Det finnes mange underarter av ilderen, men om du vurderer å skaffe deg ilder som kjæledyr, er det ofte den domestiserte tamilderen det er snakk om. Tamilder, eller fritte/frett som den også kalles, er et populært kjæledyr. Ofte beskrives de som en mellomting mellom hund og katt, da de normalt er nysgjerrige, folkekjære og kan trenes til å gå på toalettet. Slik som en hundevalp, kan ildervalper også trenge bitetrening. Selv om ilderen har blitt sammenlignet med hunder og katter, er de ganske ulydige av natur, og heller ikke like enkle å trene som hunder eller kosete slik som mange katter er. De har også sitt eget kroppsspråk og lydspråk dersom du er mest vant til å være rundt hunder og katter.

Ilderen tilhører mårfamilien, og det lille rovpattedyret er i nær slekt med mink, oter, snømus og røyskatt. Historisk sett, har vi faktisk hatt ildere som husdyr i flere tusen år! Ildere ble blant annet brukt til kaninjakt og som rottefangere av de gamle grekerne og romerne.

Vurderer du å skaffe deg ilder som kjæledyr? La oss se nærmere på hva du må tenke på før du får denne energibunten som ditt nye familiemedlem!

Innholdsfortegnelse

Ilderens naturlige atferd

Selv om vi har domestisert ilderen, har tamilderen bevart mange av de typiske atferdstrekkene fra sine ville slektninger. I naturen, bor ilderen ofte i jordhuler blant krattskog og lyng. Om vinteren holder ilderen seg i det lune hiet sitt med overskuddsnæring den har skaffet de siste månedene før vinteren. Slik som katten, liker ilderen å jakte i skumringen og om natten. Ilderen er ikke så kresen i matveien, da den spiser alle slags smågnagere, frosk, snegler, fugleunger og fugleegg. Har ilderen mulighet, har de også gjerne fisk på menyen. Om du skaffer deg en ilder, vil du legge merke til at den sover mye om dagen, og vil være mer aktiv utover kvelden. Her gjelder det å være obs på kleshauger på gulvet, inni tørketromler og under sofaputene, da ildere gjelder tar en lur på disse plassene.

Ettersom ilderen normalt bor i skogen og er aktiv i mørket, kan du også bli legge merke til at ilderen ikke liker å krysse åpne plasser, eller er særlig glad i sollys. Ildere er ikke kosete kjæledyr, men oppsøker deg gjerne for sosial lek og moro.

Er det lov å ha ilder som kjæledyr i Norge?

Ja, det er lov å ha ilder som kjæledyr i Norge, så lenge du er over 16 år. Slik som andre kjæledyr, må du ta ansvar for at ilderen trives og har gode leveforhold. Dersom du skal få tak i en ilder eller ildervalp, er den vanligste måten å kjøpe en via oppdretter. Enkelte dyrebutikker selger også ildere. Det er også mulig å skaffe seg en ilder ved å adoptere en via omplassering. Ildere lever mellom 4 – 10 år, så om du får en litt eldre ilder, vil de være litt roligere enn ildervalper som valpebiter og trenger dotrening. Ha i bakhodet at det alltid er en sjanse for at ilderen kan ha atferd som er vanskelig å endre når du adopterer en eldre ilder med inngrodde vaner.

Et nærbilde av en ilder som kjæledyr.

Hva du må tenke på om du vurderer å ha ilder som kjæledyr i Norge?

Uansett hvilket kjæledyr du vurderer å skaffe deg, medfører det et stort ansvar. Det samme gjelder om du vurderer å ha en ilder som kjæledyr i Norge. Tenk over om du har tid og ressurser til å tilfredsstille alle behovene ilderen må ha for å leve et godt liv. Ildere er søte, men krevende kjæledyr. De kan lære seg enkle triks, men du kan ikke forvente at de kan dresseres på samme måte som hunder. Tenk godt igjennom disse 5 punktene før du skaffer deg ilder:

Har du tid til å aktivisere og gi oppmerksomhet til ilderen daglig? 

Passer ilderen i hverdagen din? Ildere som kjæledyr blir vanligvis mellom 4 – 10 år, men kan bli opptil 15 år gamle. I løpet av dette livet skal ilderen sosialiseres og aktiviseres daglig. Med forskjellige ilderleker, garnnøster, doruller og tøybiter bør ildere være i aktiv lek i minst fire timer om dagen, slik at den kan trene motorikk og frigjøre energi. Det krever også mye tid å lære ilderen å bli renslig og avvenne biting. I tillegg må du regne med å bruke tid på å gjøre hjemmet ditt ildertrygt. Rydd vekk ledninger, flytt fine gjenstander, tett igjen hull og åpninger du ikke var klar over du hadde i hjemmet. Husk at ilderen trenger stell, også når du er på ferie eller på jobbreiser. Har du noen som kan passe på ilderen mens du er borte? 

Kan du ildersikre hjemmet ditt?

Ildere, slik som hunder, skal ikke være i bur, annet enn i korte perioder. Ildere skal ha mye tid utenfor buret sitt daglig, uansett om du vurderer å ha én eller to ildere som kjæledyr. Ettersom de ofte er aktive på natten, må du ildresikre hjemmet ditt. Vær sikker på at du har tid og mulighet til å sikre huset ditt mot farer, som doskåler, kniver som står fremme, skap, vaskemaskiner og ovner som kan åpnes og lukkes. Ildere finner også på mye tull og tøys, som å spise ting som de ikke skal ha. Små plastbiter og gummileker kan lett fortæres av de skarpe tennene. Graving i blomsterpotter er også gøy for ilderen, så om du har noen favorittplanter, må du kanskje gi avkall på disse, eller plassere de ute fra rekkevidde. Ettersom ildere ikke har et godt dybdesyn eller god forståelse av høyder, må du også være oppmerksom og forebygge farlige situasjoner der ilderen kan klatre opp og falle ned.

Har du mulighet til å ha flere ildere?

Ildere kommer godt overens med andre ildere og trives best når de har lekekamerater av sitt eget slag. (Ildere ser smågnagere som marsvin, kaniner og hamstere som byttedyr, så disse må ikke holdes sammen. Det samme gjelder andre små kjæledyr, som fugler og reptiler.) Litt avhengig av ilderens personlighet, kan de gå sammen med andre katter og hunder, men de bør aldri være alene sammen før du er helt sikker på at de ikke skader hverandre. Det er sterkt anbefalt å ha minst to ildere sammen dersom du vil ha ilder som kjæledyr. Hvis ikke, kan de bli veldig avhengige av deg, som fører til problemer når du ikke har mulighet til å være med dem. Husk at du som eier har ansvar for å forebygge uønsket formering dersom du har flere ildere sammen. Ukritisk avl kan føre til genetiske defekter og lidelser for ilderen.

Les om marsvin, kanin og hamster som kjæledyr.

Er du allergisk?

Årlig blir det omplassert og avlivet ildere på grunn av allergi som blir oppdaget etter anskaffelse av kjæledyret. Ta en allergitest, eller besøk noen som har ilder i noen dager for å undersøke om du faktisk kan ha ilder selv. Ildere danner også et oljeaktig sekret på huden som lukter ganske sterkt. Lukten kan reduseres ved kastrering, men det kan være lurt å ha dette i bakhodet om du er sensitiv til lukt.

Utgifter når du har en ilder som kjæledyr

Har du tenkt over utgiftene som medfører av å ha et kjæledyr? Vi tenker ikke bare på mat, leker og annet utstyr. Slik som mennesker, kan ildere også bli syke og trenge profesjonell hjelp til å bli friske igjen. Er du villig til å ta veterinærkostnadene om ilderen blir syk eller har fått fremmedlegemer i magen? I tillegg til utgifter til dyreforsikring, bør ildere også tas med til veterinæren årlig for helsesjekker og nødvendige vaksiner. Mikrochipping i tilfelle ilderen kommer på ville veier og kastrering av ilder er også lurt for uønsket formering eller redusering av lukt. Skal dere ta med ilderen på reise, trenger den også et passport og ytterligere vaksiner som koster penger.

Hva trenger ilderen din?

Egnede soveplasser og plass til å boltre seg

Ildere skal ikke holdes i bur over lengre perioder og sover. Når de sover foretrekker de ofte da å ha noe rundt og over seg. Ildresikre huset ditt og tilby ilderen forskjellige soveplasser som spesiallagde hengekøyer, håndklær eller kattehuler.

Dokasse

Slik som hunder, er det lurt å lære ilderen å bli stueren. Ilderens dokasse burde være lav og må rengjøres ofte for å unngå lukt i huset. Ha gjerne flere dokasser i huset med kattesand eller strø til ilder.

Transportbur

Transportbur til veterinærbesøk eller reiser, er godt å ha. Buret skal være godt å ligge i, gjerne med en hengekøye, reisedo og tilgang til mat og vann. Gi rått og kokt kjøtt, fisk eller rå eggeplommer som tilleggsfôr. Ildere bør ikke ha melkeprodukter, søtsaker, salt mat eller brød. 

Mat og vann

Ildere er rovdyr og trenger dyreproteiner og fett. Ildere spiser ofte, og bør alltid ha tilgang til mat og friskt vann. Ildere spiser tørrfôr og våtfôr som er beregnet til arten, men kan også spise tørrfôr til kattunger som inneholder mellom 32 – 38% animalske proteiner.

Stell

Ildere er flinke til å stelle pelsen sin, men under røyteperiodene, kan du hjelpe den å unngå hårballer i tarmen. Bruk for eksempel en kattebørste. Ildere som kjæledyr trenger også hjelp med klostellet slik at klørne ikke rekker ned til gulvet når de står på alle fire.

Trenger du utstyr og tilbehør til ilder? Ta en titt i vår dyrebutikk på nett!

Vanlige helseproblemer for ildere som kjæledyr

En sunn ilder er aktiv, steller seg ofte og har god appetitt. Ilderens pels skal være glatt og blank, og bakenden skal være ren, uten tegn til sårhet. Sunne ilderøyne skal være klare, rene og blanke, og snuten skal være myk og litt fuktig. Ilderens tannkjøtt er sunt når fargen er blekrosa uten betennelser. 

Når du kjenner ilderen din, blir det enklere å legge merke om den forandrer oppførsel på grunn av ubehag eller sykdom. Det finnes noen sykdommer og lidelser hos ildere som er vanligere enn andre. For eksempel øremidd i øregangene, svulster i binyrene og bukspyttkjertelen, forstoppelse og diaré. Har du en hunn-ilder, kan de også lide av forlenget brunst dersom de ikke blir paret. 

Ta kontakt med veterinær hvis du mistenker at noe er galt med kjæledyret ditt. Holder du til i Larvik kan du enkelt booke tid i vår Smådyrklinikk her. Ta kontakt på +4733139840 eller post@a-vet.no dersom du har spørsmål. 

For akutte henvendelser utover våre åpningstider, anbefaler vi å kontakte nærmeste døgnåpne veterinærklinikk. 

Flere blogginnlegg

Elisabeth er veterinær og autorisert øyelyser med spesialisering innen øyekirurgi, samt videreutdanning innen indremedisin, generell kirurgi, oral kirurgi og ultralyd fra European School for Advanced Veterinary Studies i Toulouse.