En svart hund sitter foran et havneområde

Ferietid for alle!

Slik blir ferien vellykket – også for de med fire ben:

Ferien er like rundt hjørne for mange dyreiere. I år vil flere reise med bil, båt eller tog innenlands sammen med kjæledyrene sine. Hver 3. nordmann vil ta med seg kjæledyret på reise i år. Enkelte utfordinger kan det bli, og her vil vi trekke fram flere ting som vi mener er viktige å tenke på.

Aldri forlat hunder og katter i bilen

Det kan bli varmt i bilen. Direkte solstråler i området der hunden eller katten ligger, kan føre til overoppheting og være livstruende for kjæledyret ditt. Viktig å tenke på solskjerming når dere skal kjøre et stykke i varmen. Og dersom det er 25 grader ute, vil det ca 10 min fra dere forlater bilen til temp har økt til 50 grader ( kl 10:30) . Så ikke forlat en katt eller hund i bilen.

Peser for å kjøle seg ned

Hvorfor er hunder og katter så utsatt for overoppheting? De svetter ikke som oss, men peser for å kjøle seg ned. De legger seg på et kjølig underlag og avgir varme via trædeputene. Ved å pese kjøles blodet ned og kald luft passerer blodårene i munnen. Dersom lufttemperaturen er for høy vil varmereguleringen kolapse og pesing kan få motsatt effekt. Kroppstemperaturen stiger og hunden kan få heteslag. Temperatur over 42 grader er dødelig.

Hva gjør jeg dersom hunden eller katten min får heteslag?

Dusj hunden i lunkent vann og mål temperaturen kontinuerlig. Stopp med nekjøling når temp er 39,5 grader. Eller- legg våte lunkne laken og tepper på hunden/katten

Hva gjør veterinæren?

Hos veterinæren vil hunden bli ytterligere undersøkt og behandlet, Det tas blodprøver og pasienten blir ytterligere nedkjølt og detvgis væskebehandling intravenøst, Det kan være nødvendig med intensiv behandling i flere dager.

Tren i forkant av bilturen

Både hunder og katter kan bli bilsyke. Typiske tegn er hunder som sikler og kaster opp og katter som mjauer. Tren litt på forhånd ved å ta små turer før ferien. Unngå mat de siste timene før reisen. Et godt hjelpemiddel er reisesyketabletter som du kan få på resept hos veterinær.

Unngå lange båtturer i varmen

Vær obs på kombinasjonen lange båtturer og varme dager. Hunden drikker masse vann i varmen og noen ganger glemmer vi at hunden må i land for å luftes. Så legger vi til kai og hunden hopper på land med full blære. Hva kan skje? Blæra kan faktisk sprekke. Vi veterinærer opplever tilfelle av dette hvert år. Pass på jevnlig lufting når dere er til vanns. Og husk svømmevesten- en hund som hopper overbord er ikke så lett å få opp i båten igjen uten et solid håndtak å holde i.

Aldri gi hunder og katter grillmat

Camping og grilling hører sammen. Du vet sikkert at grillbein kan være farlig å spise for hund og at grillbein fra gris er spesielt farlig. Men visste du at maiskolber kan føre til full tilstopping i tarmsystemet til hunden din? Vi får hver sommer inn hunder med symptomer på fremmedlegeme i tarm som har spist maiskolber. De må ha kirurgisk behandling.

ferie varm hund i bil tabell
+ posts

Elisabeth er veterinær og autorisert øyelyser med spesialisering innen øyekirurgi, samt videreutdanning innen indremedisin, generell kirurgi, oral kirurgi og ultralyd fra European School for Advanced Veterinary Studies i Toulouse.

Elisabeth Bjørnestad

Elisabeth er veterinær og autorisert øyelyser med spesialisering innen øyekirurgi, samt videreutdanning innen indremedisin, generell kirurgi, oral kirurgi og ultralyd fra European School for Advanced Veterinary Studies i Toulouse.