Viktig å vite når man reiser med hund
Å ta med hunden din på reise kan være en fantastisk opplevelse for både deg og din firbeinte venn, uansett om dere skal på en lang ferie eller kort tur. Men det er noen ting som er viktig å vite før du pakker bilen eller booker flybilletter. Vi forklarer hva du bør tenke på når du reiser med hund!
Innholdsfortegnelse
Før du bestemmer deg for å reise med hunden
Først og fremst er det viktig å sørge for at hunden er ved god helse, og er fysisk i stand til å trives på reisefot. Det er ikke nødvendigvis så lurt å ta med en gammel traver med helsemessige utfordringer ut på tur. Vurder reisens formål, lengde og destinasjon, og ta gjerne hunden med til en kontrollsjekk hos veterinær. Du kan enkelt bestille time for konsultasjon hos oss i A-Vet. Her får du også gode tips og personlig veiledning dersom den pelskledde har særegne behov under reisen.
I tillegg er det noen praktiske ting som må være i boks før dere legger ut på eventyr. For eksempel må du sørge for at alle nødvendige vaksiner og dokumenter på plass før avreise. Det kan være lurt å ta med en kopi av hundens helsejournal, i tilfelle det skulle oppstå uforutsette problemer under reisen. Du må også undersøke om det er spesielle krav eller restriksjoner for hunder hos ditt ønskede reisemål.
Huskelapp for hundens reise!
Glem ikke at reising kan være stressende for hunden, og det er viktig å gi dem nok tid til å hvile og slappe av underveis. I tillegg bør du huske på å pakke med nok bagasje til den firbeinte. Hundefôr, bånd og halsbånd (eller sele), samt medisiner bør være førsteprioritet i bagasjen. I tillegg er det lurt å ta med noen av hundens favorittleker og godbiter for å hjelpe den å føle seg mer komfortable på reisen.
Transportmiddel når du reiser med hund
Reise med hund i bil
Når det gjelder transport, er det viktig å velge en reisemåte som er trygg og komfortabel for hunden din. Hvis du skal kjøre bil, bør du ha et robust transportbur for å sikre hunden under kjøreturen. Dette gjelder både for hundens, din og andre passasjerers sikkerhet. Faktisk er det lovpålagt å sikre hunden under bilkjøring. Les mer om sikring av last hos vegvesenets nettsider.
Fordelen å reise med bil, er at dere har litt større frihet når det kommer til luftepauser, enn for eksempel på fly og tog. På lange bilturer er det viktig å ta pauser underveis for å la hunden din strekke på beina, gå på do, drikke vann og spise. NB! Hunden skal aldri forlates alene i en låst bil.
Reise med hund på fly
Hvis dere skal ut å fly, må du undersøke kravene for hundetransport. Sørg for at hunden din har alt nødvendig utstyr, for eksempel et hundebur som er godkjent for flytransport. Her kan retningslinjer variere hos ulike flyselskap, så sett deg godt inn i reglementet for det selskapet du skal fly med. Skal du ta med hunden i kabinen eller sende med transportbur i lasterommet? Her har hundens størrelse som regel noe å si. Enkelte flyselskaper har en maksgrense på hvor mye vekt som kan være med i kabinen. Dessuten må man ofte ha en egen billett for reiser med hund, og du må regne med å betale litt ekstra.
På avreisedagen bør du sørge for at hunden din får luftet seg godt før dere går ombord på flyet, inkludert en ordentlig dopause. Det kan også være lurt å servere et lett måltid noen timer før avreise, og unngå store måltider rett før dere skal fly.
Destinasjon – hvor skal dere reise?
Når dere skal planlegge turen og pakke, spiller destinasjon en rolle. Skal du på ferie med hund i Norge, trenger du ikke tenke på pass og reisedokumenter. For utenlandsreiser, er det viktig at du setter deg inn i de lokale reglene i landet du skal til. Hos mattilsynet finner du en nyttig oversikt over regler for reiser med hund. Tenk også gjerne over klima og infrastruktur i landet du skal til, slik at du kan forberede deg selv og den firbeinte så godt som mulig.
Reise med hund til Sverige og Danmark
Skandinavia er et populært reisemål når man skal på ut på tur med det pelskledde familiemedlemmet – forståelig nok. Man trenger ikke nødvendigvis reise så lenge, og natur og klima ligner det hunden er vant til. Likevel er det et par ting man må tenke på i forkant.
Skal du på ferie med hund i Danmark, må hunden ha gyldig rabiesvaksine. Dette kan du få hos vår veterinærklinikk i Larvik, sammen med andre nødvendige reisevaksiner til hund. Skal du ha med hunden til Danmark i mer enn 4 uker? Da bør du være klar over at hunden må registreres i Dansk Hunderegister.
For reiser med hunden til Sverige, er det ikke lovpålagt med rabiesvaksine. Man må imidlertid ha pass og ormekur-attestasjon i passet fra veterinær. Det er også viktig å sette seg godt inn i reglene som gjelder for behandling av dvergbendelormen som er påvist i Sverige.
Opphold og aktiviteter på ferie med hund
Når du skal velge overnattingssted, er det først og fremst greit å sjekke om de de tillater hunder – det er det ikke alle som gjør. Mange hoteller og campingplasser har imidlertid spesielle hundevennlige rom eller områder, som er særlig godt egnet for hundefamilier på ferie. Sjekk gjerne også om det finnes hundeparker eller andre områder hvor hunden din kan få leke seg og være aktiv på reisen!
Til slutt er det viktig å være klar over lokale lover og regler som gjelder for hunder, for eksempel båndtvang og hundeeieres ansvar for hundens oppførsel. Hold hunden din i bånd når det er påkrevd, og vis hensyn til andre mennesker og dyr i området.
Elisabeth er veterinær og autorisert øyelyser med spesialisering innen øyekirurgi, samt videreutdanning innen indremedisin, generell kirurgi, oral kirurgi og ultralyd fra European School for Advanced Veterinary Studies i Toulouse.