Diaré hos katt kan komme like overraskende som lyn fra klar himmel. Hvis katten din plutselig får diaré er det vanlig å bli både bekymret og stresset. For du har kanskje hørt at det kan føre til dehydrering og livstruende tilstander. Dette er dessverre ikke en myte, men heldigvis er de fleste årsakene til diaré hos katt helt ufarlige. I dette innlegget skal vi ta for oss vanlige grunner til kattens mageplager, hva du kan gjøre selv for å forebygge fremtidige magebesvær og når du må kontakte veterinær.

Innholdsfortegnelse

Hvordan vet jeg at katten har diaré?

Du vet at katten har diaré når avføringen er mer flytende enn normalt. Den kan ha ulike konsistenser som varierer fra litt løsere avføring, til helt rennende og vannaktig. Litt avhengig av hvilken kattesand du bruker, vil diaré hos katten klumpe seg som om det var urin, men du vil lett merke at det er løs avføring på grunn av den sterke lukten. Diaré kalles også ofte for løs mage.

Når bør jeg ta kontakt med veterinæren om katten har løs mage?

  1. Dersom katten har hatt diaré i mer enn 1-2 dager.Om det er diaré med blod
  2. Når katten kaster opp
  3. Feber over 39 °C eller temperaturer under 38 °C
  4. Katten spiser ikke og er slapp Kaster opp det den drikker
  5. Tilbakevendende diaré
  6. Når du ikke vet kattens bakgrunn (om den f.eks er fra utlandet)

Holder du til i Larvik? Ta kontakt dersom du behøver akutt veterinærhjelp eller bestill time hos vår veterinærklinikk på nett.

Vanlige årsaker til at din lodne venn har løs mage

Kattens diett

Hva katten får i seg, er en av de vanligste årsakene til kattens magetrøbbel. Har du en kattunge som skal bytte fra kattungemat til voksenfôr, eller dere vil prøve en ny fôrvariant, er det viktig å ta overgangen sakte. Lar du ikke din firbeinte venn gradvis venne seg til den nye smaken, kan dette føre til at pelsklingen din ikke vil spise kattematen, og i tillegg irritere fordøyelsessystemet deres. Fôrintoleranse eller kattemat av dårlig kvalitet kan også gi en katt diaré.

Rotten mat, giftstoffer eller fremmedlegemer 

Katter blir sjeldent kalt bokormer, og kan dessverre ikke lese advarslene på vaskemidlene dine heller. Ved forgiftning av katt, kan katten ha både diaré og oppkast. Det samme gjelder dersom katten har fått i seg dårlig mat eller har fremmedlegemer i magen som store hårballer eller tråd fra klær, gardiner og tepper. 

Stress 

Katter er som regel ikke begeistret for hyppige forandringer. Har du reist i forbindelse med flytting, eller tatt med katten din på katteutstilling kan dette føre til stress, som igjen kan skape magetrøbbel. Kattunger opplever ofte stess når de skal flytte til sitt nye hjem fylt med nye lukter og mennesker. For å forhindre at kattungen får diaré på grunn av stress, kan du prøve å bruke feromoner for å roe det lille pelsnøstet.

Medisiner 

Går din firbeinte venn på medisiner, som antibiotika eller NSAID-legemidler (Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs), kan dette påvirke tarmfloraen og føre til diaré. 

Parasitter 

Det finnes mange ulike parasitter hos katter som kan forårsake hyppig og løs avføring. Har katten din diaré på grunn av parasitter, kan en antibiotikakur gjøre susen. Tritrichomonas er et eksempel på en parasitt som forårsaker langvarig diaré hos katt, men som ikke påvirker allmenntilstanden. Det er viktig å få rede på om pusen har løs mage på grunn av parasitter, da det lett smitter mellom katter.

Virus 

Har du husket å vaksinere katten din? Det anbefales å vaksinere mot kattepest (parvovirus) hvert tredje år. Har du en katt med diaré du ikke vet bakgrunnen til, for eksempel om den er fra utlandet, kan det være kattepest som er årsaken.

Sykdommer

Sykdommer som pankreatitt, hypertyreose, leversykdom, kreft og nyresvikt hos katt kan også være grunner til kattediaré.

Behandling av diaré hos katter

Hva kan du gjøre selv?

Har du en katt med mild diaré, og som ellers oppfører seg frisk og rask, kan du prøve å behandle katten hjemme. Gi mindre porsjoner med lettfordøyelig mat, slik som kokt, hvit fisk, ris eller kjøtt med lite fettinnhold. Husk også å gi katten tilgang til rent vann, gjerne også via maten for å erstatte væsketapet. Du kan også kjøpe prebiotika og probiotika hos dyrlegen eller på apoteket som kan hjelpe. Disse midlene stabiliserer tarmen, virker bindene og fremmer den gode bakteriefloraen. Følg nøye med på kattens tilstand, da den rask kan endre seg. Vil den ikke spise på ett døgn, eller ikke blir bedre iløpet av 1-2 dager, bør du kontakte veterinær.

Hva kan du forvente hos veterinæren?

Når dere er hos veterinærklinikken, kan du forvente at dyrlegen spør om hvordan sykdomsforløpet har utartet seg. Deretter vil katten bli undersøkt og det blir tatt blodprøver for å sjekke dehydreringsgrad, ubalanse av elektrolytter og utelukke underliggende sykdommer. En avføringsprøve kan avdekke parasitter. Dersom de ikke finner noe på prøvene, blir røntgen eller ultralyd foretatt for å se om det kan være noe i buken. Avhengig av hva resultatene avdekker, gis det eventuelt en diagnose og en behandlingsplan slik at pus blir frisk og rask igjen.