Ser hunder de samme fargene som oss mennesker, og kan hunder oppfatte TV-bilder?

Har du noen gang lurt på om hunder ser farger? Hundene ser ikke helt det samme som oss. De har et annet fargespekter og oppfatter bare fargene gult og blått. Rødt blir hvitt eller gult for en hund. En hunds fargesyn kan dermed sammenlignes med et menneske som er fargesvak.

Om du skal kjøpe leker til hunden din er det kanskje lurt å holde seg til gule og blå varianter. En hund ser heller ikke så skarpt som et menneske, men til gjengjeld kan de se bedre i mørke og de har et videre synsfelt enn vi har. Under ser du hundens fargespekter og hvor skarpt den ser.

Hundens fargespekter

hundens fargespekter

Menneskets fargespekter

menneskets fargespekter

Eksempel på skarphet hos mennesker, og eksempel på skarphet hos hunder

Oppfatter hunden TV-bilder?

Så tilbake til spørsmålet om hunden oppfatter TV-bilder. Dagens raske TV som sender mer enn 700 bilder i sekundet oppfattes av hunden. Hunden oppfatter også bevegelse veldig godt, og de ser omtrent det samme som oss, men de har altså et mindre fargespekter og ser mer uklart enn det vi gjør.

Ser hunder det samme som oss?Fargede egg slik hunder kan se.
+ posts

Elisabeth er veterinær og autorisert øyelyser med spesialisering innen øyekirurgi, samt videreutdanning innen indremedisin, generell kirurgi, oral kirurgi og ultralyd fra European School for Advanced Veterinary Studies i Toulouse.