Feber hos hund er en av de vanligste indikatorene på at din firbeinte venn ikke føler seg vel. Ved feber, eller hypertermi som det også kalles, vil hunden ha en høyere kroppstemperatur enn normalt. Dette kommer av at varmeproduksjonen i hundekroppen er høyere enn varmetapet. Det finnes mange årsaker til at kroppstemperaturen kan øke hos hunden din, men om Fido har vedvarende høy temperatur, regnes det som at hunden har feber. Det kan være vanskelig å se om en hund har feber eller ikke. I dette blogginnlegget vil vi utforske årsakene til feber hos hund, hvordan du kan oppdage tegn på feber, hvordan måle temperaturen på hund og når det er på tide å oppsøke veterinær.

Innholdsfortegnelse

HVA ER NORMAL KROPPSTEMPERATUR HOS HUND?

Hundens normale kroppstemperatur er mellom 37,5 – 39 °C. Ved hard fysisk anstrengelse er det helt normalt at kroppstemperaturen kan komme opp mot 40 °C uten at det betyr at hunden din har feber. Med litt hvile vil temperaturen gå ned igjen. Forhøyet kroppstemperatur kan også oppstå av eksterne faktorer, som for eksempel fra sola. Dette kalles heteslag.

Les mer om symptomer på heteslag hos hund i vår veterinærblogg!

Årsaker til feber hos hunder

Vanlige årsaker til feber hos hund, er på grunn av betennelsestilstander eller infeksjoner. Har hunden din en infeksjon vil den prøve å bekjempe dette ved å øke kroppstemperaturen. Andre mulige årsaker til feber hos hunder kan være alt fra kennelhoste, reaksjoner på legemidler, stress og immunologiske sykdommer, til smerte, heteslag eller forgiftning hos hund.

Hvordan ser man om en hund har feber?

Det kan være vanskelig å se om en hund har feber uten å måle den rektalt. Ofte tar man temperaturen i forbindelse med andre symptomer som for eksempel oppkast, diaré eller om hunden skjelver. Har hunden din feber skal du ikke gi febernedsettende midler laget for mennesker. Legemidler som Paracet eller Ibux er skadelig for både hunder og katter. Noen av symptomene på feber, som for eksempel varme poter eller ører, kan oppstå selv om hunden ikke har en forhøyet kroppstemperatur.

Symptomer på feber hos hund:

  1. Høyere kroppstemperatur enn 39,5 °C
  2. Vedvarende temperatur over 39,2 °C
  3. Nedsatt appetitt
  4. Økt drikkelyst
  5. Nedsatt allmenntilstand, slapphet
  6. Forvirring eller urolighet
  7. Skjelving
  8. Overfladisk pust
  9. Sterkere rødfarge på tannkjøtt enn normal
  10. Høy puls/lav puls
  11. Tørr snute (friske hunder kan også ha tørr snute innimellom uten at det betyr feber)
En oransje og krøllete hund ligger på sengen og ser inn i kamera. løpetid hos hund.

Hvordan måle feber på hund?

For å sjekke om hunden har feber, kan du måle temperaturen i endetarmsåpningen med et digitalt termometer. Det er ikke mulig å måle feber på hund ved å kjenne om snuten er varm, ørene, tungen eller andre steder på kroppen. Måler du unøyaktig kroppstemperatur, kan det resultere i at du ikke fanger opp temperaturer som er mer akutte å behandle. Det kan være lurt å måle temperaturen på hunden din når du vet den er frisk, slik at du får en pekepinn på hva normaltemperaturen er for akkurat din firbeinte venn. 

Steg-for-steg: hvordan ta temperaturen på hunden din

Du kan bruke et digitalt termometer beregnet til mennesker, men det kan være lurt å merke termometeret tydelig med «kun for hund» for å unngå forveksling senere.

Det lettere å ta temperaturen på hunden din dersom dere er to. Da kan en holde hunden rolig, gjerne med litt godbiter, mens den andre tar temperaturen.

Et tips for å minske ubehaget for hunden, er så bruke nøytral olje, vaselin eller fet salve for å få termometeret langt nok inn (ca. 1 – 2,5 cm, litt avhengig av størrelsen på huden)

Når termometeret piper, er målingen ferdig og du kan se resultatet på displayet.
Stritter din firbeinte venn voldsomt imot, kan du overlate målingen til en veterinær.
Når bør jeg oppsøke veterinær?

Oppsøk veterinær dersom termometeret viser temperaturer over 40 °C. Ved temperaturer over 41 °C kan tilstanden være livstruende og du bør dra til veterinær umiddelbart. Dersom hundens kroppstemperatur bare har gått litt opp, men ellers har god allmenntilstand, behøver du ikke å haste hunden din til klinikken. Kontakt veterinær for råd, samtidig som du avventer og følger nøye med på utviklingen. Sørg for at hunden får nok hvile, vann og mat i mellomtiden. Dersom feberen ikke gir seg, eller veterinæren mistenker at det kan være noe mer alvorlig basert på andre symptomer eller årsaker, vil det være aktuelt å ta med hunden til klinikken. Her kan vi gjøre ordentlige undersøkelser, som å utføre blodprøver, ultralyd eller røntgen dersom det er aktuelt. Husk at du alltid kan ta kontakt med veterinær dersom du mistenker sykdom selv om hunden ikke har feber.

Holder du til Larvik? Da er vi på A-Vet Veterinærklinikk klare for å ta i mot dere! Kontakt oss dersom du behøver råd og behandling eller besøk vår dyrebutikk på nett.