Tannrøntgen på hund

Majoriteten av alle hunder og katter har eller har hatt tann- og/eller munnhuleproblem. Når det gjelder omsorg for hundetenner, er tannrøntgen en viktig del av veterinærpraksis Ved å ta røntgenbilder av tennene får vi informasjon som er nødvendig for å gi våre firbeinte pasienter fullgod behandling.

Innholdsfortegnelse

Hevelse rundt øye

At det er viktig med røntgen av tenner fikk vi virkelig erfare da Tyra kom inn på grunn av en hevelse rundt øyet. Hevelsen forsvant like brått som den var kommet, men dukket opp rundt det andre øyet.

Hun ble undersøkt og hadde tilsynelatende fine tenner. Først når vi tok røntgen av tennene, så vi rotproblemene hennes. Røttene på rov tennene på hver side var oppsmuldret og smertefulle. Se bilde før og etter ekstraksjonen.

Syk og vond tann

Den synlige delen av en tann, kronen, utgjør mindre enn 50% av hele tanna. Det betyr at når vi ser og undersøker en tann har vi kun halve informasjonen vi trenger for å kunne si om den er frisk eller ikke.

Det er veldig viktig å ta tannrøntgen for hunden din, som et tillegg til den vanlige tannrensingen. Mens tannrens bidrar til å fjerne plakk og tannstein og holder tennene synlig rene, gir tannrøntgen en dyptgående innsikt i hundens munnhelse som ikke er synlig for det blotte øye.

 

Fordeler med Tannrøntgen:

 • Oppdager Skjulte Problemer:
  • tannrotabscesser
  • skjult tannråte
  • tannfrakturer 
  • Tannresorpsjoner
  • Beinvevsforandringer
 • Helhetlig Tannhelsevurdering:
  • Denne prosedyren gir oss mulighet til å vurdere tilstanden til både synlige og skjulte deler av tennene, inkludert under tannkjøttlinjen.
 • Forebygger Større Helseproblemer
  • Ved å identifisere og behandle disse problemene tidlig, kan vi forhindre alvorligere helseutfordringer og bidra til å opprettholde hundens generelle velvære.

Prosessen til tannrøntgen

 Tannrøntgen er en rask og enkel prosess som vanligvis utføres under tannrengjøringen, mens hunden er i narkose. Dette sikrer hundens komfort og tillater oss å få klare og detaljerte bilder.

Noen av problemer vi kan avdekke med røntgen av hundetenner:

Når vi oppdager en tann som er syk, er røntgen kritisk for behandling og videre oppfølgning, For eksempel er det viktig å se hvordan røttene ser ut for å kunne trekke dem på best mulig måte. Røntgen ved oppfølgning er nødvendig for å kunne si noe om fremgangen i behandlingen. Røntgenapparatet er vår og pasientens beste venn ved tannundersøkelser og behandlinger! Besøk A-Vet for profesjonell tannhelsebehandling for hundetenner.

Bilde av tennene på hund før og etter tanntrekk. TAnnrøntgen på hund

Vår Anbefaling

Vi anbefaler sterkt at tannrøntgen er og blir en del av hundens regelmessige tannpleierutine. Det er et uvurderlig verktøy som hjelper oss med å gi den beste mulige tannomsorgen for din firbente venn.

Ta gjerne kontakt for ytterligere informasjon eller for å planlegge en tannhelsekontroll for hunden din. Vi er dedikert til å sørge for at din kjære venn holder seg sunn og lykkelig.

En veterinær sitter ved siden av en brun hund og holder rundt den.

Elisabeth er veterinær og autorisert øyelyser med spesialisering innen øyekirurgi, samt videreutdanning innen indremedisin, generell kirurgi, oral kirurgi og ultralyd fra European School for Advanced Veterinary Studies i Toulouse.