Friske og raske katter har som regel ganske god appetitt og er ofte nysgjerrige når det kommer til mat. Men hva skjer hvis katten din plutselig har redusert appetitt eller sluttet å spise? Dårlig appetitt hos katter kan oppstå som følge av en rekke forskjellige årsaker og som katteeier er det viktig å holde et øye med kattens spisevaner, da dette kan være en indikasjon på at noe ikke er som det skal med den firbeinte. I tillegg kan et redusert matinntak over tid føre til underernæring. I denne artikkelen tar vi for oss noen vanlige årsaker til dårlig appetitt hos katter og gir våre beste tips til hva du bør gjøre.
Innholdsfortegnelse
Mulige årsaker til dårlig appetitt hos katter
Sykdom eller helseproblemer
I første omgang er det viktig å skille mellom om katten ikke vil spise, eller om den ikke kan. Appetitten reguleres nemlig blant annet via mage-tarmkanalen og nervesystemet, og det finnes en rekke organrelaterte og systemiske sykdommer som kan påvirke appetitten og føre til kvalme. Andre helseproblemer som kan føre til dårligere appetitt er infeksjoner, fordøyelsesproblemer, tannproblemer, betennelse i tarmen, bukspyttkjertelbetennelse, parasitter, lever-, eller nyresykdom eller annet.
Inntak av fremmedlegeme
Noen ganger kan det hende at katten har spist noe som setter seg fast i mage eller tarm (fremmedlegeme).
Bytte av fôrtype eller rutineendringer
Enkelte katter er ekstreme vanedyr, og ved endringer i maten (lukt og konsistens) kan de nekte å spise. Katter kan være kresne og dersom du bytter fôrtype, bør det gjøres gradvis for å unngå matvegring. I tillegg kan for eksempel flytting til et nytt hjem, tillegg av nye kjæledyr i husholdningen eller endringer i daglige rutiner kan påvirke kattens appetitt. Pass på at du gir pus tid og ro til å tilpasse seg nye omgivelser.
Derfor er det viktig å være oppmerksom på kattens appetitt
Det er helt nødvendig at katten din opprettholder et sunt og normalt spisemønster for å holde seg frisk og rask. Plutselig tap av appetitt eller fullstendig opphør av matinntak kan i tillegg til underernæring nemlig føre til det som kalles fettlever. Dette skjer når katten inntar mindre mat enn den forbrenner, og havner i en negativ energibalanse. Kroppen vil begynne å tære på fettreservene, og fett blir transportert til leveren for omdanning til energi. Dessverre mangler katter ofte tilstrekkelig enzymer for å håndtere denne prosessen effektivt. Som et resultat akkumuleres fettet i leveren, og fettlever utvikles. Denne tilstanden er ekstremt alvorlig og kan utvikle seg raskt, spesielt hos katter som allerede var overvektige.
Diagnose og behandling
Både kattens medisinske historie og en grundig veterinærundersøkelse vil kunne hjelpe til med å finne ut av hvorfor katten har dårlig appetitt. Med tanke på at appetittløshet er et symptom med mange potensielle årsaker, avhenger den videre utredningen av informasjonen som kommer fram gjennom undersøkelsen.
Diagnostiske metoder som vi kan benytte oss av for å undersøke dyret er da blant annet tannrøntgen, røntgen av bryst eller bukhule, ultralyd, blodprøver, urinprøver, endoskopi, CT- eller MR-undersøkelse.
Hva skjer etter undersøkelsen?
Behandlingen avhenger i stor grad av hva som forårsaker appetittløsheten, og eventuelt sykdomsbilde. Det er avgjørende å stille en nøyaktig diagnose slik at den bakenforliggende tilstanden kan behandles riktig.
Dersom appetittløsheten vedvarer over lengre tid, kan det være nødvendig å innlegge katten på dyresykehus for nærmere oppfølging og behandling. Her kan katten få intravenøs væskebehandling og, om nødvendig, bli sonde-matet ved at maten tilføres magen gjennom en slange. Heldigvis tåler katter vanligvis denne prosedyren uten store problemer.
Prognosen forbedres avhengig av den spesifikke underliggende årsaken til appetittløsheten. Tidlig diagnose og riktig behandling spiller en avgjørende rolle i kattens tilfriskning.
Når skal jeg kontakte veterinær hvis katten har dårlig appetitt?
Som regel bør du alltid oppsøke veterinær dersom du oppdager at katten din har dårlig appetitt, uansett om endringen er plutselig eller gradvis. Å stille spørsmål ved hvorfor katten din ikke spiser, spesielt hvis det har gått mer enn en dag siden siste måltid, er viktig.
Dersom katten din ikke vil spise sin vanlige mat, kan det være lurt å prøve noe annet som du vet at den liker. Nekter pus fortsatt å spise selv om du serverer favoritten? Da anbefaler vi å kontakte veterinær umiddelbart for videre undersøkelse og behandling. Hos vår klinikk i Larvik prioriterer vi alltid akuttpasienter i åpningstiden, og på lørdager har vi egen akuttvakt fra klokken 10-15. Du kan også enkelt bestille time på nett hos oss.