Overvekt hos hund er et stadig større problem i vestlige land. Faktisk regner vi med at omtrent halvparten av alle hunder på denne delen av kloden er overvektige. Dette er ikke veldig bra for den generelle helsen, og en overvektig hund kan ha større risiko for å utvikle ulike lidelser og sykdommer. En lat hund som peser og ikke får beveget seg slik den ønsker, er ingen lykkelig hund. Les mer for å lære om overvekt hos hund og hva du som eier kan gjøre for å opprettholde en sunn vekt hos ditt pelskledde familiemedlem!

Innholdsfortegnelse

Overvekt hos hund og helsemessige utfordringer 

En hund som er overvektig, er mer utsatt for å støte på helsemessige utfordringer og utvikle livsstilssykdommer. På samme måte som for oss mennesker, kan overvekt altså ha en negativ innvirkning på den generelle helsen. Hunder påvirkes i stor grad av eiers livsstil, og hundekroppen er i utgangspunktet ikke ment for å leve det samme livet som oss. Dette gjelder særlig den moderne hverdagen med mye stillesitting, bilkjøring og opphold innendørs. Du kan kanskje ta deg en tur på treningssenteret akkurat når det passer, men hunden er tross alt avhengig av å med seg deg på tur. Når vi omtaler overvekt som et problem snakker vi altså ikke om hundens utseende eller estetikk, men helse og livskvalitet. 

Slik påvirkes hundekroppen av overvekt og fedme 

Overvekt kan føre til sykdom og forkorte hundens levetid. Fedme regnes faktisk som en kronisk sykdom og har en rekke negative ringvirkninger for hundens fysikk. En overflod av fettceller fører til at det skilles ut stoffer som påvirker resten av det kroppslige systemet, og fører til en slags kronisk betennelsestilstand i kroppen. Dette fører igjen til en økt forekomst av ulike sykdommer, som for eksempel: hjerte- og karsykdommer, høyt blodtrykk, insulinresistens, nyreproblemer, leddsmerter, hudsykdommer og svekket immunforsvar. Hunder som lider av overvekt, vil også kunne oppleve vanskeligheter for å puste og økt risiko for komplikasjoner under anestesi. 

Hvorfor er hunden blitt overvektig? 

Når hunden er i et kalorioverskudd, altså at den får i seg mer flere kilokalorier enn den forbrenner, lagres overskuddet som fett. Det vil da si at hunden får en kombinasjon av for lite fysisk aktivitet og mosjon, og for mye mat og godbiter. Noen hunder kan også bli overvektige som følge av underliggende helsemessige årsaker. Derfor er det lurt å ta med hunden til en veterinærsjekk dersom den har en høy prosentandel kroppsfett. Da vil du også kunne få veiliending og personlig kostholdsrådgivning for å hjelpe den firbeinte med å gå ned i vekt. Du og Fido er hjertelig velkommen til konsultasjon hos oss i klinikken, dersom du mistenker at det er behov for vektreduksjon

Hvordan vite om hunden er overvektig

Oversikt over kroppstilstanden til hunden. Overvekt hos hund.

Hva som er hundens idealvekt, vil variere ut ifra rase, størrelse og aktivitetsnivå. For å bestemme om hunden er overvektig eller ikke, er det derfor mest hensiktsmessig å kjenne seg fram. Hos en sunn og frisk kamerat med idealvekt, vil du som regel kunne kjenne ribbeina ganske lett. Som regel har sunne hunder også en definert midje. Dersom hunden beveger seg mot den overvektige siden, blir det vanskeligere å kjenne ribbeina og den har som oftest et synlig lag med fett. Ved fedme vil hunden ha synlige valker og stor mage. 

Ta gjerne en titt på skjemaet over for å få et grunnleggende overblikk. For å overvåke vekten og legge merke til eventuelle endringer, er det smart å veie hunden regelmessig. Hvis du er usikker på hundens kroppstilstand kan du eventuelt få hjelp til vurderingen av en erfaren oppdretter eller komme innom vår klinikk og snakke med en av våre veterinærer eller dyrepleiere. 

Hva kan du som eier gjøre med overvekt hos hunden?

Oppskriften på vektreduksjon er ganske enkel, og er kjent for de fleste. Mindre mat (les: færre kalorier) og mer mosjon. For en hund som skal slankes, er diettfôr i mindre porsjonsstørrelser et fint utgangspunkt. Man bør også redusere godbiter og mellommåltid, da dette fort kan utgjøre en forskjell på det totale kaloriinntaket for dagen. Det kan også være fint med en ekstra tur dersom det er lystbetont for hunden, og du kan gjerne ta initiativ til aktiv lek og moro. 

Vi vet at det kan være vanskelig å motstå sukkersøte dådyrøyne hos den pelskledde, men det betyr ikke nødvendigvis at hunden er sulten og har behov for mat. Ofte gjør tiggende hunder dette ut av gammel vane. Forsøk å holde deg til mengden mat som er anbefalt, og husk at du ikke gjør hunden noen tjeneste ved å la den leve et overvektig liv!

En veterinær sitter ved siden av en brun hund og holder rundt den.
Flere blogginnlegg

Elisabeth er veterinær og autorisert øyelyser med spesialisering innen øyekirurgi, samt videreutdanning innen indremedisin, generell kirurgi, oral kirurgi og ultralyd fra European School for Advanced Veterinary Studies i Toulouse.