En katt ligger foran juletrelys

En trygg jul!

En harmonisk og fin jul for både to- og firbente er den fineste julegaven man kan gi seg selv. Men julen er fylt med mange farer. Den eneste måten du kan unngå dem på er å vite om dem på forhånd, så her får du en liten innføring.

Rester av julemat er farlig for dyrene

  • Ribbe, inneholder mye fett – kan forårsake bukspyttkjertelbetennelse hos hund
  • Pinnekjøtt, har høyt saltinnhold – kan gi alvorlige forgiftningssymptomer
  • Torsk, farlig hvis dyret får i seg ben som kan skade tarm, magesekk eller spiserør
  • Kalkun – benrester fra fugl kan være svært skadelig for mage – og tarmsystemet
  • Hvitløk og løk. Det er vanlig å bruke løk og hvitløk i matlagingen, men for hunder er disse grønnsakene giftige. Uansett om hvitløken og løken er varmebehandlet eller rå, kan disse grønnsakene skade de røde blodcellene. Dette noe som kan føre til noe som kalles anemi.
  • Alkohol – i motsetning til hos oss mennesker tåler ikke nyrene til hund alkohol, så alkohol kan gi den helseproblemer.
  • Pass på at dine gjester også er klar over at de ikke får gi matrester fra selskapet til din hund!

Sjokolade, nøtter og rosiner

Sjokolade om julen er farlig for hund

La ikke julegodt stå fremme slik at en hund kan få tak i det. Sjokolade inneholder teobromin, som er giftig for hunder. Mørk sjokolade inneholder mer teobromin. Forsøk å finne ut hvor mye hunden din har fått i seg ved evt inntak. Kontakt veterinær snarest. Symptomer på forgiftning er oppkast, uro/hyperaktivitet og hyppig respirasjon. I verste fall kramper og koma.

Juleblomster som svibel, julerose, amaryllis og azalea

De fleste giftige planter gir symptomer som oppkast, diare og kvalme. Ved større inntak kan det gi skjelvinger og kramper. Pass på plasseringen av eventuelle giftige blomster du har hjemme, eller kjøp alternativer som er trygge for dyr.

Elektrisk julepynt – elektriske brannskader

Julen er en mørk årstid og både levende og elektriske lys er hyppig brukt i våre hjem. Plasser stearinlys utenfor rekkevidde og sikre at ikke dyr kan få tilgang til elektriske ledninger. Særlig valper og yngre hunder kan være fristet til å gnage på elektriske ledninger. Det kan forårsake stygge brannskader i munnen og ikke minst skader på indre organ.

Ikke la hunden leke med gavebånd

gavebånd må ikke hunden eller katten spise

Ved inntak kan de knyte igjen tarmer og lage skjærende skader. Har du en nysgjerrig hund i hus bør du følge nøye med og ikke la gaver stå fremme.

Juletrepynt som kan knuses

En julekule på et juletre kan knuse og være farlig for hund og katt

Pynt som glasskuler kan lett knuses og gi stygge kuttskader i poter. Bruk oppheng som sitter godt på treet og plasser glasspynten høyt opp på treet.

Med ønske om en god og fredelig jul!

+ posts

Elisabeth er veterinær og autorisert øyelyser med spesialisering innen øyekirurgi, samt videreutdanning innen indremedisin, generell kirurgi, oral kirurgi og ultralyd fra European School for Advanced Veterinary Studies i Toulouse.

Elisabeth Bjørnestad

Elisabeth er veterinær og autorisert øyelyser med spesialisering innen øyekirurgi, samt videreutdanning innen indremedisin, generell kirurgi, oral kirurgi og ultralyd fra European School for Advanced Veterinary Studies i Toulouse.