Øyebetennelse hos hund

Hundens øyne er sensitive organer, og øyeproblematikk slik som en øyebetennelse eller en øyeinfeksjon er utrolig ubehagelige å gå rundt med. Lett irritasjon, som røde øyne eller rennende øyne er ganske vanlig, særlig hos unge valper der immunforsvaret ikke er helt fullutviklet. Når dagene går til å snuse på grus, jord og skitne fortau, kan disse partiklene samle seg i øyekroken og skape ubehag. Men hvordan vet du om øyeirritasjonen går over av seg eller om det er en alvorlig øyebetennelse som må sees på av veterinær? I dette blogginnlegget tar vi for oss hva du bør gjøre dersom det oppstår øyebetennelse hos hunden din.

Glad i hunder? Les mer om nyttige hundetips og fakta i vår veterinærblogg!

Hva er forskjellen mellom en øyebetennelse og øyeinfeksjon hos hund?

Det er vanlig at begrepene øyebetennelse og øyeinfeksjon blandes. Dette kan være fordi en betennelse ofte oppstår dersom hunden har fått en infeksjon. Det er også veldig vanlig at symptomene for ulike øyebesvær overlapper hverandre. For oss veterinærer er det viktig å skille de ulike begrepene, da den beste og mest effektive behandlingen varierer ut ifra den underliggende årsaken. Bruker vi for eksempel antibiotika til behandling av bakterieinfeksjoner, vil ikke dette være til noe særlig nytte dersom et virus er årsaken til øyebesværet. For enkelthetens skyld, bruker vi øyebetennelse som en samlebetegnelse for de ulike øyebesværene øyebetennelse, øyeinfeksjon og øyekatarr i dette innlegget.

Årsaker til øyebetennelse hos hunder

Årsaker til øyebetennelse og andre ubehag ved eller i øynene er mange. Det kan for eksempel være på grunn av dårlig tårekvalitet, sår eller øyelokk som ligger feil og skaper irritasjon mot øyet. Det kan også være på grunn av allergi, eller irritasjon på grunn av vind, støv eller røyk. Generelle infeksjoner andre steder i kroppen kan og komme til uttrykk i øynene i form av øyebetennelse eller inflammasjoner. Uansett hva årsaken er, er øyebesvær plagsomme for hunden din og bør sees på av en veterinær. Dersom skader og sykdommer går ubehandlet i en lengre tid, kan det i værstefall lede til blindhet eller livsvarig behandling.

Symptomer på øyebetennelse hos hund

Symptomer på øyebetennelse hos hund overlapper mange andre øyesykdommer. Uten ordentlige undersøkelser er det vanskelig som hundeeier å skille mellom milde eller mer alvorlige øyebesvær. Dersom du merker at hunden din viser noen av symptomene nedenfor er det lurt å ta kontakt med en veterinær som kan gi gode råd:

 • Kniping med det ene eller begge øynene
 • Rennende øyne med klar eller grått/gul/grønt sekret
 • Røde eller blodsprengte øyne
 • Hevelse rundt øyet eller på øyelokk
 • Fargeforandringer i øynene
 • Lysskyhet
 • Endret atferd 
 • Hyppig blunking
 • Hunden klør mot øyet
 • Nysing eller rennende nese
 • Tegn til smerte eller sår i øyet

Holder du til i Larvik? Du er mer enn velkommen til å kontakte oss på A-Vet Veterinærklinikk for råd og behandling.

Hvordan behandles øyebetennelse og andre øyebesvær hos hund?

Hvordan øyebetennelse og andre øyebesvær behandles vil avhenge av årsak, situasjon og hunden din. Ved milde tilfeller vil veterinæren vurdere at du kan behandle øyet hjemme selv. Men selv om noen øyebesvær kan virke milde, de forverre seg raskt ved uriktig behandling. Viser det seg at tilfellet er mer akutt, bør hunden undersøkes på en veterinærklinikk med tilgang til tester og instrumenter. Her kan vi for eksempel måle tåreproduksjon, farge hornhinnen for å se etter sår og utføre andre grundige øyeundersøkelser.

Kan jeg bruke saltvann dersom hunden min har øyebetennelse?

Mange lurer på om man kan skylle hundens øye med saltvann ved mistanke om øyebetennelse. Dersom hunden bare har en svak irritasjon i øynene eller en uproblematisk øyebetennelse, skader det ikke å skylle øynene forsiktig med sterilt saltvann eller øyeskyllevæske. Dette kan kjøpes i flaske eller i ampuller på apoteket. Merker du at tilstanden forverrer seg, bør du kontakte veterinær.

Andre øyesykdommer hos hund

Det finnes en rekke arvelige øyesykdommer hos hund, og noen hunderaser er også mer utsatt for disse sykdommene. Det er viktig å være oppmerksomme på potensielle øyeproblemer og sykdommer slik at disse kan behandles tidlig. På denne måten kan du redusere risikoen for konstant diskomfort, smerte, og i enkelte tilfeller, blindhet hos hunden din. Et eksempel, er øyelidelser hos shih tzu og andre brachycephale hunder (hunderaser med kort snute). På grunn av hvordan øynene ligger, er de sårbare for skader eller prolaps av øyeeplet. Andre arvelige sykdommer hos hund er progressiv retinal atrofi (PRA), glaukom (grønn stær) og katarakt (grå stær). Disse øyesykdommene kan avsløres ved hjelp av øyelysing hos veterinær. 

Å ta vare på øyehelsen til våre pelskledde venner, er essensielt for en glad og lykkelig hund. Vær oppmerksom på tegn som indikerer øyeproblemer, og husk at det er bedre å ta kontakt med en veterinær en gang for mye enn en gang for lite. Hos A-Vet Smådyrklinikk i Larvik har vi spesialkompetanse i øyesykdommer og øyebesvær hos hund. Ikke nøl med å ta kontakt med oss dersom du har spørsmål om din firbeinte venn!

Flere blogginnlegg

Elisabeth er veterinær og autorisert øyelyser med spesialisering innen øyekirurgi, samt videreutdanning innen indremedisin, generell kirurgi, oral kirurgi og ultralyd fra European School for Advanced Veterinary Studies i Toulouse.

Elisabeth Bjørnestad

Elisabeth er veterinær og autorisert øyelyser med spesialisering innen øyekirurgi, samt videreutdanning innen indremedisin, generell kirurgi, oral kirurgi og ultralyd fra European School for Advanced Veterinary Studies i Toulouse.