Nyresvikt hos katt
Nyresvikt hos katt er en vanlig årsak til alvorlig sykdom, særlig hos middelaldrende og eldre katter. Vi deler nyresvikt inn i to kategorier; akutt og kronisk nyresvikt. Avhengig av hva slags type det er snakk om, vil graden av symptomer kunne variere. Tilstanden er like alvorlig uansett hvilken type det er snakk om. Nyrene spiller en viktig rolle i kattens kropp, og hvis de ikke fungerer ordentlig, kan det føre til en rekke helseproblemer. Vi ser nærmere på årsaker, symptomer og behandling knyttet til nyresvikt hos katter.
Innholdsfortegnelse
Akutt nyresvikt hos katt
Akutt nyresvikt hos katt oppstår plutselig og kan skyldes en rekke årsaker. Blant annet forgiftning, infeksjoner eller dehydrering. Symptomene på akutt nyresvikt kan komme brått på, og er alvorlig. Katter med akutt nyresvikt kan vise tegn til følgende symptomer:
- Svakhet og tretthet: Katten kan virke mindre aktiv og mer tilbaketrukket enn normalt.
- Nedsatt appetitt: Katten spiser mindre eller ikke i det hele tatt.
- Akutte smerter i buken: Katten kan oppleve smerter i magen, som kan føre til at den virker urolig eller viser tegn på ubehag.
- Oppkast og diaré: Katten kan kaste opp eller ha løs og vannaktig avføring.
- Nevrologiske symptomer: I alvorlige tilfeller kan katten oppleve kramper, desorientering eller miste bevisstheten.
- Økt tørste og hyppig tissing: I de tidlige stadiene av nyresvikt kan katten drikke og tisse mer enn normalt.
- Redusert urinproduksjon: I senere stadier av nyresvikt kan katten produsere mindre og mindre urin, eller til og med slutte å produsere urin i det hele tatt. Urinen kan også være uklar eller ha blod i seg.
Årsaker til akutt nyresvikt hos katt
Det finnes ulike stoffer og planter som kan være giftige for katter og føre til akutt nyresvikt. Blant annet er liljevekster, frostvæske (etylenglykol) og ulike menneskelige medisiner farlig for kattens nyrer. I tillegg kan akutt nyresvikt også være forårsaket av nyreinfeksjoner, nyretumorer og betennelse i nyrene. Det er derfor viktig å være oppmerksom på kattens atferd og søke øyeblikkelig veterinærhjelp dersom du ser tegn til disse symptomene.
Kronisk nyresvikt
Kronisk nyresvikt utvikler seg, i motsetning til akutt nyresvikt, gradvis. Dette skjer altså over tid, og er ofte relatert til kattens alder. Symptomene vil kunne ligne akutt nyresvikt, men de kan være vanskeligere å legge merke til, ettersom katten gradvis blir sykere. Ofte begynner det med at den blir svakere og mindre aktiv, spiser mindre og drikker mer vann enn normalt. Det er også vanlig å se avmagring (altså vektnedgang) og redusert pelskvalitet.
Årsaker til kronisk nyresvikt hos katt
Dersom nyrenes evne til å filtrere urin og kvitte seg med avfallsstoffer fra blodet reduseres betydelig, kan katten utvikle kronisk nyresvikt. Dette skyldes da en permanent skade i nyrene, hvor nyrevev erstattes av arrvev og nyrenes funksjon svekkes. Det kan være vanskelig å fastslå en konkret årsak til kronisk nyresvikt, men det finnes ulike faktorer som gjør enkelte pusekatter mer utsatte enn andre. For eksempel dersom den tidligere har hatt akutt nyresvikt eller en annen nyreskade, eller er genetisk utsatt for arvelige nyresykdommer. I tillegg spiller alder en vesentlig rolle, og eldre katter har større risiko for å utvikle problemer med nyrene.
Behandling av nyresvikt hos katter
Behandlingen av nyresvikt hos katter vil avhenge av alvorlighetsgraden, og om tilstanden er akutt eller kronisk. Hos veterinæren vil det bli tatt nødvendige prøver for å stille riktig diagnose og legge en behandlingsplan. Det er imidlertid viktig å ta med pus til nærmeste veterinærklinikk så fort som mulig, dersom den viser symptomer på nyresvikt. Rask behandling er viktig for at prognosen skal bli så bra som mulig.
Befinner du deg i Larvik og omegn? I vår veterinærklinikk prioriterer vi alltid akutte tilfeller. Dersom du skulle ha behov for veterinærhjelp utover våre åpningstider, bør du ta kontakt med en klinikk med døgnåpen telefonvakt.
Forebygging og tilfriskning
Etter akutt nyresvikt, er risikoen større for at katten utvikler en kronisk nyreskade. Derfor er det viktig å gjennomføre forebyggende tiltak. Riktig fôr og livsstilsendringer kan bidra til å forbedre nyrefunksjonen, og bremse utvikling av kronisk nyresvikt på tidlige stadier. En diett som har et lavt innhold fosfor og høyt proteininnhold er å anbefale. I vår nettbutikk kan du handle veterinærgodkjent kattemat som bidrar til en frisk og lykkelig pus. Det er i tillegg lurt å sørge for at katten får rikelig med vann, og har friskt vann tilgjengelig til enhver tid. For noen katter kan en drikkefontene gjøre det lettere å opprettholde vanninntaket.
Oppsummering
Nyresvikt hos katter er en alvorlig tilstand, og deles inn i to kategorier: akutt og kronisk. Akutt nyresvikt oppstår plutselig og kan skyldes årsaker som forgiftning, infeksjoner eller dehydrering. Kronisk nyresvikt utvikler seg derimot gradvis, og er ofte relatert til kattens alder. Symptomer på nyresvikt hos katt er tretthet, tap av appetitt, økt tørste, oppkast, diaré, hyppig eller ingen urinering og avmagring. Dersom du mistenker at katten har nyresvikt, bør du ta den med til veterinær umiddelbart.
Elisabeth er veterinær og autorisert øyelyser med spesialisering innen øyekirurgi, samt videreutdanning innen indremedisin, generell kirurgi, oral kirurgi og ultralyd fra European School for Advanced Veterinary Studies i Toulouse.