Jaktødem

For mange jegere er følelsen av å være i ett med naturen, følge spor og oppleve samarbeidet med en velopplært jakthund en unik opplevelse. Men i vår iver etter å lykkes og oppnå våre mål som jegere, kan vi noen ganger overse det viktige ansvaret vi har for våre firbente følgesvenner.

Menneskets beste venn, hunden, er ikke immun mot stress og anstrengelse som følger med jakt. Som ansvarlige eiere er det viktig at vi er oppmerksomme på hundens velvære under hele jaktopplevelsen. Å overvåke og håndtere hundens stressnivå er avgjørende for å sikre at de ikke bare er med oss på jakt, men også nyter og trives med aktiviteten.

Innholdsfortegnelse

En jakthund ute på jakt med tre personer ute på en gresslette. Hva er jaktødem. Jakt med hund.

Hva er ødem?

I jaktsesongen er det ikke uvanlig at hundene våre blir utsatt for fysisk anstrengelse og krevende forhold. Et av de vanligste helseproblemene som kan oppstå hos jakthunder er ødem, også kjent som overbelastningssyndrom. Ødem oppstår når kroppens vev ikke klarer å takle den akkumulerte væsken og avfallsstoffene som produseres under intense aktiviteter.

Ødem kan være forårsaket av flere faktorer, inkludert overdreven trening, utilstrekkelig hvileperioder, varmt vær eller mangel på hydrering. Det manifesterer seg vanligvis som en hevelse i ekstremitetene, spesielt i poter, ben, ansikt eller halsområdet. Hundene kan oppleve smerte, redusert mobilitet og økt tretthet. I noen alvorlige tilfeller kan ødem også påvirke hundens vitale organer og føre til alvorlige komplikasjoner.

Det er viktig å merke seg at ødem ikke bare er begrenset til jakthunder. Det kan også forekomme hos hunder som er involvert i andre fysiske aktiviteter eller idretter. Derfor er det avgjørende for alle hundeeiere å være oppmerksom på ødem, spesielt når det gjelder jakthunder som er mer utsatt på grunn av den intense og langvarige aktiviteten de er involvert i.

Symptomer på jaktødem

Symptomene kan begynne å vises under eller rett etter jakt. Først og fremst vil du merke at hunden er mer sliten enn normalt. Etter hvert som lungeødemet gradvis forverres vil hunden få pustebesvær, være urolig og kanskje begynne å hoste litt. Normal pustefrekvens ligger på 20-30 pust/min under hvile. Hunder med lungeødem vil ha en pustefrekvens på mellom 40-100/min. Dette vil vedvare i flere timer uten behandling og kan i verste fall resultere i død. Ved slike symptomer bør veterinær kontaktes snarest.

Symptomer under jakt

  1. Uvanlig kortpustethet: Hunden kan vise tegn til å slite med å puste eller å pese for mye under aktiviteten.
  2. Svakhet eller sløvhet: En merkbar nedgang i energi eller entusiasme under jakt, noe som er ukarakteristisk for hunden.
  3. Hoste: Starten av hoste under anstrengelse, som kan skyldes lungebelastning.
  4. Dårlig ytelse: Manglende evne til å holde tritt med vanlig jakttempo eller manglende respons på kommandoer.

Symptomer etter jakt:

  1. Fortsatt pustebesvær: Vedvarende pustevansker eller langvarig tung pesing etter at aktiviteten har opphørt.
  2. Skummende eller blodfarget utflod: Tilstedeværelse av skum eller blod i neseutslipp eller spytt kan være et tegn på lungeødem eller blødning.
  3. Ekstrem tretthet: Overdreven tretthet eller manglende vilje til å bevege seg mye etter aktiviteten.
  4. Kollaps eller besvimelse: I alvorlige tilfeller kan hunden kollapse eller besvime på grunn av utilstrekkelig oksygen sirkulasjon.

Generelle tegn å overvåke:

  1. Endringer i tannkjøttfarge: Blek, blåfarget eller for rødt tannkjøtt kan indikere oksygenmangel.
  2. Atferdsendringer: Eventuelle uvanlige atferdsendringer etter anstrengelse, som økt angst eller forvirring. 

Diagnose

En hund som har fått diagnosen jaktødem vil sannsynligvis få det igjen. Hvis du merker noen av disse symptomene hos hunden din under eller etter jakt, er det avgjørende å stoppe aktiviteten umiddelbart og konsultere en veterinær. Tidlig oppdagelse og behandling er nøkkelen til å håndtere og forebygge alvorlige komplikasjoner forbundet med jaktødem hos hunder. Regelmessige veterinærkontroller og skreddersydde treningsregimer kan bidra til å forhindre at slike tilstander oppstår, spesielt hos raser som er utsatt for luftveisproblemer. Skal hunden fortsatt brukes i jakt bør den alltid ha peiler. 

En veterinær sitter ved siden av en brun hund og holder rundt den.
Flere blogginnlegg

Elisabeth er veterinær og autorisert øyelyser med spesialisering innen øyekirurgi, samt videreutdanning innen indremedisin, generell kirurgi, oral kirurgi og ultralyd fra European School for Advanced Veterinary Studies i Toulouse.