Diaré hos hund er en vanlig årsak til besøk hos dyrlegen. De fleste hundeeiere vil som regel oppleve at hunden får løs mage en eller flere ganger i løpet av livet. Dersom hunden rammes av diaré eller oppkast, kan det være et tegn på at den enten har fått i seg noe den ikke tåler eller at den har blitt smittet av et magevirus. Det kan altså være flere grunner til at hunden får diaré. I denne artikkelen går vi gjennom noen av de vanligste årsakene og hvordan det behandles!
Innholdsfortegnelse
Symptomer på diaré hos hund
Symptomene knyttet til diaré hos hunder vil kunne variere, ettersom diaré er et symptom i seg selv og kan komme som følge av ulike årsaker. Avføringen er som regel grøtete, slimete eller vandig, og noen ganger kan den også inneholde blod. Det er ikke uvanlig at allmenntilstanden blir nedsatt, og ofte kan hunden også kaste opp i tillegg. Den er også utsatt for å bli dehydrert og slapp, som følge av væsketap.
Årsaker til diaré og løs mage hos hund
Som sagt kan det være vanskelig å plassere nøyaktig hva som er årsaken til at den firbeinte får diaré. Det kan være helt ufarlig i enkelt tilfeller, mens andre ganger kan det være et symptom på en alvorlig sykdom og potensielt dødelig. Parasitter, bakterier og virus er blant noen av årsakene som kan føre til diaré. Akutt bukspyttkjertelbetennelse og sykdommer knyttet til lever og nyrer kan også være blant de mer alvorlige årsakene.
Med andre ord er listen over potensielle årsaker til dårlig mage hos Fido lang. Derfor er det viktig at du som eier er oppmerksom, og gjør en grundig vurdering av hundens generelle helse og allmenntilstand.
Spiser hunden din mye rart? Se hva du kan gjøre for å forhindre det.
Hvordan behandle en hund med diaré?
Med tanke på at diaré hos hund kan være et symptom på ulike diagnoser, vil behandlingen variere.
Dette kan du gjøre selv
Dersom hunden kun viser milde symptomer, spiser som normalt, virker frisk og rask uten blod i avføringen kan du i første omgang forsøke med behandling på egen hånd. Du kan da gi hunden diettfôr, samt pro- og prebiotika i maks 1 til 2 dager.
Det er imidlertid viktig å følge nøye med på den pelskledde vennen din, ettersom allmenntilstanden raskt kan forandres. Ta også gjerne temperaturen for å kartlegge eventuelle endringen i kroppstemperatur; over 39,4 grader regnes som feber.
Bør jeg oppsøke veterinær?
Om tilstanden ikke forbedres raskt, er det på tide med et veterinærbesøk. Ved blodig avføring, kraftig diare eller nedsatt allmenntilstand bør man oppsøke dyrlege umiddelbart. Det er svært viktig å ta disse symptomene på alvor. Det kan få fatale konsekvenser dersom hunden ikke får riktig behandling.
Her må man altså se an det enkelte tilfellet, men det er viktig å ikke vente for lenge før du tar turen til veterinær. Vær også ekstra oppmerksom dersom hunden kaster opp i tillegg. Hvis du er i tvil, er det bedre med et besøk for mye enn et for lite. Befinner du deg i Vestfold og har en hund med diaré? Bestill time hos vår klinikk i Larvik, så vil våre dyktige veterinærer hjelpe deg!