Øremidd hos katt er en av de aller vanligste årsakene til kløe og ørebetennelse hos den pelskledde. Midden kan enkelt smitte fra dyr til dyr gjennom nærkontakt, og kan føre til plager og ubehag hos både katter og hunder. Les mer for å finne ut av hva øremidd egentlig er, hvordan symptomene viser seg hos katten og hvordan man blir kvitt det. 

Innholdsfortegnelse

Hva er øremidd?

Midd er mikroskopiske edderkoppdyr, og går under det vitenskapelige navnet Otodectes cynotis. Disse edderkoppdyrene bosetter seg i kattens øregang og lever av døde hudceller og ørevoks. Øremiddinfeksjon betraktes som relativt vanlig blant utekatter, og som eier er dette noe man kan forvente seg å støte på flere ganger i løpet av kattens liv.

Det er som regel unge katter som rammes av øremidd, men også eldre katter kan en sjelden gang bli plaget av disse små parasittene. Øremidden fører til en intens kløe hos katten, og du vil legge merke til at katten klør seg i ørene nesten konstant. Til tross for at øremidd i seg selv ikke er direkte farlig, kan ubehandlet infeksjon føre til både ørebetennelse og andre øreproblemer hos katten. Dessuten risikerer katten å få sår på ørene dersom den klør seg mye rundt ørene.

Symptomer og diagnosering av øremidd 

De mest typiske tegnene på øremiddinfeksjon er en intens kløe i ørene og brunsvart, tørr ørevoks. Noen katter kan som sagt også utvikle sår rundt ørene på grunn av overdreven kløing. Dersom infeksjonen ikke behandles, kan katten utvikle en kronisk ørebetennelse. Dette kjennetegnes av hevelse og innsnevring av ørekanalene, samt økt produksjon av ørevoks. En veterinær vil kunne diagnostisere øremidd ved å undersøke ørevoksen under et mikroskop eller ved å inspisere ørene direkte med et otoskop.

Du kan lese mer om vanlige plager hos kjæledyr på vår blogg!

Behandling av øremidd hos katt

Det finnes flere effektive behandlingsmetoder mot øremidd på markedet. Den vanligste tilnærmingen er å bruke spot-on-preparater som påføres på huden i nakken etter en grundig rengjøring av øret. Dersom øremidden har medført betennelse i øret, er også denne betennelsen nødt til å behandles. Det anbefales å kontrollere kattens ører etter 30 dager for å evaluere behandlingens effekt. Siden øremidd er svært smittsomt, er det også viktig å holde den infiserte katten atskilt fra andre dyr. Hvis du har flere dyr under samme tak, bør også disse behandles for øremidd samtidig. Det er viktig å merke seg at selv om katten blir behandlet en gang, medfører ikke dette immunitet mot fremtidige øremiddinfeksjoner, og nye infeksjoner kan oppstå.

Pris på behandling av øremidd hos katt 

Prisene på behandling av øremidd hos katt vil variere fra klinikk til klinikk, samt være avhengig av type medisin og dosering. Du kan se en oversiktlig prisliste over prisene i vår veterinærklinikk her

Kan man behandle øremidd hos katt selv?

Til tross for at det finnes en del kjerringråd for behandling av øremidd hos katt, anbefaler vi heller å ta med katten til veterinær dersom du mistenker øremidd. Veterinæren kan stille riktig diagnose og skrive resept på nødvendige medisiner. Du kan enkelt og effektivt bestille time hos vår veterinærklinikk på nett

Kan øremidd smitte fra katt til menneske? 

Selv om det teoretisk sett er mulig for mennesker å bli smittet av øremidd fra katter eller andre husdyr, forekommer dette heldigvis svært sjelden. Hvis ulykken likevel skulle være ute, vil det kunne føre til en kortvarig kløende eksem på huden, som vanligvis går over av seg selv relativt raskt. Øremidden som påvirker husdyr, ikke kan overleve på mennesker i lengre tid, og de vil naturligvis dø av seg selv innen kort tid. Katter som har øremidd kan trygt håndteres som vanlig. Som tidligere nevnt, kan øremidd smitte fra både hunder og ildere, men som regel er spres smitten fra katt til katt. 

Flere blogginnlegg

Elisabeth er veterinær og autorisert øyelyser med spesialisering innen øyekirurgi, samt videreutdanning innen indremedisin, generell kirurgi, oral kirurgi og ultralyd fra European School for Advanced Veterinary Studies i Toulouse.