Å lære hunden triks er en flott måte å komme nærmere hunden din på. Selv om du ikke snakker hundens språk, og omvendt, vil enkle triks og kommandoer forsterke følelsen av en felles forståelse. I tillegg til å aktivisere hunden din mentalt og fysisk, vil de samme treningsteknikkene også være en viktig del av oppdragelsen fra valp til voksen hund. I dette innlegget tar vi for oss grunnleggende punkter når man skal lære hunden triks, enkle kommandoer og lure ting å øve på. 

Innholdsfortegnelse

Å lære hunden triks

Når man skal lære hunden triks, brukes et konsept som heter positiv forsterkning. Dette gjelder uansett om du skal lære hunden enkle kommandoer som «gi labb», «sitt» eller lære valpen å gå pent i bånd. Når vi bruker positiv forsterkning, belønner vi hunden når den gjør noe vi ønsker, slik at den selv synes det er gøy å fortsette med denne atferden. De fleste firbeinte vill sette pris på belønning i form av godbiter, men belønningen kan også være ros, kos eller en rask drakamp med tauleke. Positiv forsterkning skaper en sunn, gøy og motiverende læringsopplevelse for dere begge, enn ved tvang og negativ forsterking der Fido kun hører på deg fordi den er redd for konsekvensene.

Tålmodighet og repetisjon

Grunnleggende for når du begynner å lære hunden enkle triks, er tålmodighet og repitisjon. Selv om de fleste hunder er glade for å lære nye ting, finnes store individuelle forskjeller. Noen hunder lærer raskt, mens andre trenger mer tid til å forstå hva premissene for de knaskende godbitene er! 

Når hunden ikke forstår umiddelbart

Om hunden din ikke forstår hva du mener med en gang, er det lett å miste motivasjonen. Prøv å ta en pause og fortsett senere. Kanskje den egentlig hadde mest lyst til å spise? Prøv å avslutte med en kommando den kan fra før og gi belønning slik at dere avslutter på topp. Respekter hundens behov – dette vil skape mer tillit til deg og gjøre treningen mer lystbetont.

Del opp treningen i mindre trinn – bryt ned triksene i mindre deler

Selv enkle hundetriks starter i det små. På denne måten blir det enklere for hunden å forstå hva den skal gjøre. Deler du opp et hundetriks i mindre deler, for eksempel som i kommandoen «rulle rundt» nedenfor, kan det være en god idé å ikke lære kommandoordet før hunden har gjort det riktig. På denne måten blir ikke hunden forvirret over hvilken del som er selve kommandoen.

Viktigheten med riktig timing

Vi kan lære mye av våre dyr, og en av disse tingene er å leve i nuet. Hunder reagerer umiddelbart på hendelser og stimuli rundt dem. Kjefter du på hunden fordi den hadde tisset inne mens du var borte, vil den ikke koble hendelsene sammen. Derfor er timing en av de mest avgjørende faktorene i hundetrening. Gi umiddelbar respons når hunden gjør ønsket atferd slik at den lettere kan forstå sammenhengen mellom handling og belønning. Selv et par sekunders forsinkelse i timingen kan faktisk skape forvirring og usikkerhet rundt hva som egentlig utløste belønningen. Var det fordi den så på deg eller fordi noen kom inn døra? Et eksempel er om du lærer kommandoen «sitt», men fomler med godbitposen når du skal gi belønning. I løpet av disse sekundene kan hunden begynne å miste sammenhengen mellom handlingen (å sette seg ned) og belønningen (godbiten).

En veterinær og en boarder collie gir high five. triks å lære hunden.

Enkle kommandoer og triks å lære hunden

Vanlige triks å lære hunden er å gi labb, sitte, dekke og rulle rundt. Disse hundetriksene vil få ethvert publikum til å smile, etterfulgt av haleviftende triumfer! 

Sitt

Kommandoen «sitt» er et fint sted å starte når du vil lære hunden triks. Å sitte er noe alle hunder gjør i løpet av en dag, så kunsten er å få dem til å koble ordet med handlingen:

 1. Ha noen godbiter klare, finn et rolig sted og få hundens oppmerksomhet 
 2. Vær nære hunden, mens du holder en fristende godbit rett over hodet. Ikke hold den for høyt over hodet, da vil hunden heller kunne reise seg på to bein
 3. Når Fido setter seg, er timing essensielt, så ros hunden og gi godbiten med en gang baken berører bakken
 4. Når hunden setter seg hver gang du har godbiten fristende over den, kan du sette ord på kommandoen
 5. Husk kommando og handling kommer før godbiten

Gi labb

«Gi labb» er et relativt enkelt triks å lære til hunden. Det finnes flere måter å trene hunden til å gi labb, men her er ett av fremgangsmåtene der du sier kommandoen mens du gjør handlingen:

 1. Nå som du har lært hunden «sitt», kan du først få den til å sitte 
 2. Sett deg ovenfor din firbeinte venn og løft den ene poten mens du sier «gi labb»
 3. Gjenta dette steget og etter hvert vil hunden løfte poten av seg selv
 4. Når Fido gir labb selv må du belønne umiddelbart

Dekk

 1. Det kan være enklest å starte treningen når hunden er i «sitt»-posisjon
 2. Ha en godbit i hånden og før den helt ned mot bakken slik at hunden følger med deg ned og ikke fremover
 3. Belønn hunden med en gang hundens albuer berører gulvet
 4. Når hunden dekker seg hver gang du beveger godbiten mot gulvet kan du introdusere kommandoen 

Rulle rundt

Denne øvelsen krever litt tålmodighet, da det ikke er alle hunder som er vant til å ligge på ryggen. Del øvelsen i mindre trinn!

 1. Nå som du har lært hunden «dekk», kan du få den til å legge seg ned med begge albuene på bakken
 2. Introduser godbiten slik at den så vidt berører snuten, men ikke gi slipp på den enda! 
 3. La hunden ha kontakt med godbiten hele tiden mens du sakte beveger hånden opp og til den siden hunden skal rulle til
 4. Fido vil følge godbiten med snuten med løftet hode og i beste fall legge seg på siden. Gi godbiten!
 5. Introduser en ny godbit mens hunden ligger på siden, og beveg armen sakte slik at den legger seg på ryggen. Gi slipp på godbiten når den ligger på ryggen!
 6. På tide å introdusere enda en godbit. Denne skal du først ha foran snuten og deretter legge den noen cm vekk, slik at hunden må rulle helt rundt for å få tak i den

Nå er det bare å øve!

Hundetrening som en del av oppdragelsen

Det er lurt å starte med hundetreningen fra den er valp. Med positiv forsterkning kan du ikke bare lære hunden enkle triks, men også oppdra hunden til å bli lydig, sosial og en godt tilpasset hund. Start hundetreningen fra den er valp slik at gode vaner og ønsket atferd blir etablert tidlig. Gode eksempler til hva som er lurt å trene valpen til fra den er ung, er blant annet å ikke spise det den ikke skal, lære å gå pent i bånd, innkalling og lære å være alene hjemme.

Er du en hengiven hundeeier eller dyrevenn? Les våre andre artikler i A-Vet-bloggen! Her finner du alt fra gode råd til smarte tips til hold av hund, katt eller smågnager!

En veterinær sitter ved siden av en brun hund og holder rundt den.

Elisabeth er veterinær og autorisert øyelyser med spesialisering innen øyekirurgi, samt videreutdanning innen indremedisin, generell kirurgi, oral kirurgi og ultralyd fra European School for Advanced Veterinary Studies i Toulouse.