Det finnes mange forskjellige typer skabb, men når vi snakker om skabb på hund, er det som regel reveskabb (Sarcoptes scabiei var. vulpes) som gjelder. Har hunden skabb, vil de få en intens kløe slik at både pels og hud blir påvirket, særlig på ører, armhuler og hasene. For å bli kvitt disse plageåndene, kreves behandling hos veterinær. Vi mennesker kan begynne å klø på grunn av reveskabb fra hund, men dette vil gå over hos oss uten behandling. Les mer om skabb på hund og hva du skal gjøre når disse kløende parasittene har flyttet inn hos din firbeinte venn. 

Innholdsfortegnelse

Hva er skabb?

Skabb er en smittsom hudsykdom som oppstår på grunn av skabbmidden. I motsetning til andre parasitter, som for eksempel nesemidd, kan ikke skabbmidden sees med det blotte øyet. Dette er blant annet fordi de formerer seg ved å grave seg under hudoverflaten på vertsdyret sitt, men også på grunn av størrelsen på ca. 0,2 – 0,35 mm. Skabb relativt vanlig i Norge, men sjeldent farlig når det behandles riktig.

Hvordan får hunden skabb?

Har du en hund som har fått skabb, tenker du sikkert på hvor den kan ha fått det fra. Skabb kan smittes både gjennom direkte og indirekte kontakt. Det vil si at de kan bli smittet om de møter en annen hund med skabb, eller om de er i et miljø der et smittet dyr har vært. Ofte er smittekilden til skabb fra rever som bor i området der du og Fido går tur. Skabbinfiserte rever med mindre pels vil ofte trekke seg nærmere der menneskene holder til for å finne varmere steder de kan oppholde seg på, som under terrassen din. De kan også komme nærmere bebygde strøk om vinteren, da det er lettere å finne mat der. Når reven klør seg, eller gnir seg på andre gjenstander, havner skabben i miljøet. De overlever ikke lenge uten en vert, men om det kommer en hund kort etter for å undersøke revelukten, vil de henge seg på. 

Tegn og symptomer på skabb hos hund

Det finnes mange årsaker til at en hund klør, som for eksempel om hunden har allergi eller eksem. Det sikreste er å ta kontakt med en veterinær for råd og hjelp med diagnostisering. Vanlige symptomer på skabb hos hund er:

  • Kløe (særlig på ører, armhuler, bakbeina)
  • Tap av pels og hårløse flekker
  • Sår på grunn av kløe
  • Rød hud eller små nupper og utslett
  • Skjellete hud 
  • Sårskorper

Du er mer enn velkommen til å ta kontakt med vår A-Vet Veterinærklinikk i Larvik dersom hunden din er plaget av kløe. 

Er en hund med skabb smittsomt for andre dyr og mennesker?

Reveskabb kan smitte mellom hund og mennesker, men de vil ikke overleve på oss. Denne midden vil skape intens kløe og små hevelser på deg, gjerne på armene, mage og rygg. Har du fått reveskabb, smitter det ikke over til andre mennesker. Reveskabb kan infisere andre hunder, men også andre dyr som ulv, mår eller ilder. Skabb kan også hoppe til katt fra hund og formere seg der. Har du flere hunder, katt, eller kanskje en ilder i hjemmet, bør du derfor også behandle de slik at de ikke smitter hverandre på nytt. Som nevnt finnes det flere forskjellige skabbmidder, og dersom du har fått den typen som trives på mennesker (Sarcoptes scabiei var. hominis), behøver du også behandling. Menneskeskabb kan ikke smitte fra oss til hund, da de trives hos sin respektive vert.

Hvordan behandler jeg skabb på hund?

Det første du gjør når du skal behandle skabb på en hund, er å ta den med til veterinæren. For å finne ut om det er reveskabb som befinner seg under huden, vil vi ta en hudprøve der hunden klør mest. Deretter analyserer vi prøven under et mikroskop og ser etter midd, egg eller ekskrementer. Det kan hende hunden har skabbmidd selv om det ikke kommer opp noe under mikroskopet. Da er det også mulig å ta en blodprøve for å se etter antistoffer, men dette avhenger at hunden er 2 – 3 uker inne i sykdomsforløpet. Skabb på hund behandles med antiparasittisk middel som for eksempel tabletter eller spot-on preparat som fås på resept hos veterinæren. 

Hvor lang tid tar det å bli kvitt skabben?

Du må regne med at det kan ta noen uker før kløen fra skabben er helt borte. Det er helt normalt at hunden kan få noe som minner en allergisk reaksjon etter behandling, og med dette finnes det kløedempende midler, slik som kortison. Hunden kan også bli smittet på nytt dersom det er skabb i miljøet. Det kan derfor være lurt å vaske hundeseng, halsbånd og rengjøre børster og andre stelleredskaper etter en skabbinfestasjon.

Skabb på hund. En hund ligger og klør seg på låret med tennene.
Flere blogginnlegg

Elisabeth er veterinær og autorisert øyelyser med spesialisering innen øyekirurgi, samt videreutdanning innen indremedisin, generell kirurgi, oral kirurgi og ultralyd fra European School for Advanced Veterinary Studies i Toulouse.