Smerte hos katt – kattens ansiktsgrimaser ved smerte eller ubehag

Det er mange eiere som naturlig nok er bekymret for om katten deres opplever smerte når den blir syk. Det kan imidlertid være utfordrende å vurdere smertenivået hos katter, ettersom de instinktivt prøver å skjule tegn til ubehag. I denne bloggposten vil vi forsøke å forklare hvordan vi ved klinikken vurderer Smerte hos katten din, blant annet ved hjelp av ansiktsgrimaser, og samtidig ta opp temaet smertestillende til katt.

Innholdsfortegnelse

For å raskt og enkelt vurdere smertegraden hos en katt, ser vi etter fem ulike ansiktsgrimaser som endrer seg i respons til smerte. Disse tegnene inkluderer ørene, øynene, snuten, følehornene og hodeholdningen. Vi bruker en skala fra 0 til 2, der 0 indikerer en normal ansiktsgrimase, 1 indikerer moderat endret grimase, og 2 indikerer tydelig endret grimase.

Ører

Når vi observerer kattens ører, ser vi etter tegn på at de er strammet eller holdt tilbake. Dette kan tyde på smerte.

Øyne

Øynene blir også viktige indikatorer, da smertepåvirkning kan føre til at pupillene er utvidet eller at det er en økt blinkende aktivitet.

Snute

En annen ting vi ser etter er om kattens snute har endret form eller uttrykk, for eksempel om den er sammenpresset eller rynket.

Følehorn

Følehornene til katten kan også gi oss informasjon om smertenivået. Hvis katten har følehornene rettet bakover eller presset mot hodet, kan dette være et tegn på ubehag.

Hode

Til slutt vurderer vi kattens hodeholdning. Hvis katten har senket hodet eller holder det skjevt, kan det indikere at den opplever smerte.

Ved å nøye observere disse ansiktsgrimasene kan vi få en bedre forståelse av kattens smertenivå. Basert på observasjonene og den totale smerteutførelsen, kan vi deretter vurdere behovet for smertestillende behandling. Det er viktig å merke seg at veterinærer er de beste til å vurdere smerte hos katter, og det er alltid lurt å søke profesjonell hjelp hvis du er bekymret for kattens velvære.

Lindre smerte

Når det gjelder smertestillende for katter, er det viktig å være oppmerksom på at mange smertestillende medisiner som er trygge for mennesker, kan være skadelige eller til og med dødelige for katter. Det er derfor viktig å aldri gi katten din smertestillende medisiner uten først å konsultere veterinæren din. Veterinæren vil kunne foreskrive egnet smertestillende behandling som er trygg og effektiv for katten din.

Det er også verdt å merke seg at katter kan ha spesifikke smertetoleranser og behov når det gjelder smertebehandling. Noen ganger kan det være nødvendig med tilpassede smertelindrende strategier eller medisiner for å sikre at katten får tilstrekkelig smertelindring uten å oppleve bivirkninger.

Å sikre at katten din får nødvendig smertelindring er avgjørende for dens velvære og bedring. Hvis du har mistanke om at katten din opplever smerte, bør du alltid kontakte en veterinær for en grundig undersøkelse og råd om riktig smertestillende behandling. Ved å samarbeide med en veterinær kan du sikre at katten din får den omsorgen den trenger for å lindre smerte og gjenopprette helsen sin.

Skala over katters ansiktsuttrykk når de viser smerte. Smerte hos katt
1.1 1.2 og 1.3

1.1 Øre står rett opp og litt framover, score 0
1.2 Øre ligger halvveis utover, score 1
1.3 Øre ligger flatt, score 2

 

Katters ansiktsuttrykk når de viser smerte. Smerte hos katt

V. 1 Øye er helt rundt, score 0
V. 2 Øye er halvveis lukket, score 1
V. 3 Øyet er lukket, score 2

VII. 1 Snutetensjonen er avslappet, score 0
VII. 2 Snuten strekker seg litt, score 1
VII. 3 Snuten strekker seg mye, score 2

II.1 Følehorn -posisjonen er normal- følehornene henger ned
II.2 Følehornene står mer rett ut
II.3 Følehornene bøyes nærmest oppover

1. Hodet holdes høyt over skulderhøyde
2. Hodet holdes like under skulderhøyde
3. Hodet holdes flatt langt under skulderhøyde

Dersom summen av score er mer enn 4, mener vi at katten din har smerter og vi bør vurdere smertestillende behandling.

Er du i tvil? Dette krever litt øving. Gå på nettstedet grimacescale.com. Der er det treningsmuligheter.

En veterinær sitter ved siden av en brun hund og holder rundt den.
Flere blogginnlegg

Elisabeth er veterinær og autorisert øyelyser med spesialisering innen øyekirurgi, samt videreutdanning innen indremedisin, generell kirurgi, oral kirurgi og ultralyd fra European School for Advanced Veterinary Studies i Toulouse.