bruk forebyggende midler som flåttkrager eller spot-on-behandlinger for å beskytte hunden mot fremtidige flåttangrep.

Husk at riktig fjerning av flått er viktig for hundens velvære. Hvis du er usikker på hvordan du skal fjerne en flått, er det best å kontakte veterinæren din for veiledning.

Illustrasjon av hvordan man fjerner en flått på hund og katt.

Flåttbårne sykdommer hos hund

De fleste flått bærer ikke på sykdom, men i noen tilfeller kan et flåttbitt føre med seg smitte. Siden flåttbestanden generelt har gått opp, har også antall sykdomstilfeller økt de siste tiårene. Dersom hunden skulle bli syk som følge av et flåttbitt, er det som regel snakk om Lyme borreliose (LB) eller anaplasmose. 

Symptomer på flåttbåren sykdom

Sykdomsforløpet og symptomene vil variere ut fra hvilken bakterie hunden er smittet av. 

Borreliose

Ikke alle hunder som smittes av Borrelia-bakterien utvikler borreliose, men dersom hunden blir syk kan det bli svært alvorlig. Her på dyreklinikken ser vi faktisk mer enn 10 tilfeller av borreliose per år. Dessverre ser vi også årlige dødsfall som følge av organsvikt fordi pasienten kommer for sent inn til behandling. 

Symptomer på borreliose er nedsatt allmenntilstand, leddbetennelse, muskelsmerter, feber og nedsatt appetitt. I kroniske tilfeller kan hud, hjerte, nyrer og nervesystemet rammes. Som regel kommer ikke symptomene på sykdommen før opptil 5 måneder etter at hunden er smittet, og ved å fjerne flåtten så fort som mulig reduseres også risikoen for smitte. 

Anaplasmose 

Anaplasmose er også en vanlig flåttbåren sykdom, men vil gi mer akutte symptomer som vises etter ca. 1-2 uker etter flåttbittet. Sykdommen kommer som følge av en bakterieinfeksjon, og gir symptomer som feber, trøtthet, nedsatt appetitt, mage- og tarmforstyrrelser, smerter og ømhet. 

Hvor på hunden fester flåtten seg?

Vi anbefaler å gå igjennom pelsen og gjøre en flått-sjekk etter hver luftetur, spesielt i sommerhalvåret. De vanligste festepunktene er på hodet, brystet, beina og nakken.

Illustrasjon av hvor på hunden en flått biter. Flått på hund.

 

Forebygge flåttbitt

Flåttmiddel for hund

 

Vi anbefaler å gjøre pelsstell og flått-sjekken til en daglig rutine om våren og sommeren. I tillegg til dette finnes det også andre forebyggende tiltak, som for eksempel å gi hunden et flåttmiddel. Forebyggende flåttmiddel til hund får man kjøpt resept på apoteket. Her i Vestfold er det dessverre mye flått, og vi anbefaler derfor alle hundeeiere å benytte seg av forebyggende flåttmiddel. 

 

Det finnes tre varianter forebyggende flåttmiddel til hund:

  1. Halsbånd, ofte kalt flåttbånd. Dette virker etter 1 uke, og gir effekt i omtrent 5-8 måneder avhengig av produkt. Halsbånd mot flått skal ikke brukes til valper yngre enn 7 uker.
  2. Flåttmiddel som påføres direkte på pelsen. Dette gir full virkning etter 2-3 døgn, og effekten varer i ca. 4 uker. Skal ikke brukes til valper yngre enn 2-8 uker, avhengig av produkt.
  3. Tablett mot flått som hunden tygger på, og som gir umiddelbar virkning. Effekten varer i 8-12 uker.

Forebyggende vaksine mot borreliose 

Vi anbefaler også alle våre kunder å gi hunden Borreliavaksine, for å beskytte mot Borreliose. Selv om flåttmiddel hjelper til med å forebygge flått, er det vanskelig å sikre hunden 100% mot flåttbitt til enhver tid. Ved vaksinasjon får hunden en grunnvaksine to ganger, med tre ukers mellomrom. Deretter vaksinerer man årlig i god tid før hver flåttsesong.