Viktige behov hos en kanin

Kaniner er små, men svært aktive og sosiale dyr som har spesielle omsorgsbehov. For å sikre at din kanin lever et sunt og lykkelig liv, er det derfor viktig å forstå hva som er deres viktige behov hos en kanin. I denne artikkelen vil vi gå gjennom de viktigste behovene hos en kanin og hvordan du kan den et godt liv. behov hos en kanin

Innholdsfortegnelse

En kanin sitter i et vindu. behov hos en kanin.

Oppsummering

Som ansvarlig dyreeier er du forpliktet til å gi dyret gode leveforhold og riktig ernæring. Du må sørge for at kaninen(e) har et stort nok bur eller område å bevege seg på, får nok sosialisering, og et trygt og komfortabelt sted å sove. Ved å gi den en naturlig og sunn livsstil, sikrer du at kaninen har det godt og lever et lykkelig liv. I vår nettbutikk kan du også handle en rekke utstyr og tilbehør til kanin! 

Riktig boligmiljø

Et av de viktigste behovene til en kanin er en trygg og komfortabel bolig. Villkaniner er i konstant bevegelse, og liker å grave tunneler og lage tilfluktssteder. Også hos tamme kaniner er dette en del av deres medfødte instinkt. Som eier bør du derfor sørge for å tilrettelegge slik at kaninen får dekket dette behovet.

Kaninbur og kaninhus

Tilstrekkelig med plass å bevege seg på er et annet viktig behov hos en kanin. Hvis du ikke har mulighet til å la kaninen bo i et eget kaninhus, bør du la den få litt tid utenfor buret hver dag, gjerne på et større område hvor den kan hoppe og løpe fra seg. Kaninen vil også sette pris på å ha tilgang til en jordhaug eller en kasse der den kan grave og utforske. Når det kommer til kaninbur, anbefaler vi en burstørrelse på minst 120 cm x 60 cm x 60 cm. Kaninburet bør også være godt ventilert og ha egnet bunndekning. De små tassene kan bli stresset av høye lyder eller sterkt lys, så sørg for at buret er plassert på et rolig sted.

Dersom du har huskaniner, må du sørge for å kaninsikre hjemmet eller området de oppholder seg i. Dette er for å unngå gnaging på ledninger og andre farlig gjenstander som kan føre til at kaninen skader seg. Tepper som gir godt grep er også en god idé, slik at kaninen kan løpe rundt og leke uten å skli. Både ute- og innekaniner liker å bruke en dokasse, og kastrering kan øke sjansen for at kaninen blir renslig.

Utendørs kaninhus

For at kaniner som lever ute skal kunne trives og være trygge, trenger de et isolert hus som beskytter mot både kulde og varme. Under vinteren bør huset ha en mild temperatur på mellom 5 og 7 grader, slik at temperaturforskjellen ikke blir for stor når kaninen beveger seg ut og inn av løpegården. Da kan kaninen slappe av innendørs og unngå frost. Det er viktig å huske på at kaninens idealtemperatur er på mellom 15 og 21 grader. (LES: nordisk sommer, ikke vinter.)

Hva spiser en kanin?

Kaninens fordøyelsessystem krever at de får i seg mye fiber gjennom kostholdet, for å fungere optimalt. Høy er en viktig kilde til fiber og hjelper til med å holde bevegelsen i tarm og mage i gang, samt slipe tennene ned på en naturlig måte. I naturen bruker kaniner mye av sin våkne tid på å lete etter mat og beite, og høyspising er en del av deres naturlige atferd.

En sunn og balansert kanindiett, bør gjerne bestå av 85-90% høy, og du bør velge magre kaninpellets. Grønne bladsalater kan inkluderes som tillegg. Det er også viktig å sørge for at kaninen til enhver tid har tilgang til rent vann. Samtidig bør du unngå å gi kaninen mat som er høy på sukker eller stivelse, da dette kan føre til tannproblemer og andre helseproblemer.

OBS!

Selv om man ofte tenker på gulrøtter som kaninens favorittsnacks, kan det være lurt å begrense inntaket for å unngå for mye stivelse og sukker. Vi anbefaler å ikke gi kaninen mer enn en liten bit på størrelse med en centimeter, som en godbit fra tid til annen.

Aktivitetsbehov, sosialisering og aktivisering

Kaniner er svært aktive dyr og bør ha tilgang til trening og aktivitet hver dag. De elsker å hoppe, løpe og grave, og en lykkelig kanin trenger et sted å leke og utforske. Å tilby leker og gjenstander som kaninen kan bite i, som grener eller leketøy, er dessuten et godt forebyggende tiltak for å forhindre tannproblemer. 

Kan man ha flere kaniner sammen?

Kaninene våre er tamme, men et medfødt behov hos kanin er sosial interaksjon med andre kaniner. De som har selskap av artsfrender har faktisk vist seg å ha bedre helse og mindre stressrelatert atferd enn de som bor alene. Kaniner i par viser også mer naturlig adferd og blir mer kosete, mens enslige kaniner er mer utsatt for depresjon ifølge enkelte studier.

Når man skal introdusere en kanin til en annen, er det imidlertid viktig å forstå deres sosiale hierarki og la dem etablere en slags rangordning. De bør også introduseres på nøytral grunn for å unngå territorial oppførsel. Alle kaninene som skal bo sammen bør være kastrerte, uavhengig av kjønn. Etter kastrering bør man vente minst fem uker før man introduserer en ny kaninvenn.

god helse og hygiene

For å opprettholde god helse og forebygge sykdommer, er det lurt med årlige veterinærsjekker, samt vaksiner mot farlige sykdommer. 

Det er også smart å holde øye med kaninens atferd. For eksempel kan mye stillesitting, redusert matlyst, blodig avføring eller vekttap, være en indikasjon på sykdom. Husk at kaniner er byttedyr, og deres naturlige instinkt er å skjule sykdommen for å unngå angrep. Dersom du legger merke til at kaninen din har endringer i atferd eller matlyst, bør du kontakte veterinær. 

Du kan enkelt booke time for konsultasjon hos oss i A-Vet på nett. Vi prioriterer også alltid akutte tilfeller i klinikken vår.

Kaninens tenner bør også sjekkes regelmessig for eventuelle problemer, og klørne må klippes når de blir for lange. Det er viktig å ikke klippe for mye, da dette kan skade nerven. Dersom klørne er mørke, kan du eventuelt lyse med en lommelykt for å se bedre hvor nerven ligger. Ørene bør også sjekkes for tegn på sykdom. 

Vask og stell

Husk at renslighet er også viktig for kaninens trivsel. Selv om fertile (ukastrerte) kaniner markerer mye og kanskje tilsynelatende ikke er så opptatt av hygiene, trives alle kaniner best i rene omgivelser. Kaniner er nemlig renslige av natur og vasker seg selv. Rene omgivelser med ordentlig vedlikehold er derfor viktig for den generelle trivselen og livskvaliteten. Husk også å bruke riktig type strø til kaninens toalett og jevnlig rengjøring. 

Hvor lenge lever kaniner?

Kaniner lever i gjennomsnitt rundt 9 år, men kan også bli opp mot 13 år, avhengig av stell, mosjon og helsemessig utgangspunkt. Det er derfor viktig å tenke seg godt om før man går til anskaffelse av en kanin. Du påtar deg tross alt et stort ansvar i lang tid fremover. 

En veterinær sitter ved siden av en brun hund og holder rundt den.

Elisabeth er veterinær og autorisert øyelyser med spesialisering innen øyekirurgi, samt videreutdanning innen indremedisin, generell kirurgi, oral kirurgi og ultralyd fra European School for Advanced Veterinary Studies i Toulouse.