En vellykket reise med hund og katt

Å planlegge en ferie kan være spennende, men når man har en firbeint venn å ta hensyn til, kan det også være utfordrende. Heldigvis trenger ikke reisen å bli stressende for dyreeiere. Med riktig forberedelse og omsorg kan du sikre en vellykket ferie både for deg og din trofaste følgesvenn. Hver 3. nordmann vil ta med seg kjæledyret på reise i år. Enkelte utfordinger kan det bli, og her vil vi trekke fram flere ting som vi mener er viktige å tenke på.

Innholdsfortegnelse

Aldri forlat hunder og katter i bilen

En av de viktigste tingene å huske på når du reiser med hund eller katt er å aldri forlate dem i bilen alene. Selv om det kan virke fristende å la dem være i kjøretøyet mens du utforsker en severdighet eller går inn i en butikk, kan dette være ekstremt farlig for dyrene dine.

Selv på en mild dag kan temperaturen i en parkert bil stige raskt og bli livstruende for kjæledyret ditt. Biler fungerer som en ovn og kan bli ekstremt varme selv med vinduene åpne. Dette kan føre til heteslag, dehydrering og til og med død. Katter og hunder er spesielt utsatt for varme, da de har begrenset evne til å regulere kroppstemperaturen sin.

Hvis du ikke kan ta kjæledyret med deg når du forlater bilen, er det best å finne et trygt alternativ for dem. Mange steder tillater ikke dyr inne, men du kan alltid lete etter dyrevennlige kafeer, restauranter eller butikker der de kan være med deg. Hvis det ikke er mulig, kan du vurdere å ha en medreisende som kan holde øye med kjæledyret ditt utenfor bilen, eller å legge igjen kjæledyret hjemme på et trygt sted med passende tilsyn.

Det er også viktig å merke seg at noen land og regioner har lover som forbyr å forlate dyr alene i bilen. Dette kan føre til bøter eller andre straffer. Så, sørg alltid for å være klar over lokale forskrifter og ta ansvar for å beskytte dyrene dine.

Oversikt over forskjellen på temperaturen ute og inne i en bil med hund og katt som står i sola. reise med hund og katt

Hunder og katter peser for å kjøle seg ned

Hvorfor er hunder og katter så utsatt for overoppheting? De svetter ikke som oss, men peser for å kjøle seg ned. De legger seg på et kjølig underlag og avgir varme via trædeputene. Ved å pese kjøles blodet ned og kald luft passerer blodårene i munnen. Dersom lufttemperaturen er for høy vil varmereguleringen kolapse og pesing kan få motsatt effekt. Kroppstemperaturen stiger og hunden kan få heteslag. Temperatur over 42 grader er dødelig.

Hva gjør jeg dersom hunden eller katten min får heteslag?

Dusj hunden i lunkent vann og mål temperaturen kontinuerlig. Stopp med nekjøling når temp er 39,5 grader. Eller- legg våte lunkne laken og tepper på hunden/katten

Hva gjør veterinæren?

Hos veterinæren vil hunden bli ytterligere undersøkt og behandlet, Det tas blodprøver og pasienten blir ytterligere nedkjølt og detvgis væskebehandling intravenøst, Det kan være nødvendig med intensiv behandling i flere dager.

Tren i forkant av bilturen

Både hunder og katter kan bli bilsyke. Typiske tegn er hunder som sikler og kaster opp og katter som mjauer. Tren litt på forhånd ved å ta små turer før ferien. Unngå mat de siste timene før reisen. Et godt hjelpemiddel er reisesyketabletter som du kan få på resept hos veterinær.

Unngå lange båtturer i varmen

Vær obs på kombinasjonen lange båtturer og varme dager. Hunden drikker masse vann i varmen og noen ganger glemmer vi at hunden må i land for å luftes. Så legger vi til kai og hunden hopper på land med full blære. Hva kan skje? Blæra kan faktisk sprekke. Vi veterinærer opplever tilfelle av dette hvert år. Pass på jevnlig lufting når dere er til vanns. Og husk svømmevesten- en hund som hopper overbord er ikke så lett å få opp i båten igjen uten et solid håndtak å holde i.

Aldri gi hunder og katter grillmat

Camping og grilling hører sammen. Du vet sikkert at grillbein kan være farlig å spise for hund og at grillbein fra gris er spesielt farlig. Men visste du at maiskolber kan føre til full tilstopping i tarmsystemet til hunden din? Vi får hver sommer inn hunder med symptomer på fremmedlegeme i tarm som har spist maiskolber. De må ha kirurgisk behandling.

En veterinær sitter ved siden av en brun hund og holder rundt den.

Elisabeth er veterinær og autorisert øyelyser med spesialisering innen øyekirurgi, samt videreutdanning innen indremedisin, generell kirurgi, oral kirurgi og ultralyd fra European School for Advanced Veterinary Studies i Toulouse.