Majoriteten av alle hunder og katter har eller har hatt tann- og/eller munnhuleproblem. Når det gjelder omsorg for hundetenner, er røntgenundersøkelser en viktig del av veterinærpraksis Ved å ta røntgenbilder av tennene får vi informasjon som er nødvendig for å gi våre firbeinte pasienter fullgod behandling.

Hevelse rundt øye

At det er viktig med røntgen av tenner fikk vi virkelig erfare da Tyra kom inn på grunn av en hevelse rundt øyet. Hevelsen forsvant like brått som den var kommet, men dukket opp rundt det andre øyet.

Hun ble undersøkt og hadde tilsynelatende fine tenner. Først når vi tok røntgen av tennene, så vi rotproblemene hennes. Røttene på rov tennene på hver side var oppsmuldret og smertefulle. Se bilde før og etter ekstraksjonen.

Syk og vond tann

Den synlige delen av en tann, kronen, utgjør mindre enn 50% av hele tanna. Det betyr at når vi ser og undersøker en tann har vi kun halve informasjonen vi trenger for å kunne si om den er frisk eller ikke. Med røntgenbilder av alle tennene og deres røtter får vi sett det som skjuler seg under tannkjøttet og vi kan ta en helhetlig vurdering. En tann som ser frisk ut på ”overflaten”, kan altså være syk og vond.

Røntgenbilder av hundetenner

Noen av problemer vi kan avdekke med røntgen av hundetenner:

  • Rotfrakturer
  • Tannfrakturer
  • Rotabscesser
  • Tannresorpsjoner
  • Beinvevsforandringer

Når vi oppdager en tann som er syk, er røntgen kritisk for behandling og videre oppfølgning, For eksempel er det viktig å se hvordan røttene ser ut for å kunne trekke dem på best mulig måte. Røntgen ved oppfølgning er nødvendig for å kunne si noe om fremgangen i behandlingen. Røntgenapparatet er vår og pasientens beste venn ved tannundersøkelser og behandlinger! Besøk A-Vet for profesjonell tannhelsebehandling for hundetenner.

Tanntrekk hos hund

+ posts

Elisabeth er veterinær og autorisert øyelyser med spesialisering innen øyekirurgi, samt videreutdanning innen indremedisin, generell kirurgi, oral kirurgi og ultralyd fra European School for Advanced Veterinary Studies i Toulouse.