Øyebetennelse hos katt

Har du lagt merke til at katten din kniper med øyet? Kanskje du synes pus bare ser trøtt ut, men et lukket øye kan komme av øyebetennelse eller andre øyeproblemer. Rennende øyne, hovent øyelokk eller røde øyne er alle symptomer på at øynene ikke er i toppform. Har du opplevd allergi selv, eller å få noe i øyet slik at du må knipe det igjen, kan du merke hvor sensitivt og ubehagelig det er når øynene ikke er helt friske. Det er lett å blande de ulike øyebesværene en katt kan få. Symptomene kan oppstå både på selve øyet, eller andre steder i nærheten, slik som i tårekanalene eller på øyelokket. I dette blogginnlegget skal vi ta for oss forskjellige øyeproblemer hos katt, hvordan de behandles og hvorfor du bør kontakte veterinær ved symptomer på øyebetennelse hos katt.

Glad i dyr? Få nyttig informasjon og tips om vanlige kjæledyr i vår veterinærblogg!

Øyebetennelse, øyeinfeksjon, øyekatarr eller øyeinflammasjon?

Virus, bakterier, sopp og parasitter kan havne i katten sitt øye og skape ubehag. Dette kan for eksempel være en betennelse med eller uten en infeksjon. Når øyeproblemer oppstår er det vanlig at begrepene øyebetennelse, øyeinfeksjon, øyekatarr og øyeinflammasjon blandes. Det er ikke rart, da fellesnevneren til de ulike begrepene er katteøyne som har sett bedre dager. Allikevel er det forskjeller mellom navnene, noe som er viktig for oss veterinærer å differensiere når vi skal behandle katten din. Når vi vet hva som er den underliggende årsaken til øyebesværet, kan vi gi best mulig effektiv behandling. Vi skal gå gjennom forskjellene, men for enkelthetens skyld, kommer vi til å bruke øyebetennelse som en samlebetegnelse for de ulike besværende. 

Øyebetennelse/øyeinflammasjon

Om din firbeinte venn har slåss med andre nabokatter, kan det komme skade i øyevevet. Øyebetennelse, eller øyeinflammasjon, er en lokal reaksjon på denne skaden. Har såret blitt infektert, er det vanlig at det oppstår en betennelse på øyet. Øyebetennelse hos katt kan også oppstå av andre årsaker enn en skade på øyet. Generelle infeksjoner i den lille kattekroppen kan komme til uttrykk i det ene eller begge øynene, slik som felint immunsviktvirus (FIV), felint leukemivirus (FeLV) og felin infeksiøs protinitt (FIP).

Øyekatarr/konjunktivitt

Øyekatarr hos katt kan komme til uttrykk i form av rennende øyne, hevelse, samt nysing og rennende nese. Øyekatarr er en betennelse i øyet, mer spesifikt på den tynne slimhinnen på innsiden av øyelokkene og det hvite rundt kattens pupiller. Øyekatarr kan også oppstå på grunn av virus eller en bakteriell infeksjon. 

Øyeinfeksjon

Når katten har fått en øyeinfeksjon, kommer det som oftest av et virus, slik som herpesviruset. Herpesvirus kan ligge latent i kattekroppen og komme til syne dersom pus opplever stress, eller har et nedsatt immunforsvar. Andre årsaker til en øyeinfeksjon hos katt, er for eksempel om pus har tørre øyne, øyelokkskant som vender innover, irritasjon, andre virusinfeksjoner eller om katten har fått sår. Kattens øyeinfeksjon kan komme til uttrykk på forskjellige måter, slik som feber, rennende øyne og nese, eller sår i hornhinnen som gjør vondt.

Katt med blå øyne som blir undersøkt med et veterinær instrument på et operasjonsbord.

Symptomer på øyebetennelse hos katt

 • Kniper med øyet
 • Rennende øynene
 • Gul, grønn, gråhvitt eller rødlig sekret fra øynene
 • Hevelse rundt øye eller på øyelokk
 • Nysing og rennende nese
 • Gnir seg i øynene ofte
 • Røde eller blodsprengte øyne
 • Varme 
 • Smerte
 • Myser
 • Kløe 

Symptomene på øyebetennelse kan oppstå i ett eller begge øyne. Det kan også først oppstå på det ene øyet, for deretter å spre seg til det andre.

Er det smittsomt om katten min har fått øyebetennelse?

Øyebetennelse hos katt kan være smittsomt for andre katter, men smitter ikke til mennesker.

Andre øyebesvær hos katt

Det kan være mange grunner til rennende øyne og andre øyebesvær hos katt. Dette kan for eksempel komme av vanlige produkter vi har hjemme, slik som rengjøringskjemikalier, støv eller tobakksrøyk. 

Grønn stær (glaukom)

Symptomer på grønn stær kan være blodsprengte øyne, smerte, gråaktige øyne, eller at katten kniper med det ene eller begge øynene. Grønn stær oppstår ofte på grunn av en tumor inne i øyet, en komplikasjon til en øyebetennelse, eller betennelser andre steder i kroppen. Det kan være vanskelig å kurere grønn stær, og om katten har smerter i øyet, kan det beste være å operere øyet bort. 

Grå stær (katarakt)

Årsakene til grå stær hos katt varierer, men det kan for eksempel oppstå om en øyebetennelse går ubehandlet over lengre tid, eller om en infeksjon sprer seg i øyet etter en øyeskade. Ved grå stær vil øyelinsen gradvis få en hvitaktig eller blå farge. Dette fører til nedsatt syn og blindhet. Grå stær kan ikke behandles medisinsk, men man kan alltids prøve å behandle den underliggende sykdommen for å bremse forandringene i øyet. 

Hvordan behandles øyebetennelse hos katt?

Hvordan øyebetennelse hos katten skal behandles, avhenger av årsaken til infeksjonen. Er det på grunn av en bakterieinfeksjon, kan vi for eksempel behandle med antibiotika. Dette er nytteløst dersom årsaken til infeksjonen er en annen, slik som ved virus eller unormaliteter i øyet. I sammenheng med behandling for den underliggende årsaken, er det vanlig å også behandle de andre ubehagelige symptomene i øyet. Da kan man for eksempel skylle øyet med fysiologisk saltvann, øyedråper eller salve. 

Når er det på tide å ta kontakt med veterinær?

Som dere ser, kan ulike øyetilstander, slik som en øyebetennelse eller en mild øyeirritasjon fra litt rusk ha mange symptomer til felles. Viser din firbeinte venn symptomer på ubehag i øyet, er det derfor lurt å ta kontakt med veterinær uansett. Noen ganger kan rennende øyne og hevelser gå over av seg selv, men dersom tilstanden skyldes en mer alvorlig øyesykdom, kan det være dumt å vente og risikere permanent øyeskade hos katten.

Holder du til i Larvik? Ikke nøl med å kontakte oss dersom du har spørsmål om øyebetennelse eller andre øyebesvær hos katten din.

En veterinær sitter ved siden av en brun hund og holder rundt den.

Elisabeth er veterinær og autorisert øyelyser med spesialisering innen øyekirurgi, samt videreutdanning innen indremedisin, generell kirurgi, oral kirurgi og ultralyd fra European School for Advanced Veterinary Studies i Toulouse.

Elisabeth Bjørnestad

Elisabeth er veterinær og autorisert øyelyser med spesialisering innen øyekirurgi, samt videreutdanning innen indremedisin, generell kirurgi, oral kirurgi og ultralyd fra European School for Advanced Veterinary Studies i Toulouse.